Minum Susu Mentah (Murni), Berbahaya atau Tidak?

Sebilangan makanan lebih baik dimakan mentah dan segar, tetapi adakah perkara yang sama berlaku untuk susu lembu? Sebenarnya, minum susu lembu mentah (juga disebut susu keseluruhan) masih menjadi perdebatan hari ini.

Terdapat dakwaan bahawa susu lembu mentah mengandungi lebih banyak nutrien daripada susu pasteur. Sebenarnya, proses memerah susu lembu tidak sepenuhnya selamat dari pencemaran bakteria dan kotoran.

Kacau susu mentah atau susu keseluruhan

Susu lembu mentah merujuk kepada susu yang baru saja diberi susu dan belum melalui sebarang proses, alias masih murni. Oleh itu, susu mentah juga dipanggil susu keseluruhan. Pada dasarnya, susu lembu yang belum diberi susu adalah steril dari bakteria dan kotoran.

Namun, proses pemerahan menyebabkan susu lembu tercemar dengan bakteria dari kulit dan tinja sapi, peralatan tenusu, memerah susu, dan tempat penyimpanan susu.

Susu penuh mempunyai nutrien dan air yang tinggi dan mempunyai tahap keasidan neutral. Keadaan ini menjadikan susu lembu mentah menjadi tempat yang sesuai untuk pembiakan bakteria.

Bakteria berbahaya yang menyebabkan keracunan makanan yang terdapat dalam susu lembu mentah termasuk: Salmonella , E coli , Campylobacter , S. aureus , Yersinia enterocolitica , dan Listeria monocytogenes .

Bakteria ini hanya akan mati apabila susu dipanaskan pada suhu tertentu. Kaedah yang paling biasa digunakan untuk membunuh bakteria dalam susu mentah adalah pasteurisasi dan rawatan haba ultra (UHT).

Bahaya meminum susu mentah

Bakteria yang terdapat dalam susu keseluruhan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Masalah yang paling biasa adalah keracunan makanan. Gejala utama adalah mual dan muntah, cirit-birit, sakit perut, demam, dan dehidrasi.

Kebanyakan orang yang mengalami keracunan makanan pulih dengan cepat. Walau bagaimanapun, keracunan makanan yang sangat teruk boleh menyebabkan sindrom uremik hemolitik yang boleh merosakkan buah pinggang, penyakit radang, dan bahkan kematian.

Minum susu mentah lebih berisiko pada kanak-kanak, orang tua, wanita hamil, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Susu lembu mentah juga mengandungi bakteria Listeria bahaya kehamilan. Bakteria ini boleh menyebabkan penyakit pada janin, keguguran, hingga kematian bayi baru lahir.

Wanita hamil biasanya terdedah kepada masalah kesihatan dan komplikasi akibat jangkitan bakteria. Itulah sebabnya wanita hamil tidak digalakkan meminum susu lembu utuh atau mentah.

Mitos mengenai susu lembu yang perlu difahami

Proses pasteurisasi berguna untuk membunuh bakteria yang terdapat dalam susu mentah. Namun, banyak juga yang berpendapat bahawa proses ini sebenarnya merosakkan kandungan nutrien susu dan menyebabkan intoleransi laktosa.

Memetik laman web Persatuan Makanan & Dadah A.S., di bawah ini adalah rangkaian kesalahpahaman yang perlu anda fahami mengenai susu lembu.

1. Pasteurisasi mencetuskan reaksi alergi dan intoleransi laktosa

Susu yang dipasteurisasi dianggap sebagai penyebab reaksi alergi dan intoleransi laktosa. Ini adalah anggapan yang salah.

Reaksi alergi dan intoleransi laktosa berlaku kerana sistem pencernaan sensitif terhadap protein susu, bukan dari susu yang dipasteurisasi.

2. Proses pemanasan merosakkan kandungan nutrien susu

Minum susu lembu mentah lebih baik kerana dikatakan bahawa proses pasteurisasi boleh merosakkan protein, lemak, dan nutrien lain dalam susu lembu. Sebenarnya, ini juga anggapan yang salah.

Panas dari pasteurisasi hanya membunuh bakteria berbahaya dan memecah enzim yang menyebabkan kerosakan. Kandungan pemakanan susu tidak terjejas dengan ketara.

3. Susu mentah mengandungi antimikrob sehingga selamat untuk dimakan

Susu mentah mengandungi sebatian antimikrobial. Walau bagaimanapun, sebatian ini hanya dapat menghalang proses pembusukan, bukan membunuh bakteria berbahaya.

Alangkah baiknya jika anda menggunakan susu lembu yang telah diproses (dipasteurisasi atau UHT) dan tidak mentah. Walaupun susu lembu mentah mempunyai faedah, risiko untuk kesihatan anda jauh lebih besar.

Recent Posts