Ereksi Tisu Ajaib Menguatkan Lap Basah, Adakah Selamat? •

Mungkin ramai lelaki telah mencari cara yang kuat untuk membuat ereksi bertahan lebih lama. Selain itu Hammer of Thor , ada satu lagi produk kesihatan seksual lelaki yang mensasarkan peningkatan kualiti prestasi anda di tempat tidur, iaitu magic wipes aka tisu sihir .

Sebelum anda benar-benar tergoda untuk menguras dompet anda untuk mencuba "tisu sihir", pertama-tama ketahui pelbagai perkara mengenai keberkesanan dan kesan sampingan dari alternatif ubat kuat yang dipercayai ini.

Produk ini mendakwa dapat menguatkan ereksi dan mengatasi ejakulasi dini untuk sesi seks yang boleh berlangsung sepanjang malam. Adakah itu benar?

Apa itu tisu sihir?

Sebelum mencuba tonik semula jadi atau perubatan, anda mungkin pernah memikirkan untuk mencuba satu perkara ini. Tisu sihir, juga dikenali sebagai jenama Magic Tissue, adalah ubat kuat yang boleh didapati dalam bentuk tisu basah.

Tisu ini digunakan untuk merawat ejakulasi dini, serta menjaga kebersihan dan kesihatan kulit zakar.

Pengilang juga mendakwa bahawa produk tisu basah lelaki khas ini dapat mencegah penularan penyakit menular seksual kerana mengandungi bahan aktif antiseptik dan antibakteria.

Di samping itu, produk ini didakwa mampu mengatasi kulit zakar yang gatal dan tidak mencetuskan reaksi alahan atau kesan sampingan, baik pada lelaki dan pada vagina wanita.

Bagaimana cara menggunakan tisu sihir?

Sesuai dengan arahan penggunaan yang tertera pada pembungkusan produk tisu ajaib, anda hanya perlu mengelap sehelai tisu secara merata atau pada bahagian sensitif setelah zakar tegak sepenuhnya. Kemudian biarkan berehat selama kira-kira 5-15 minit.

Sebelum memulakan penembusan, basuh zakar dengan sabun dan bilas dengan air suam. Penggunaan tisu hanya untuk kegunaan luaran. Satu helai tisu hanya boleh digunakan sekali, kemudian buang.

Apakah ramuan dalam tisu ajaib?

Seperti yang dinyatakan pada label pembungkusan produk, tisu ajaib mengandungi serangkaian bahan aktif, termasuk:

 • Alkohol atau etil alkohol
 • Benzalkonium klorida
 • Triclosan
 • Cocamidopropyl betaine
 • Glyceryl cocoate
 • Wangian

Selain itu, jenama tertentu juga mengandungi ekstrak lidah buaya. Berikut adalah perbincangan setiap kandungan.

1. Alkohol

Alkohol biasanya terdapat dalam produk penjagaan kesihatan dan perawatan luka pada kulit yang berfungsi untuk membunuh kuman dan bakteria.

Malangnya, alkohol juga boleh menjadi agen iritasi kulit yang boleh menyebabkan kulit kering, mengelupas, dan mengganggu proses pertumbuhan semula kulit yang sihat.

2. Benzalkonium klorida

Benzalkonium klorida atau benzokain adalah ubat anestetik tempatan yang terkandung dalam tisu sihir yang menyebabkan ereksi yang lebih lama dan melambatkan ejakulasi pramatang.

Kandungan ini berfungsi dengan menyekat sensasi rangsangan yang diterima oleh kulit, atau dengan kata lain, menjadikan kulit mati rasa atau mati rasa buat sementara waktu.

Penggunaan benzokain secara sembarangan berpotensi merosakkan saraf dan tisu mukosa, ia juga dapat membunuh sel sperma sehingga dapat menyulitkan pengguna untuk hamil.

3. Triclosan

Triclosan adalah bahan kimia aktif antibakteria yang biasanya terdapat dalam produk penjagaan diri dan kebersihan.

Tetapi dipetik dari Mayo Clinic, Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) atau Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat sejak 2017 telah melarang penggunaan kandungan triclosan dalam pelbagai produk.

Ini berdasarkan beberapa kajian yang menunjukkan kesan sampingan triclosan yang berbahaya bagi manusia, seperti kulit kering dan sensitif, risiko gangguan hormon dan sistem imun, terhadap ketahanan terhadap antibiotik.

4. Glyceryl cocoate

Dipetik dari Info Kosmetik, gliseril cocoate atau gliserin bertindak sebagai pelincir pada permukaan kulit yang menjadikannya kelihatan lebih lembut dan lebih halus.

