Kerajang Aluminium untuk Makanan, Adakah Selamat? |

Kerajang aluminium sering digunakan untuk memanggang kerana dapat menyebarkan panas sehingga makanan memasak lebih cepat. Sebagai pembungkus makanan, aluminium foil juga dapat mencegah kehilangan panas dan kelembapan dari makanan.

Namun, memandangkan bahan mentahnya adalah logam, adakah aluminium foil selamat untuk makanan?

Makanan sebenarnya mengandungi aluminium semula jadi

Aluminium foil adalah kepingan logam aluminium yang nipis dengan ketebalan kurang dari 0.2 milimeter.

Logam aluminium boleh didapati di udara, air, dan makanan yang anda makan setiap hari. Sebenarnya, kebanyakan makanan termasuk buah, sayur-sayuran, ikan, daging, dan tenusu mengandungi aluminium semula jadi dalam bentuk mineral.

Setiap jenis makanan mungkin mengandungi jumlah aluminium yang berbeza-beza. Ini bergantung pada kemampuan makanan untuk menyerap aluminium, tanah di mana makanan ditanam, pembungkusan makanan, dan bahan tambahan makanan semasa pemprosesan.

Tidak ada masalah jika anda mendapat aluminium dari makanan kerana badan hanya menyerap mineral ini dalam jumlah kecil. Setelah proses pencernaan selesai, badan akan mengeluarkan sisa aluminium dari makanan melalui tinja.

Sebilangan besar orang yang berkebolehan juga dapat mengeluarkan aluminium dari badan melalui air kencing. Jadi, aluminium yang anda dapat dari makanan umumnya selamat dan tidak akan menyebabkan masalah kesihatan.

Kerajang aluminium dapat meningkatkan kandungan aluminium makanan

Sebilangan besar aluminium yang masuk ke dalam badan anda berasal dari makanan. Namun, sejumlah kajian menunjukkan bahawa menggunakan aluminium foil untuk memasak dapat menjadikan aluminium yang digunakan sebagai pembungkus masuk ke dalam makanan.

Kemasukan aluminium ke dalam makanan menyebabkan peningkatan kadar aluminium dalam makanan ini. Dilaporkan dari jurnal Ulasan Kritikal dalam Toksikologi, para penyelidik mendedahkan tiga faktor yang boleh mempengaruhi tahap seperti berikut.

  • Suhu memasak. Teknik memasak dengan suhu tinggi akan memudahkan aluminium memasuki makanan.
  • Tahap keasidan makanan. Semakin berasid makanan yang anda proses, semakin besar kemungkinan aluminium menyerap ke dalamnya.
  • Menambah bahan-bahan tertentu. Garam dan rempah dapat memudahkan aluminium memasuki makanan.

Menggunakan kerajang aluminium untuk memasak mungkin mempunyai kesan yang tahan lama. Namun, hingga kini tidak ada bukti kuat bahawa penggunaan aluminium foil dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu.

Benarkah Bekas Makanan Styrofoam Boleh Menyebabkan Kanser?

Bagaimana jika terdapat terlalu banyak aluminium di dalam badan?

Pendedahan logam dari aluminium foil yang anda gunakan untuk memasak sangat kecil, tetapi mineral ini dapat bertambah jika anda terdedah kepadanya selama bertahun-tahun. Dalam beberapa kes, ini mungkin memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Sejumlah kajian mendapati bahawa penghidap penyakit Alzheimer mempunyai tahap aluminium yang tinggi di otak mereka. Kajian ini juga menunjukkan bahawa tahap tinggi aluminium dalam tubuh dikaitkan dengan penurunan pertumbuhan sel otak.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC) juga melaporkan perkara yang sama. Tahap aluminium yang tinggi dalam tubuh dikaitkan dengan risiko gangguan otak, masalah saraf, penyakit tulang, dan anemia.

Namun, para pakar belum dapat mengungkap sepenuhnya peranan aluminium dalam perkembangan penyakit Alzheimer. Sehingga hasil penyelidikan baru muncul, anda dapat mengelakkan kesan aluminium dengan menghadkan penggunaan aluminium foil.

Oleh itu, selamat atau tidak menggunakan aluminium foil untuk makanan?

Sumber: DrAxe

Semakin kerap anda menggunakan aluminium foil ketika memproses makanan, semakin banyak aluminium dalam makanan memasuki badan. Sebilangan pakar percaya bahawa ini boleh menjadi buruk, tetapi tidak sedikit yang menafikannya.

Menurut Ghada Bassioni, seorang profesor di Universiti Ain Shams, Mesir, cara aluminium boleh membahayakan kesihatan anda bergantung pada banyak faktor: kesihatan anda dan seberapa baik tubuh anda menangani penumpukan aluminium.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bersetuju bahawa kadar aluminium dalam badan kurang dari 2 mg setiap 1 kg berat badan seminggu tidak membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mencerna lebih banyak aluminium daripada ini di dalam badan mereka.

Anda juga boleh menggunakan aluminium foil untuk makanan dengan lebih selamat melalui beberapa petua di bawah.

  • Gunakan api sederhana atau rendah semasa memasak dengan aluminium foil.
  • Gunakan peralatan memasak dan alat makan yang tidak mengandungi aluminium, seperti kaca atau porselin.
  • Gunakan aluminium foil hanya untuk bahan makanan atau pinggan yang sangat memerlukannya.
  • Jangan gunakan aluminium foil semasa memproses makanan berasid.

Dengan semua penemuan, dapat disimpulkan bahawa penggunaan aluminium foil untuk makanan dianggap selamat. Walaupun kandungan aluminium dalam makanan meningkat, badan anda dapat mengeluarkan sebahagian besar aluminium melalui tinja dan air kencing.

Namun, jika anda prihatin mengenai kesan penggunaan aluminium foil pada kesihatan anda dan keluarga anda, anda boleh membataskan penggunaannya. Anda juga boleh mengganti kerajang aluminium dengan bahan yang lebih selamat, seperti kertas bermutu makanan.

Recent Posts