Berlari atau Berjalan: Mana Yang Lebih Sihat? •

Berjalan atau berlari? Mungkin ini sering diperdebatkan oleh ramai peminat sukan kardio. Berjalan atau berlari adalah senaman kardio yang sangat baik, kerana kedua-duanya merupakan kaedah berkesan untuk menjaga kesihatan badan dan badan anda.

Kedua-dua sukan ini dapat membantu menurunkan berat badan, meningkatkan kualiti tidur, memperbaiki mood , meningkatkan tahap tenaga, menurunkan tekanan darah dan kolesterol, dan mengurangkan risiko barah, diabetes, dan penyakit jantung. Namun, adakah benar salah satu sukan ini lebih baik daripada yang lain?

Perbezaan utama antara berjalan dan berlari

Mekanisme berjalan agak berbeza dengan berlari. Profil berjalan dan berjalan yang berbeza ini mempengaruhi kecekapan daya, kelajuan maksimum dan tahap pengaruh pada aktiviti badan. Anda dapat melihat perbezaan antara dua sukan ini dengan lebih terperinci di bawah.

1. Sudut lutut

Lutut anda akan bengkok lebih banyak ketika anda berlari daripada ketika anda berjalan. Keadaan ini bertujuan untuk meningkatkan daya yang dikenakan ke tanah semasa berlari. Fleksibiliti lutut yang meningkat juga meningkatkan kekuatan otot quadriceps ( pemanjang ). Inilah sebabnya mengapa berlari lebih meletihkan lutut anda daripada berjalan.

2. Kelajuan maksimum

Kelajuan berjalan rata-rata anda adalah sekitar 5 km / jam, tetapi berjalan pantas dan berjalan pantas dapat mencapai kelajuan hingga 8 km / jam. Laju di mana anda lebih selesa berlari daripada berjalan dikenali sebagai "titik rehat" , yang biasanya dengan kecepatan antara 6.5 km / jam hingga 8 km / jam.

Bagi kebanyakan orang, berlari membolehkan diri anda mencapai kelajuan maksimum keseluruhan yang lebih tinggi daripada berjalan.

Menurunkan Berat Badan Hanya dengan Berjalan? Inilah rahsia

3. Bersentuhan dengan tanah

Satu perbezaan yang signifikan antara berlari dan berjalan adalah jangka masa setiap kaki menyentuh tanah. Semasa berjalan, kaki anda lebih banyak bersentuhan dengan tanah daripada ketika anda berlari. Kerana, ketika berlari kedua-dua kaki dapat dalam keadaan melayang atau tidak bersentuhan dengan tanah selama sepersekian saat.

4. Kuasa

Pergerakan berjalan dan berlari yang berbeza mempengaruhi tenaga yang anda gunakan untuk melakukan setiap langkah dengan kelajuan yang berbeza.

Pada orang yang beratnya 100 kg, kelajuan berjalan atau larian rata-rata adalah 7 km / jam. Oleh itu, jika anda berada di bawah kadar ini, berjalan kaki akan menjimatkan lebih banyak tenaga daripada berlari. Tetapi jika anda berada di atas kelajuan ini, langkah berjalan akan lebih efisien.

Perkara yang harus anda perhatikan ketika berjalan atau berlari sukan

Berlari biasanya memerlukan kepantasan, jadi ini memberi banyak tekanan pada jantung, paru-paru, dan otot anda. Oleh itu, kalori yang dibakar semasa berlari akan lebih daripada berjalan, bergantung pada kelajuannya.

Sebagai contoh, seseorang dengan berat 72 kilogram yang berjalan selama 60 minit dapat membakar 317 kalori (5 km / jam) dan 374 kalori (6.5 km / jam). Sementara itu, dalam keadaan yang sama, berlari lebih berkesan untuk membakar 615 kalori (8 km / jam), 739 kalori (9.5 km / jam), 835 kalori (11 km / jam), 979 kalori (13 km / jam), dan 1,306 kalori (16 km / j).

Walaupun berkesan dalam membakar kalori, berjalan sebenarnya lebih baik dalam keadaan tertentu. Sebabnya, ada beberapa perkara yang mesti anda perhatikan untuk mengelakkan risiko gangguan atau kecederaan semasa berlari.

  • Berjalan menurunkan sistem imun. Berlari jarak jauh, seperti menjalankan maraton, lebih cenderung untuk menekankan sistem imun. Ini kerana berjalan bukan hanya membakar lemak, tetapi juga tisu otot. Sementara itu, berjalan kaki secara umum tidak akan menurunkan sistem ketahanan badan anda.
  • Berlari boleh merosakkan jantung. Satu kajian menunjukkan bahawa pelari mungkin mengalami peningkatan tekanan jantung dalam serum selepas perlumbaan. Peningkatan serum ini yang dikenali sebagai protein triplet atau troponin pada tahap tertentu boleh menyebabkan kerosakan jantung.
  • Berlari mencetuskan osteoartritis (artritis). mengikut Jurnal Perubatan Sukan Amerika , berlari tidak ada kaitan dengan osteoartritis atau artritis. Namun, jika mencapai tahap tertentu, berlari boleh meningkatkan risiko kecederaan dan arthritis. Secara amnya, keadaan ini berlaku pada pelari yang mempunyai sejarah kecederaan dan berlari untuk masa yang lama.
  • Berlari boleh merosakkan tulang rawan. Berlari boleh meningkatkan risiko kerosakan tulang rawan, jika dilakukan pada jarak atau jangka waktu tertentu. Walau bagaimanapun, kajian dalam jurnal Terapi Fizikal dalam Sukan menunjukkan bahawa berjalan hanya mempunyai kesan buruk jangka pendek dan tidak mempengaruhi jumlah dan ketebalan tulang rawan.

Kesimpulan: Mana yang lebih baik, berjalan atau berlari?

Kedua-dua latihan kardio ini mempunyai faedah besar, tetapi anda perlu mempertimbangkan keadaan badan anda sebelum melakukannya. Berjalan kurang memberi tekanan pada sendi dan lebih mudah dilakukan berbanding sukan lain.

Sekiranya anda mempunyai sejarah kecederaan sendi kaki bawah, maka program berjalan cepat dapat memberikan lebih banyak pemulihan dan faedah daripada berlari. Selain itu, jika tujuannya adalah menurunkan berat badan, berjalan cepat juga dapat memberikan hasil yang serupa dengan berjoging .

Berlari lebih kuat dan pantas, jadi anda dapat membakar lebih banyak kalori daripada berjalan. Aktiviti fizikal ini boleh menjadi sukan pilihan bagi orang-orang dengan struktur tulang yang baik, sering bersenam, atau cenderung mempunyai berat badan yang ideal.

Sementara itu, orang yang berlebihan berat badan atau gemuk mungkin lebih baik berjalan atau selang latihan terlebih dahulu. Berlari akan melipatgandakan sendi badan anda dengan tiga kali berat berjalan. Oleh itu, sangat penting untuk melatih badan anda untuk membiasakan diri dengan tekanan.

Perkara lain yang paling penting adalah menggunakan kasut sukan yang sesuai. Jangan lupa untuk selalu memanaskan badan sebelum latihan, yang berguna untuk mencegah risiko kecederaan ketika berjalan atau berlari.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found