Stroke Hemorrhagic: Gejala, Punca dan Rawatan -

Definisi strok hemoragik

strok hemoragik (strok hemoragik) adalah sejenis stroke yang berlaku apabila saluran darah di otak bocor atau pecah.

Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan sel otak, sehingga fungsi otak akan terganggu. Ia juga berisiko menyebabkan kerosakan otak kekal.

Pendarahan ini boleh berlaku di otak atau di lapisan luar otak, tepatnya antara otak dan tengkorak. Berbanding dengan strok iskemia, strok hemoragik cenderung jarang berlaku.

Stroke hemoragik terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

1. Pendarahan intraserebral

Pendarahan intracerebral adalah sejenis stroke hemoragik yang berlaku kerana terdapat saluran darah yang rosak di otak.

Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, mengambil alkohol, dan menggunakan ubat-ubatan haram, risiko anda menghidap penyakit ini pasti akan meningkat.

Sebenarnya, jenis strok lain boleh berubah menjadi pendarahan intraserebral, termasuk strok yang berlaku tanpa pendarahan, seperti strok trombotik dan strok emboli.

2. Pendarahan subarachnoid

Sementara itu, pendarahan subarachnoid adalah kerosakan pada saluran darah yang menyebabkan darah terkumpul di permukaan otak. Ini bermaksud bahawa pendarahan tidak berlaku di dalam otak, tetapi di lapisan luar otak atau di ruang antara otak dan tengkorak.

Apabila darah bercampur dengan cairan tulang belakang, ada tekanan pada otak yang menyebabkan sakit kepala tiba-tiba. Ini mungkin merupakan penanda pendarahan subarachnoid.

Seberapa biasa strok hemoragik?

Strok boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu strok iskemia dan strok hemoragik. Strok hemoragik adalah jenis yang jarang berlaku. Jenis ini hanya menyumbang sekitar 20% daripada semua kes strok, tetapi lebih berbahaya dan berpotensi menyebabkan kematian.

Sebanyak 15 juta orang menderita penyakit ini setiap tahun. Dari jumlah ini, kira-kira 5 juta penderita mengalami hilang upaya kekal, dan 5 juta lagi mati.

Penyakit ini lebih kerap dijumpai pada pesakit tua, iaitu 55 tahun ke atas. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa kes stroke hemoragik yang berlaku pada pesakit yang lebih muda. Sebenarnya, strok boleh berlaku pada kanak-kanak.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found