Losyen Badan Boleh Menumbuhkan Rambut Tangan dan Kaki, Benarkah?

Sebagai produk penjagaan kulit yang sangat popular, fungsi utama losyen badan adalah untuk memberikan kelembapan pada kulit dan menjauhkannya dari kusam atau kering. Selain itu, losyen badan dilaporkan juga mempunyai kesan sampingan, iaitu tumbuh rambut tangan dan kaki dengan cepat. Adakah betul?

Kandungan dan cara kerjanya losyen badan

losyen badan Melembapkan kulit dengan beberapa cara. Pertama, kandungan minyak dalam losyen badan dapat menarik air ke permukaan kulit. Apabila digunakan, minyak masuk losyen badan akan berinteraksi dengan protein khas yang menjadikan kulit terasa licin.

Kedua, losyen badan mengandungi bahan yang disebut sebagai bahan oklusif. Bahan ini berfungsi dengan membentuk lapisan pelindung untuk mengelakkan kehilangan air dari kulit. Semakin kerap digunakan, bahan oklusi di losyen badan akan terus mengekalkan kelembapan kulit anda.

Bahan-bahan yang termasuk dalam bahan oklusi termasuk petrolatum, minyak mineral, dan dimethicone . Bahan-bahan ini juga sering digunakan dalam produk pelembab kulit, baik untuk kulit wajah dan seluruh badan.

Ketiga, losyen badan dilengkapi dengan humectants dan emolien. Humectants adalah bahan yang menarik air ke kulit, seperti minyak. Sementara emolien berfungsi untuk memperbaiki permukaan kulit yang kasar, kering, terdedah kepada kerengsaan, dan bersisik.

Sebagai pelengkap, losyen badan ditambah dengan minyak wangi, pengawet, dan agen pemekat.

Adakah bahan dihidupkan losyen badan boleh tumbuh rambut?

Anda mungkin pernah mendengarnya losyen badan dapat mempercepat pertumbuhan rambut (rambut) tangan dan kaki. Walau bagaimanapun, anggapan ini adalah mitos. Gunakan losyen badan sama sekali tidak ada kaitan dengan kadar pertumbuhan rambut.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, losyen badan hanya terdiri daripada pelembap, minyak, air, minyak wangi, pemekat, pengawet, dan pengemulsi. Bahan-bahan ini tidak memberi kesan, apalagi mempercepat pertumbuhan rambut di tangan dan kaki.

Petikan Akademi Dermatologi Amerika Pertumbuhan rambut di kepala dan seluruh badan bermula di folikel. Folikel adalah kantung kecil di mana rambut tumbuh serta minyak dan peluh.

Setelah akarnya terbentuk di dalam folikel, rambut akan terus memanjang sehingga muncul dari dalam folikel. Rambut di kepala dapat terus tumbuh dan memanjang, tetapi rambut di tangan dan kaki akan berhenti tumbuh setelah mencapai panjang tertentu.

Lalu, apa yang dapat mempercepat pertumbuhan rambut?

losyen badan memang tidak dapat menumbuhkan rambut di tangan dan kaki, tetapi ada beberapa faktor yang boleh mencetuskan keadaan ini. Faktor-faktor ini merangkumi:

  • Gen. Sekiranya ibu bapa atau adik-beradik anda mempunyai rambut tebal, anda cenderung mengalami keadaan yang sama.
  • Hormon. Orang dengan hormon androgen tinggi biasanya mempunyai rambut lengan dan kaki yang tebal, suara yang dalam, jerawat berlebihan, dan payudara kecil.
  • Dadah. Minoxidil, danazol, dan ubat-ubatan yang mengandungi steroid dapat mengganggu keseimbangan hormon, memicu pertumbuhan rambut di tangan dan kaki.

losyen badan sangat berguna untuk mengekalkan kelembapan kulit. Kulit yang selalu lembap akan dilindungi dari kerosakan, jangkitan, dan masalah kulit yang lain. Inilah sebabnya mengapa penggunaan losyen badan sangat digalakkan dalam rangkaian penjagaan kulit.

Anda tidak perlu risau tentang mitos itu losyen badan boleh tumbuh rambut tangan dan kaki. Selagi tidak ada reaksi alergi atau kerengsaan, losyen badan adalah produk dengan faedah yang sangat besar untuk kesihatan kulit.

Recent Posts