8 Tanda dan Gejala Anda Mempunyai Kerosakan Saraf •

Sistem saraf manusia adalah rangkaian sel saraf yang bertanggungjawab untuk memindahkan impuls dari otak ke seluruh badan untuk menjalankan fungsi organ. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa sistem saraf yang rosak dapat mempengaruhi fungsi tubuh. Kerosakan saraf ini boleh disebabkan oleh banyak sebab seperti kecederaan, penyakit autoimun, diabetes, strok, atau kesan sampingan ubat.

Tanda-tanda yang menunjukkan anda mengalami kerosakan saraf

Beberapa ciri yang dapat anda kenali termasuk:

1. Anda berasa kebas atau kebas

Anda mungkin merasakan rasa mati rasa, kesemutan, atau sensasi terbakar yang merebak di sekitar tangan dan kaki, terutama jari anda. Sekiranya anda merasakan simptom ini semasa tidur dan bersifat sementara, ini masih biasa. Tetapi jika anda merasakannya berulang dan untuk jangka masa yang panjang, segera berjumpa doktor.

2. Sukar bergerak

Kerosakan saraf dapat mengurangkan aliran darah ke bahagian tubuh tertentu, jadi anda akan merasa kekakuan sehingga menyukarkan pergerakan. Menurut R. Glenn Smith, MD, PhD, pakar neurologi di Houston Methodist, sekiranya kerosakan saraf berlaku pada saraf motorik, ia akan menyebabkan penghidapnya mengalami lumpuh. Gejala ini juga dapat memberi isyarat sekiranya terdapat masalah serius yang memerlukan tindakan segera, seperti strok.

3. Kaki terasa sangat sakit

Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan, menyakitkan, atau kesemutan yang bermula di punggung bawah dan memancar ke kaki, anda mungkin menghidap sciatica. Ini menunjukkan jika saraf sciatic anda dimampatkan atau rosak, baik dari kejatuhan atau ketegangan pada tulang belakang.

4. Kehilangan keseimbangan

Adakah anda sering merasa tidak seimbang? Seperti tiba-tiba tersandung atau jatuh? Ini menunjukkan sekiranya terdapat kerosakan saraf kerana kurangnya koordinasi. Namun, ini mungkin merupakan tanda Parkinson, iaitu kerosakan pada sel saraf di bahagian otak.

5. Kerap membuang air kecil

Kerosakan saraf juga boleh menjadi isyarat bahawa pundi kencing anda mengalami kerosakan. Kesannya, anda sering membuang air kecil. Terutama jika anda melahirkan secara normal atau menghidap diabetes, maka anda lebih berisiko mengalami kerosakan saraf.

6. Sakit kepala yang kerap

Sekiranya anda mengalami sakit kepala yang berulang kali dan dalam jangka masa yang singkat, kemungkinan anda mengalami sakit kepala neuralgia oksipital yang merupakan keadaan yang boleh berlaku kerana saraf di leher anda dicubit. Segera berjumpa doktor untuk memastikan keadaan saraf di otak.

7. Berpeluh berlebihan

Sekiranya anda berpeluh berlebihan atau berkeringat terlalu sedikit tanpa penjelasan yang jelas, ini boleh menjadi isyarat maklumat bahawa saraf yang membawa maklumat dari otak ke kelenjar peluh terganggu.

8. Tindak balas otak menjadi perlahan

Saraf deria seharusnya memberitahu otak anda apabila keadaan berbahaya atau mengancam. Tetapi dalam kes ini, saraf deria tidak berfungsi sebagaimana mestinya. Contohnya, anda mungkin mengalami luka bakar, luka, atau trauma kerana anda tidak menyedari bahawa anda menyentuh sesuatu yang panas, tajam, atau tidak selesa.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami kerosakan saraf?

Sekiranya anda mengalami beberapa tanda yang disebutkan di atas, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

1. Rujuk doktor

Doktor adalah rakan terbaik anda untuk merawat kerosakan saraf. Jadilah pesakit yang bekerjasama, dengan menjawab semua soalan umum yang diajukan oleh doktor seperti bagaimana rasa sakit itu, berapa lama kesakitan itu berlangsung, dan bagaimana ia mempengaruhi aktiviti harian, anda telah membantu doktor untuk menentukan punca kesakitan dan cara merawatnya ia.

2. Pengambilan ubat-ubatan

Terdapat pelbagai jenis ubat penahan sakit yang dijual di kaunter di pasaran. Ubat ini sering digunakan sebagai ubat pertama untuk mengurangkan atau menghentikan sakit saraf. Komponen dalam ubat sakit biasanya mengandungi: ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) atau asetaminofen. Beberapa ubat penghilang rasa sakit ini boleh berupa krim, gel, salap, minyak, atau semburan yang disapukan pada kulit yang menutupi kawasan di mana anda merasakan kesakitan atau kelembutan.

3. Ubat semula jadi untuk sakit saraf

Sebilangan orang yang mengalami sakit saraf mencari kaedah rawatan lain, seperti mengambil ubat pelengkap atau semula jadi. Contohnya, melakukan akupunktur dapat membantu menyembuhkan sakit saraf. Terdapat juga beberapa orang yang mengambil makanan tambahan (seperti vitamin B-12). Walau bagaimanapun, anda dan doktor anda harus membincangkan penggunaan rawatan ini terlebih dahulu untuk memastikan ia tidak mengganggu terapi perubatan lain yang mungkin anda ambil.

4. Penerapan gaya hidup sihat

Walaupun rawatan perubatan dapat mengurangkan rasa sakit pada saraf, kebanyakan doktor setuju bahawa ketika pesakit berkomitmen untuk menerapkan gaya hidup yang sihat seperti bersenam, diet yang tepat, dan menjaga berat badan, mereka akan meningkatkan kemungkinan untuk mengendalikan rasa sakit lebih lanjut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found