Serangan Migrain Kepala Kiri, Apa Artinya, Ya?

Sakit kepala migrain, juga dikenal sebagai migrain, biasanya berlaku di satu sisi kepala. Sama ada di sebelah kanan atau kiri. Oleh itu, jika anda mengalami sakit kepala migrain di sebelah kiri, apakah maksudnya?

Apa maksud migrain di sebelah kiri kepala?

Migrain sebenarnya boleh berlaku di mana-mana bahagian kepala. Walaupun begitu, tidak ada sebab khusus yang menunjukkan makna serangan migrain di kiri atau kanan. Semuanya sama.

Seperti serangan migrain pada umumnya, migrain di sebelah kiri dicirikan oleh rasa sakit yang berdenyut di bahagian kiri kepala. Dalam kes yang lebih teruk, rasa sakit ini boleh disertai dengan loya, muntah, kepekaan terhadap cahaya, dan kebas pada bahagian muka yang terkena migrain.

Sejauh ini, belum dapat dipastikan apakah penyebab sebenar migrain, termasuk migrain di sebelah kiri kepala. Walau bagaimanapun, penyebab migrain paling asas dianggap berkaitan dengan pembuluh darah yang melebar di sekitar otak.

Bukan hanya itu, pelbagai faktor lain seperti perubahan hormon estrogen dan progesteron pada wanita semasa haid, kehamilan, dan menopaus, tekanan berlebihan, sering melewatkan makan, hingga perubahan corak tidur, boleh menjadi makna migrain yang anda alami .

Keadaan apa yang mencetuskan migrain sebelah kiri?

Sekali lagi, migrain di sebelah kiri atau di mana-mana bahagian kepala, tidak semestinya hanya berlaku. Terdapat pelbagai pencetus yang meningkatkan risiko menyebabkan migrain.

Pertama, cuba perhatikan gaya hidup anda selama ini. Adakah anda menikmati kelewatan makan atau minum alkohol? Sekiranya demikian, kedua-dua faktor tersebut berperanan untuk menyebabkan migrain. Sebabnya, tidak makan tepat pada waktunya akan menurunkan kadar gula dalam darah anda, sementara minum minuman beralkohol boleh mencetuskan pelebaran saluran darah yang kemudian akan memberi anda migrain.

Sebenarnya, kurang tidur dan tekanan juga menyumbang kepada masalah migrain yang anda alami. Terutama jika keadaan disertai oleh selesema dan demam. Ini kerana tindak balas alergi terhadap selesema boleh mencetuskan kesesakan sinus, yang seterusnya menimbulkan tekanan pada dahi dan tulang pipi.

Tidak hanya itu, terlalu kerap minum ubat dengan frekuensi lebih dari tiga kali seminggu juga disyaki mencetuskan kemunculan migrain. Contohnya, aspirin, acetaminophen (Tylenol), ibuprofen (Advil), naproxen (Naprosyn), dan penghilang rasa sakit seperti oxycodone (Oxycontin), tramadol (Ultram), hidrokodon (Vicodin), dan sebagainya.

Kehadiran masalah saraf di bahagian kiri atau kanan kepala menyumbang kepada migrain seterusnya, mungkin disebabkan oleh neuralgia oksipital dan neuralgia trigeminal.

Adakah terdapat kaedah untuk merawatnya?

Migrain biasanya hilang sendiri dalam beberapa jam. Namun, jangan memandang rendah jika rasa sakit tidak hilang dalam beberapa hari hingga beberapa minggu. Baiklah, untuk mengatasi, terdapat pelbagai ubat penghilang rasa sakit bebas untuk membantu melegakan gejala. Rujuk doktor anda untuk mendapatkan ubat yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Di samping itu, anda harus mengubah gaya hidup anda menjadi lebih teratur untuk mempercepat penyembuhan migrain di sebelah kiri. Anda boleh mengelakkan pelbagai makanan yang mencetuskan migrain, seperti kafein dan alkohol. Tidak ada salahnya menjadi lebih santai dan menenangkan fikiran dengan melakukan yoga atau teknik relaksasi lain.

Kelonggaran ini dianggap dapat mengurangkan ketegangan otot dari kepala hingga kaki, yang juga merupakan pencetus tekanan yang teruk. Untuk hasil yang optimum, cubalah selalu tidur lena setiap hari.

Lainlah jika migrain di sebelah kiri yang anda alami disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, maka doktor perlu memberikan rawatan khas terbaik untuk merawat keadaan ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found