Buta Warna Boleh Diubati Atau Tidak? Ini adalah penjelasan perubatan

Seseorang yang buta warna tidak semestinya hanya melihat dunia sebagai hitam dan putih. Sebilangan orang mungkin tidak dapat mengetahui perbezaan antara warna ungu dan biru, atau melihat warna kuning seperti hijau, sementara yang lain mungkin menghadapi masalah membezakan antara merah dan hitam. Oleh itu, bolehkah orang buta warna pulih sepenuhnya?

Bagaimana orang buta warna melihat warna objek?

Setiap kali mata melihat objek, seperti pisang, cahaya dari persekitarannya akan terpantul ke permukaan pisang dan kemudian ditangkap oleh retina di bahagian belakang mata. Panjang gelombang cahaya yang dipantulkan menentukan warna yang anda lihat, iaitu kuning pisang.

Nah, lapisan retina mempunyai dua jenis sel untuk menangkap cahaya, iaitu sel batang dan sel kerucut. Sel batang sangat sensitif terhadap cahaya yang sangat berguna untuk menyesuaikan diri di ruang redup, sementara sel kerucut mempunyai ketepatan penglihatan yang lebih baik dan mempunyai photopigments yang berguna untuk membezakan warna.

Sel kerucut mempunyai 3 jenis photopigments yang berguna untuk membezakan 3 warna asas, iaitu merah, biru, dan hijau. Warna selain daripada tiga warna asas adalah gabungan dari tiga warna asas, seperti kuning yang merupakan gabungan warna merah dan hijau.

Jadi, apa yang berlaku pada mata orang buta warna? Buta warna berlaku kerana keterbatasan atau kehilangan fungsi sel kerucut. Sekiranya photopigments merah (protan) atau hijau (deutran) tidak berfungsi, anda akan mengalami kesukaran untuk membezakan antara warna merah dan hijau. Merah, oren, dan kuning kelihatan lebih hijau dan juga coklat atau hitam. Anda juga mungkin menyedari bahawa hijau dan kuning kelihatan lebih merah, atau mengalami kesukaran membezakan antara ungu dan biru.

Pada beberapa orang, semua photopigments di kerucut mereka mungkin tidak berfungsi sama sekali sehingga mereka tidak dapat melihat warna apa pun. Dunia benar-benar kelihatan hitam, putih, dan kelabu,

Bolehkah buta warna disembuhkan, sehingga saya dapat melihat warna dunia lagi?

Buta warna umumnya disebabkan oleh gangguan genetik yang diwarisi dari ibu bapa. Dilaporkan dari Everyday Health, setakat ini belum ada rawatan atau prosedur perubatan yang membuat rabun warna sembuh sepenuhnya. Sekumpulan penyelidik baru-baru ini merancang terapi gen yang terbukti dapat menyembuhkan rabun warna pada monyet yang tidak dapat membezakan antara hijau dan merah. Tetapi hingga kini, terapi gen belum diformalkan dan belum dinyatakan selamat untuk mengubati rabun warna pada manusia.

Buta warna tidak berbahaya. Sebilangan besar orang yang buta warna dapat menyesuaikan diri dengan keadaan mereka dan menunjukkan produktiviti kerja yang setanding dengan orang yang mempunyai penglihatan normal, atau bahkan lebih baik.

Pasukan penyelidik dari Angkatan Darat AS mendapati bahawa orang buta warna dapat melihat penyamaran warna dengan lebih baik, sementara orang dengan penglihatan warna normal dapat tertipu olehnya. Sebenarnya, penglihatan warna yang menurun ini dapat menjadikan mereka lebih baik untuk membezakan tekstur dan kecerahan objek.

Selain itu, terdapat alat bantu visual dalam bentuk cermin mata atau kanta lekap khas untuk membantu pesakit dengan buta warna merah-hijau, jenis rabun warna yang paling biasa. Alat ini tidak menjadikan buta warna sembuh sepenuhnya, tetapi warna yang sebelumnya kurang jelas dapat kelihatan lebih "terang".

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found