Fluokinonida •

Ubat Fluocinonide apa?

Untuk apa fluocinonide?

Ubat ini digunakan untuk merawat pelbagai keadaan kulit (contohnya, eksim, dermatitis, alergi, ruam). Fluocinonide dapat mengurangkan pembengkakan, gatal-gatal, dan kemerahan yang terjadi pada kulit. Ubat ini dikelaskan sebagai kortikosteroid yang kuat.

Bagaimana anda menggunakan fluocinonide?

Gunakan ubat ini hanya pada kulit. Walau bagaimanapun, jangan gunakan pada muka, pangkal paha, atau ketiak kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Basuh dan keringkan tangan anda. Sebelum menggunakan ubat, bersihkan dan keringkan kawasan yang dijangkiti. Sapukan lapisan ubat nipis ke kawasan yang terkena dan gosokkan dengan lembut, biasanya 2-4 kali sehari atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan tutup, gunakan pembalut, atau balut bahagian yang terkena sakit kecuali jika diarahkan oleh doktor anda. Apabila digunakan pada bayi di tempat yang ditutup dengan popok, cubalah untuk tidak menggunakan lampin atau seluar plastik yang ketat.

Selepas menggunakan ubat, basuh tangan anda kecuali ubat itu digunakan untuk merawat tangan. Semasa menggunakan ubat ini di dekat kawasan mata, elakkan dari terkena mata kerana boleh memperburuk keadaan atau bahkan menyebabkan glaukoma. Elakkan juga memasukkan ubat ini ke mata, hidung, atau mulut. Sekiranya anda mesti menggunakan ubat tersebut ke kawasan tersebut, segera bilas dengan banyak air.

Gunakan ubat ini hanya untuk keadaan yang sesuai dengan preskripsi doktor. Jangan menggunakannya lebih daripada masa atau dos yang ditetapkan.

Maklumkan kepada doktor anda sekiranya keadaan kesihatan anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk selepas 2 minggu.

Bagaimana fluocinonide disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found