Fungsi Leukosit (Sel Darah Putih) dan Nombor Normalnya di dalam Badan

Leukosit adalah salah satu daripada empat komponen darah manusia. Walaupun jumlahnya tidak sebanyak sel darah merah, fungsi sel darah putih tidak kurang pentingnya. Apakah peranan utama sel darah putih dalam badan kita? Berapakah bilangan leukosit normal pada orang yang sihat? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu leukosit?

Leukosit, atau sel darah putih, adalah salah satu komponen darah yang berfungsi untuk sistem kekebalan tubuh, alias sistem imun. Leukosit dewasa normal berkisar antara 4,500-11,000 / mikroliter (mcL) darah.

Sekiranya hasilnya tidak normal, anda mungkin mempunyai keadaan yang disebut leukositosis (sel darah putih terlalu tinggi) atau leukopenia (sel darah putih terlalu rendah).

Leukosit berfungsi untuk mengesan dan melawan mikroorganisma atau molekul asing yang menyebabkan penyakit atau jangkitan, seperti bakteria, virus, kulat, atau parasit.

Tidak hanya melawan kuman yang menyebabkan penyakit dan jangkitan, leukosit juga melindungi kita dari bahan asing yang boleh mengancam keadaan tubuh.

Leukosit mempunyai pelbagai jenis. Terdapat beberapa jenis sel darah putih yang berfungsi secara langsung untuk membunuh kuman sepenuhnya.

Ada juga yang menghasilkan "senjata" dalam bentuk antibodi untuk melindungi tubuh.

Tidak berhenti di situ, ada juga jenis sel darah putih lain yang berfungsi sebagai penyedia maklumat kepada pasukan leukosit "menyerang" bahawa penyakit telah terjadi.

Bagaimana Sistem Imun Manusia Berfungsi?

Apakah jenis leukosit dan fungsinya?

Terdapat lima jenis leukosit yang melakukan tugas tertentu berdasarkan kemampuan masing-masing dan jenis molekul asing yang mereka lawan.

Jenis sel darah putih adalah neutrofil, basofil, eosinofil, monosit, dan limfosit.

1. Neutrofil

Hampir separuh daripada sel darah putih dalam badan adalah neutrofil.

Neutrofil adalah sel pertama sistem imun yang bertindak balas dengan menyerang bakteria atau virus.

Sebagai perisai utama, neutrofil juga akan mengirimkan isyarat yang memberi amaran kepada sel-sel lain dalam sistem imun untuk bertindak balas terhadap bakteria atau virus.

Neutrofil umumnya terdapat di dalam nanah yang keluar dari jangkitan atau luka di badan anda.

Leukosit ini akan keluar setelah dibebaskan dari sumsum tulang, dan bertahan di dalam badan hanya sekitar 8 jam. Tubuh anda dapat menghasilkan kira-kira 100 bilion sel neutrofil setiap hari.

2. Eosinofil

Eosinofil adalah sejenis leukosit yang berfungsi melawan bakteria dan jangkitan parasit (seperti cacing).

Eosinofil juga berfungsi apabila seseorang mengalami reaksi alergi.

Sekiranya jumlah eosinofil berlebihan, secara amnya ia adalah hasil tindak balas imun terhadap alergen.

Eosinofil hanya membentuk sekitar 1 peratus sel darah putih dalam aliran darah anda. Walau bagaimanapun, dalam sistem pencernaan jumlahnya lebih tinggi.

Eosinofil bukan sahaja membawa manfaat kepada tubuh, tetapi juga membahayakan.

Dalam keadaan yang melampau, seperti pada erythema toxicum, eosinofil dapat berfungsi sebagai elemen yang berguna atau sekadar pemerhati.

3. Basofil

Basofil adalah sejenis sel darah putih yang hanya terdiri daripada 1 peratus.

Basofil berfungsi untuk meningkatkan tindak balas imun yang tidak spesifik terhadap patogen (kuman penyebab penyakit, seperti bakteria atau virus).

Basofil adalah sel yang terkenal dengan peranannya dalam menyebabkan asma.

Apabila anda terdedah kepada pencetus asma, seperti debu, sel basofil melepaskan histamin. Basofil ini boleh menyebabkan keradangan pada saluran pernafasan anda.

4. Limfosit (limfosit B dan limfosit T)

Limfosit adalah leukosit yang penting untuk mengekalkan sistem imun. Terdapat dua jenis limfosit utama, iaitu limfosit sel-B dan sel-T.

