Hives Kronik Ternyata Gejala Penyakit Autoimun

Adakah anda pernah mengalami gatal-gatal? Sudah tentu terasa sangat gatal, bukan? Hives, yang dikenali sebagai urtikaria dari segi perubatan, adalah masalah kulit yang dapat berkembang dengan cepat. Bahagian badan yang paling kerap terkena adalah muka, batang badan, lengan, atau kaki.

Ramai orang memandang rendah keadaan ini. Sebenarnya, para pakar mengesyaki bahawa gatal-gatal boleh muncul disebabkan oleh keadaan kesihatan lain yang perlu diperhatikan, terutama jika keadaan ini tidak hilang, alias kronik. Salah satunya adalah penyakit autoimun. Apa urusannya, ya? Lihat ulasan penuh di bawah

Sebenarnya apa itu gatal-gatal kronik?

Berdasarkan jangka masa permulaan, gatal-gatal atau urtikaria terbahagi kepada dua, iaitu akut dan kronik. Urtikaria akut berlaku dalam masa kurang dari enam bulan. Sementara itu, urtikaria kronik atau gatal-gatal telah dialami selama lebih dari enam bulan atau berulang berulang. Berikut adalah pencetus urtikaria kronik:

  • Dalam beberapa kes, urtikaria kronik adalah sebahagian daripada alergi makanan. Contohnya kacang, ikan, gandum, telur, atau susu dan produk turunannya.
  • Dalam kes lain, alergi terhadap habuk, tungau, atau debunga bunga juga boleh mencetuskan urtikaria.
  • Pada sesetengah orang, gigitan serangga juga boleh mencetuskan urtikaria.

Malangnya, sehingga kini penyebab keadaan kulit ini yang sering menyerang banyak orang tidak diketahui secara pasti. Sebagai tambahan kepada alergi pada umumnya, para pakar percaya bahawa gatal-gatal boleh disebabkan oleh penyakit autoimun.

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan itu sendiri. Sebaliknya, sistem imun anda menganggap sel anda adalah organisma asing yang berbahaya.

Bagaimana urtikaria kronik boleh dikaitkan dengan penyakit autoimun?

Salah satu penyakit autoimun yang paling biasa berkaitan dengan urtikaria kronik / gatal-gatal adalah penyakit tiroid. Penyakit tiroid adalah gangguan kelenjar tiroid yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon.

Dalam kajian, didapati bahawa sekitar 45 hingga 55 peratus orang dengan urtikaria kronik memang mengalami masalah autoimun. Orang yang mempunyai penyakit autoimun juga cenderung mengalami urtikaria yang jauh lebih parah daripada orang biasa. Selain penyakit tiroid, terdapat beberapa jenis penyakit autoimun lain yang ditunjukkan oleh gejala urtikaria. Contohnya rematik, diabetes jenis 1, lupus, penyakit Celiac, dan vitiligo.

Hives atau urtikaria itu sendiri adalah reaksi yang berlaku apabila tubuh menyerang antibodi khas yang dihasilkan oleh sistem imun. Oleh itu, sistem kekebalan tubuh anda akan melawan dirinya sendiri. Itulah sebabnya terdapat hubungan yang sangat erat antara urtikaria dan pelbagai penyakit autoimun.

Walau bagaimanapun, pakar tidak memahami sepenuhnya mengapa sistem imun seseorang boleh menyerang dirinya sendiri, menyebabkan gatal-gatal.

Anda mesti berjumpa doktor sekiranya anda mengalami gatal-gatal yang kronik

Kerana gatal-gatal kronik berkait rapat dengan penyakit autoimun, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami gatal-gatal yang tidak sembuh atau berulang. Jangan memandang rendah atau berharap bahawa suatu hari keadaan akan hilang dengan sendirinya.

Semakin cepat anda mengesan masalah autoimun, semakin cepat simptom anda dapat dirawat sebelum mereka semakin teruk.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found