Kebaikan Air untuk Kecantikan Kulit |

Tahukah anda bahawa 64% kulit kita terdiri daripada air? Kulit memerlukan air untuk mengekalkan kelembapannya. Sudah tentu ini memberi kesan sekiranya anda rajin minum air. Sebenarnya, air minuman mempunyai pelbagai faedah untuk kulit. Ada apa-apa?

Pendapat pakar mengenai kebaikan air untuk kulit

Sebuah klinik dermatologi mendapati hanya satu kajian yang mengkaji kesan pengambilan air jangka panjang terhadap kesihatan kulit.

Penyelidikan pada tahun 2007 di Jurnal Sains Kosmetik Antarabangsa, mendapati bahawa minum 2.25 liter (9.5 cawan) air kosong setiap hari selama empat minggu mempunyai manfaat dalam mengubah kepadatan dan ketebalan kulit. Namun, hasilnya masih bertentangan.

Kemudian, sebuah kajian oleh University of Missouri-Columbia menunjukkan bahawa minum 500 ml air dapat meningkatkan peredaran darah di kulit.

Rachel Nazarian M.D., pakar dermatologi dari Kumpulan Dermatologi Schweiger di New York, AS, juga menjelaskan bahawa tanpa pengambilan air yang mencukupi, kulit akan kelihatan kusam, berkerut, dan liang pori akan lebih menonjol.

Julius Few, M.D., pengarah Institut Few dan profesor klinikal pembedahan plastik di University of Chicago, AS, menjelaskan bahawa pelbagai struktur kulit yang menyokong kolagen memerlukan air untuk berfungsi dengan berkesan.

Apabila kulit terhidrat, lebat, dan elastik, cenderung mengurangkan kemasukan zarah luaran yang boleh menyebabkan cela dan kerengsaan kulit.

Nazarian juga mengatakan bahawa dia mendapati pesakitnya yang mengalami dehidrasi mempunyai jerawat yang lebih teruk. Kami tahu bahawa perubahan kecil pada diet anda boleh mempengaruhi jenis minyak dan sebum pada kulit anda.

Ini mengakibatkan peningkatan penampilan jerawat pada kulit. Dehidrasi boleh berfungsi dengan cara yang sama untuk mencetuskan perubahan kelenjar minyak di kulit.

Air juga dapat menangkis jerawat dengan mengurangkan kepekatan minyak pada kulit. Penting untuk mempunyai keseimbangan air dan minyak yang stabil di permukaan kulit.

Sekiranya kulit anda mempunyai minyak yang terlalu banyak berbanding air, ia boleh menyumbat liang-liang anda dengan cela dan jerawat.

Walaupun minum banyak air memberi kesan positif pada kulit anda, itu tidak bermakna kulit anda akan kekal dalam keadaan yang sama selama bertahun-tahun yang akan datang.

Nazarian mengatakan bahawa walaupun kulit terhidrat secara klinikal dapat meminimumkan tanda-tanda penuaan, pada tahap histopatologi (ketika diperiksa di bawah mikroskop) keriput masih terlihat, jadi tidak ada perubahan kekal pada kulit.

Apa yang jelas, jika anda mengurangkan pengambilan air anda, tanda-tanda penuaan kulit akan lebih kelihatan.

Manfaat air lain untuk kulit

Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah kebaikan air pada kulit.

  1. Air penting untuk mengekalkan kelembapan kulit secara optimum dan menyediakan nutrien penting untuk sel kulit. Air melengkapkan keperluan tisu kulit dan meningkatkan keanjalan kulit. Ini membantu melambatkan penampilan tanda-tanda penuaan seperti kedutan dan garis halus.
  2. Air adalah pengganti yang tepat untuk sebarang produk penjagaan penuaan. Air dapat menjadikan kulit sentiasa terhidrat dan berkilau sehingga dapat meningkatkan warna kulit. Untuk kulit licin dan anjal, minum air dalam jumlah yang mencukupi lebih penting daripada menggunakan krim topikal.
  3. Minum air yang mencukupi dapat mengatasi gangguan kulit seperti psoriasis, kedutan, dan eksim. Air juga dapat meningkatkan kadar metabolisme dan memudahkan sistem pencernaan untuk menyingkirkan toksin dalam badan. Ini akan menjadikan kulit anda sihat dan bersinar.

Pelbagai kelebihan ini telah dibuktikan oleh seorang wanita berusia 42 tahun bernama Sarah Smith di Surat harian. Pada mulanya dia hanya minum air ketika makan tengah hari dan makan malam.

Tetapi setelah merasakan banyak komplikasi di tubuhnya seperti pening dan gangguan pencernaan, dia mula minum 3 liter air setiap hari. Selain merawat pening dan memperbaiki pencernaan, air sebenarnya dapat mengubah kulit Sarah.

Setelah empat minggu memakan 3 liter air setiap hari, kerutan di wajahnya pudar dan lingkaran hitam di sekitar mata hilang kerana air dapat membantu kulit memperbaharui sel-selnya.

Tahap dehidrasi dalam badan juga dapat dilihat dari turgor kulit (keanjalan kulit). Apabila seseorang yang mengalami dehidrasi menarik kulitnya dan melepaskannya kembali, kulitnya akan lebih lama untuk kembali ke keadaan semula jadi berbanding dengan orang yang mempunyai cukup cairan di dalam badan mereka.

Recent Posts