Dalam tisu sihir, gliserin atau gula alkohol juga berfungsi untuk meningkatkan kelikatan pelincir seks. Tahap gliserin yang tinggi dalam pelincir bukanlah petanda yang baik.

Gliserin dapat meningkatkan koloni kulat Candida yang boleh meningkatkan risiko jangkitan yis vagina dan jangkitan saluran kencing pada wanita.

5. Wangian

Kandungan minyak wangi pada tisu sihir berfungsi untuk menimbulkan sensasi aroma tertentu semasa penggunaannya. Walaupun baunya segar, minyak wangi dapat menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.

Adakah tisu sihir selamat digunakan?

Cara kerja tisu sihir adalah menghasilkan kesan kebas atau kebas pada kulit, dalam hal ini zakar, sehingga boleh membuat ereksi bertahan lebih lama dan melambatkan ejakulasi.

Tetapi satu perkara yang perlu diperhatikan, produk ini sama sekali tidak disarankan dalam terapi rawatan perubatan untuk merawat ejakulasi dini. Namun, kerana produk ini diperdagangkan secara bebas, penting bagi anda untuk memeriksa izin pengedaran rasmi untuk tisu sihir melalui Badan Pengawas Makanan dan Dadah (http://cekbpom.pom.go.id/) atau Kementerian Kesehatan Indonesia (infoalkes.kemkes.go.id).

Hingga kini masih ada sedikit bukti saintifik dan penyelidikan perubatan mengenai kesan penggunaannya. Sekiranya anda ingin menggunakannya, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.

Adakah kesan sampingan semasa menggunakan tisu sihir?

Kesan sampingan tisu sihir tidak hanya dirasakan oleh lelaki sebagai pengguna, tetapi juga oleh pasangan anda. Ini boleh mempengaruhi kepuasan semasa melakukan hubungan seksual.

Beberapa kesan sampingan yang anda dan pasangan anda rasakan termasuk:

1. Reaksi alergi dan kerengsaan

Reaksi alergi boleh datang dari kandungan minyak wangi ketika menggunakan tisu sihir.

Kandungan alkohol, benzokain, dan triclosan juga dapat menyebabkan kerengsaan pada tisu mukosa pada zakar atau vagina. Ini dapat diperburuk jika lecet berlaku kerana geseran yang berlaku semasa penembusan.

2. Rasa kebergantungan

Penggunaan jangka panjang juga boleh menyebabkan kebergantungan. Ini kerana pengguna mungkin kurang yakin dan takut ejakulasi dini ketika melakukan hubungan seks tanpa tisu sihir.

Manakala ejakulasi dini mempunyai kaedah rawatan khas yang lebih optimum dan selamat. Sentiasa berjumpa doktor untuk menyelesaikan masalah yang anda alami.

Bolehkah tisu sihir mencegah penularan penyakit menular seksual?

Penyakit kelamin, seperti herpes genital atau HIV tidak dapat dicegah dengan agen antibakteria yang terdapat dalam tisu sihir.

Untuk mencegah penyakit kelamin, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, seperti:

 • Seks selamat dengan kondom dan elakkan pasangan berganda.
 • Elakkan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan yang mengalami luka genital, ruam, pembuangan kelamin yang tidak normal, atau gejala lain.
 • Dapatkan ujian STD secara berkala dan dapatkan vaksin untuk penyakit kelamin.

Bolehkah tisu sihir mengatasi ejakulasi pramatang?

Tidak ada penyelidikan perubatan lebih lanjut mengenai manfaat tisu sihir. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa ini belum terbukti berkesan untuk merawat ejakulasi dini.

Ejakulasi dini boleh dikurangkan dengan pelbagai kaedah rawatan dan perubahan gaya hidup, seperti:

 • Lakukan pelbagai teknik untuk mencegah ejakulasi dini, seperti teknik tingkah laku, teknik jeda jeda, dan latihan Kegel untuk latihan lantai panggul.
 • Melancap satu atau dua jam sebelum hubungan seksual.
 • Menggunakan kondom dapat mengurangkan rangsangan zakar.
 • Mengekalkan gaya hidup dan senaman yang sihat secara berkala.
 • Elakkan merokok dan minum alkohol.
 • Urus tekanan dan jaga komunikasi dengan pasangan anda.

Sekiranya anda masih mengalami masalah dengan ejakulasi dini, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang berkesan dan sesuai.

Recent Posts