Garam Laut vs Garam Meja, Mana Yang Lebih Baik? •

Pada masa ini, produk makanan yang berkaitan dengan kesihatan lebih mudah dicari dan dijual di mana sahaja. Bukan hanya makanan atau minuman, kini terdapat versi garam yang lebih sihat. Anda mungkin pernah mendengar garam laut , tetapi adakah anda tahu apa perbezaan antara garam laut aka garam laut dengan garam yang biasa anda gunakan?

Perbezaan antara garam laut dan garam meja biasa

Perbezaan utama antara garam laut dan garam meja biasa adalah rasa, tekstur, dan proses pembuatan. Garam laut atau garam laut dihasilkan melalui penyejatan air laut atau dari tasik air masin. Mineral dan komponen yang terdapat dalam garam laut bergantung pada jenis air yang digunakan. Mineral inilah yang memberikan warna dan rasa garam laut dan menentukan tekstur dan kekasaran garam.

Sementara garam meja biasanya merupakan hasil perlombongan dan menjalani proses yang lebih lama untuk meningkatkan jangka hayatnya. Garam meja juga biasanya mengandungi bahan tambahan untuk mengelakkan garam daripada bergumpal. Tetapi garam meja yang dijual di pasaran telah menambahkan yodium, nutrien penting yang membantu mengekalkan fungsi tiroid yang sihat.

Walaupun garam laut dikatakan lebih sihat daripada garam meja, sebenarnya garam laut dan garam meja mempunyai nilai pemakanan yang hampir sama. Contohnya, dalam jumlah dan berat yang sama, garam laut dan garam meja mempunyai kadar natrium yang tidak jauh berbeza.

Mana yang lebih baik, garam laut atau garam meja?

Walaupun banyak yang mengatakan garam laut lebih baik kerana lebih semula jadi, sebenarnya garam laut dan garam meja biasa mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Garam laut sebagai contoh, proses pembuatan yang tidak perlu melalui banyak peringkat seperti garam meja menjadikan garam laut mungkin sedikit lebih semula jadi mineral. Tetapi kerana prosesnya juga pendek, jika dihasilkan dari laut yang kotor, ia akan menyebabkan garam tercemar dengan sebatian atau komponen berbahaya seperti plumbum.

Semasa dalam garam meja, pembuatannya memerlukan proses yang panjang sehingga kebanyakan mineral yang terkandung di dalamnya biasanya hilang. Bahan seperti aditif juga ditambahkan untuk mengelakkan garam daripada bergumpal. Tetapi tidak hanya anti pembekuan yang ditambahkan ke garam, kebanyakan garam yang dijual di pasaran telah menambahkan yodium. Nutrien penting yang berperanan untuk mencegah penyakit yang berkaitan dengan tiroid, contoh yang paling biasa adalah gondok. Penambahan yodium dalam garam meja adalah salah satu langkah pencegahan yang berjaya untuk kekurangan yodium untuk mengatasi hipotiroidisme atau kekurangan yodium. Kekurangan yodium juga boleh menyebabkan kecacatan mental dan masalah kesihatan yang lain.

Adakah garam laut lebih sihat?

Garam meja dan garam laut adalah sumber natrium klorida (ini adalah nama saintifik untuk garam), tidak ada perbezaan yang signifikan dalam komposisi antara kedua-dua jenis garam tersebut. Walaupun ia mengatakan garam laut mengandungi lebih banyak mineral kerana ia lebih semula jadi, termasuk zat besi, magnesium, fosfor, kalsium, kalium, klorida, zink, hingga selenium. Tetapi jumlah mineral dalam garam laut agak banyak. Anda boleh mendapatkan lebih banyak mineral dalam makanan yang anda makan setiap hari daripada garam.

Kerana baik garam laut dan garam meja adalah sumber natrium klorida, jadi pengambilan berlebihan kedua-duanya boleh menyebabkan kesan buruk pada tubuh, salah satu kesan pengambilan natrium berlebihan adalah darah tinggi. Apabila kadar natrium dalam darah meningkat, sebagai reaksi tubuh kita akan menahan air keluar dari sel-sel badan. Seluruh proses ini mengakibatkan peningkatan tekanan darah.

Namun, berdasarkan beberapa tinjauan, kebanyakan orang cenderung memilih garam laut atau pelbagai jenis garam lain yang dikatakan lebih sihat, seperti garam laut himalayan, garam halal, garam batu, dan lain-lain walaupun harganya berkali-kali daripada garam meja biasa. Ini kerana menurut mereka, jenis garam ini lebih berkhasiat dan bermanfaat untuk kesihatan kerana lebih semula jadi.

Pemikiran ini boleh menyebabkan seseorang cenderung mengambil lebih banyak garam daripada biasa. Walaupun pengambilan garam harian kita boleh melebihi had normal kerana banyak produk makanan yang mengandungi garam tersembunyi. Menambah garam ke dalam diet anda akan meningkatkan risiko anda menderita penyakit yang berkaitan dengan pengambilan garam yang berlebihan.

Pada akhirnya, garam tidak berfungsi sebagai nutrien walaupun mungkin mengandungi banyak mineral. Fungsi utama garam adalah sebagai perasa makanan. Sekiranya anda ingin mendapatkan manfaat mineral dari kesihatan, ada baiknya anda mencari sumber mineral lain seperti sayur-sayuran dan buah daripada hanya bergantung pada garam sahaja.

BACA JUGA:

  • Penggunaan Garam dalam Makanan Anak Anda
  • 5 Petua Mengurangkan Pengambilan Garam
  • Adakah anda tahu bahawa pengambilan garam yang kerap meningkatkan risiko hipertensi pada kanak-kanak?

Recent Posts