Limfosit B berfungsi untuk membuat antibodi untuk melawan bakteria, virus, dan racun yang menyerang badan anda.

Sementara itu, limfosit T bertanggungjawab untuk memusnahkan sel-sel tubuh sendiri yang telah diserang virus atau menjadi barah.

Limfosit T adalah "pejuang" yang memerangi penjajah secara langsung.

Limfosit jenis ini juga menghasilkan sitokin yang merupakan bahan biologi yang membantu mengaktifkan bahagian lain dari sistem imun.

Limfosit T masih dibahagikan kepada beberapa jenis.

 • Sel T: bertugas membebaskan protein yang disebut sitokin untuk membantu mengarahkan tindak balas sel darah putih yang lain.
 • Sel T sitotoksik (juga dikenali sebagai sel T pembunuh semula jadi): mampu melepaskan molekul yang membunuh virus dan benda asing yang lain.
 • Sel T memori: akan muncul setelah tubuh melawan jangkitan. Ini berguna agar tubuh lebih mudah menghadapi jangkitan serupa pada masa akan datang.
 • Sel T regulatori (juga dikenal sebagai sel T penekan): membantu mengatur sel T lain untuk mencegah menyerang sel tubuh sendiri.

5. Monosit

Monosit adalah leukosit yang dapat dianggap sebagai "trak sampah". Monosit berasal dari saraf tunjang dan bergerak dalam darah dan limpa.

Monosit dikenali kerana kemampuannya untuk mengenali "isyarat bahaya".

Leukosit jenis ini menyumbang kira-kira 5 peratus daripada semua sel darah putih.

Fungsi monosit adalah untuk bergerak ke tisu di dalam badan sambil membersihkan sel-sel mati di dalamnya.

Monosit boleh dibahagikan kepada dua jenis sel.

 • Sel-sel dendritik, yang merupakan sel yang menunjukkan antigen dengan menandakan objek asing yang perlu dihancurkan oleh limfosit.
 • Makrofag adalah sel yang lebih besar dan hidup lebih lama daripada neutrofil. Makrofag juga boleh bertindak sebagai sel yang memaparkan antigen.

Berapakah bilangan leukosit normal?

Menurut piawaian yang dinyatakan oleh American Association of Family Physician (AAFP), berikut adalah tahap leukosit normal apabila dikira mengikut kategori umur.

 • Bayi baru lahir: 13,000-38,000 / mcL.
 • Bayi dan kanak-kanak: 5,000-20,000 / mcL.
 • Dewasa: 4,500-11,000 / mcL.
 • Wanita hamil (trimester ketiga): 5,800-13,200 / mcL.

Apa yang menyebabkan bilangan leukosit meningkat atau menurun?

Seperti yang dijelaskan di atas, leukosit itu penting untuk menjaga sistem ketahanan badan. Sekiranya bilangan leukosit terlalu rendah, anda mudah diserang penyakit.

Walau bagaimanapun, sel darah putih yang terlalu tinggi juga boleh membahayakan.

Hasil ujian leukosit rendah, yang kurang daripada 4.000-4.500 per mikroliter darah dapat menunjukkan bahawa tubuh anda mungkin tidak dapat melawan jangkitan sebagaimana mestinya.

Keadaan ini dikenali sebagai leukopenia. Beberapa keadaan yang menyebabkan sel darah putih rendah termasuk:

 • jangkitan teruk,
 • kerosakan atau gangguan sumsum tulang, termasuk anemia aplastik, dan
 • penyakit autoimun seperti lupus.

Sementara itu, jika hasil ujian leukosit tinggi, di atas 11,000 / mcL, ini menunjukkan adanya jangkitan atau keadaan serius yang perlu diselidiki lebih lanjut.

Keadaan yang dikenali sebagai leukositosis boleh disebabkan oleh:

 • jangkitan,
 • kehadiran barah seperti leukemia, limfoma, dan myeloma. Keadaan ini berlaku apabila terlalu banyak sel darah putih dihasilkan.
 • keradangan seperti penyakit radang usus dan gangguan autoimun,
 • trauma fizikal atau mental, seperti patah tulang dan tekanan,
 • sedang mengandung. kehamilan boleh menjadikan jumlah sel darah putih meningkat, dan
 • asma dan alahan yang dicirikan oleh peningkatan eosinofil sel darah putih.

Recent Posts