Air Lemon dan Halia untuk Mengecutkan Perut Buncit, Berkesan atau Membohong?

Selain tidak sedap dipandang, perut buncit juga membawa banyak risiko masalah kesihatan yang serius. Itulah sebabnya banyak orang secara aktif mencari jalan untuk menumpahkan timbunan lemak perut. Penyelesaian air lemon dan jahe telah menjadi resipi turun temurun untuk mengurangkan lemak perut. Namun, adakah kaedah ini benar-benar berkesan atau hanya bisikan dari jiran?

Mengapa perut membuncit?

Perut buncit berlaku apabila terlalu banyak lemak terkumpul di kawasan perut dan di sekitar pinggang. Pengumpulan lemak perut ini dapat disebabkan oleh diet tinggi karbohidrat, kolesterol, dan lemak, peningkatan hormon stres kortisol, hingga kurangnya olahraga. Perut yang buncit juga dapat dipicu oleh pengambilan alkohol yang berlebihan, jadi jangan terkejut jika sering disebut sebagai buncit atau perut bir.

Dedahkan manfaat lemon dan halia untuk kesihatan badan

Lemon banyak digunakan sebagai salah satu bahan semula jadi untuk menurunkan berat badan kerana dipercayai dapat membantu meningkatkan metabolisme badan. Semakin cepat metabolisme anda berfungsi, lemak yang lebih cepat dan lebih banyak disimpan dibakar.

Selain itu, lemon mempunyai sifat diuretik semula jadi yang dapat membantu membersihkan usus timbunan sisa makanan yang mencetuskan sembelit. Secara logiknya, semakin banyak sisa pepejal terkumpul di dalam usus, semakin banyak berat badan anda bertambah.

Teori lain adalah bahawa lemon adalah sumber makanan berkalori rendah sehingga mereka tidak akan mencetuskan kenaikan berat badan, kerana sifat berasidnya sebenarnya membantu menahan rasa lapar.

Begitu juga dengan halia. Sebuah artikel dalam British Journal of Nutrition melaporkan bahawa halia mampu mengawal kadar gula darah dan kolesterol, serta membakar lemak, sehingga membantu mengurangkan selera makan. Dr. Len Kravitz dalam artikel Buletin Biologi dan Farmasi menyatakan bahawa halia dapat menekan pengeluaran hormon kortisol.

Cara membuat ramuan air lemon dan air halia

  • Ambil periuk kecil dan panaskan 4 cawan air atau mengikut keperluan.
  • Ambil lemon segar, bersihkan, dan potong lemon menjadi beberapa keping.
  • Ambil sepotong halia, bersihkan, dan potong menjadi beberapa bahagian. Anda juga boleh menggunakan halia tanah.
  • Masukkan beberapa keping halia atau 1 sudu besar halia tanah ke dalam periuk air.
  • Kemudian masukkan 1 hingga 2 baji lemon.
  • Biarkan mendidih dan kemudian tuangkan ke dalam gelas.

Anda boleh menambah sesudu madu jika anda mahu jus lemon dan campuran halia anda terasa lebih sedap di lidah.

Lalu, adakah benar bahawa larutan air lemon dan halia berkesan untuk mengurangkan perut buncit?

Mengkonsumsi air secukupnya akan menyebabkan badan membakar lemak dengan lebih optimum. Selain itu, air lemon dapat membuang toksin dalam badan. Tetapi apabila dicampur dengan halia, adakah berkesan mengecilkan perut yang buncit?

Jawapannya masih belum jelas. Menurut Self, Alissa Rumsey, R.D., jurucakap untuk Akademi Pemakanan dan Dietetik, berikan beberapa pandangan mengenai perkara ini. "Lemon yang dicairkan dalam air panas sebenarnya tidak menyebabkan penurunan berat badan," katanya.

Kenyataan Rumsey juga disokong oleh Anna Z. Feldman, M.D., ahli endokrinologi di Pusat Diabetes Joslin, dilaporkan oleh Kesihatan Wanita. Feldman mendedahkan bahawa lemon sebenarnya tidak mempunyai kesan langsung terhadap penurunan berat badan, tetapi tidak dapat dinafikan bahawa kandungannya baik untuk tubuh kita.

Walaupun begitu, lemon diperkaya dengan vitamin C yang dapat meningkatkan stamina badan. Menambah halia dalam larutan air lemon mungkin dapat mempercepat penurunan berat badan. Halia adalah perangsang yang mempunyai kesan seperti kafein. Gabungan kesan perangsang halia dan kesan meningkatkan stamina lemon dapat meningkatkan tenaga dan semangat anda untuk bersenam. Inilah yang sebenarnya akan membantu anda membakar kalori dan lemak perut untuk menghasilkan perut yang rata.

Dengan kata lain, minum larutan lemon dan air halia setiap pagi tidak semestinya membuat perut anda rata. Tidak ada ramuan atau ubat tunggal yang dapat berfungsi sendiri untuk mengurangkan lemak perut. Anda masih perlu melakukan usaha lain untuk mewujudkannya, iaitu dengan bersenam dan diet seimbang.

Sekiranya anda tidak menyeimbangkannya dengan aktiviti fizikal dan diet yang sihat, manfaat air lemon dan halia untuk mengecilkan perut yang buncit akan sia-sia.

Recent Posts