Cara Melakukan Teknik Pomodoro untuk Lebih Berfokus •

Masa sangat berharga, tetapi kadangkala kita tidak tahu mahu menghabiskannya. Tetapi rasanya 24 jam tidak cukup untuk menyelesaikan semuanya. Untuk mengatasinya, anda boleh mencuba teknik podomoro agar lebih fokus dalam menjalani kehidupan seharian. Bagaimana cara melakukan teknik podomoro?

Apakah teknik Pomodoro?

Teknik Pomodoro adalah falsafah pengurusan masa di mana kita yang melakukannya mesti fokus secara maksimum dalam jangka masa yang diperuntukkan. Manfaat yang ditawarkan adalah dalam bentuk kreativiti segar dan anda dapat menyelesaikan tugas dengan lebih cepat, selain itu keletihan mental tidak terlalu parah. Wow, agak rumit ya? Anda faham, jadi anda akan menyelesaikan tugas dalam masa yang singkat. Selama ini, anda diminta untuk terus fokus.

Teknik ini diciptakan oleh Francesco Cirillo pada awal tahun 90an. Sistem ini diilhamkan oleh cara dia memotong tomato ketika dia masih pelajar. Kaedahnya cukup mudah, apabila anda menghadapi tugas yang sukar, bahagikan tugas tersebut menjadi selang waktu yang singkat. Untuk memudahkan anda memahami bagaimana teknik ini berfungsi, berikut adalah penjelasan.

Bagaimana cara membuat teknik Pomodro?

Inilah tekniknya:

 • Pilih tugas yang ingin anda selesaikan.
 • Anda mesti melakukan satu tugas dalam 25 minit, cuba hanya fokus pada tugas yang ada.
 • Bukan itu 1 tugas selama 25 minit. Untuk kemudahan, bahagikan tugas menjadi beberapa bahagian yang mesti dilakukan setiap 25 minit.
 • Rehat selama 5 minit. Pada masa ini, anda boleh melakukan gangguan apa pun, seperti memeriksa media sosial. Tetapi ingat, hanya 5 minit.
 • Kemudian, anda mula mengerjakan tugas itu lagi selama 25 minit berikutnya.
 • Setelah anda mengerjakan tugas selama 100 minit (empat terpisah 25 minit), anda boleh berehat 15 hingga 20 minit lebih lama.

Sekiranya anda berjaya memfokuskan tugas dalam 25 minit, kemudian letakkan 'X' pada nota senarai tugasan anda. Kenali bila-bila masa anda terganggu. Ini akan menjadi bahan penilaian anda dalam memilih untuk melakukan tugas.

Bagaimana teknik ini dapat berfungsi dengan berkesan?

Kunci kejayaan teknik ini adalah fokus tinggi. Cabarannya ialah anda mungkin agak sukar untuk mempraktikkan teknik ini dalam kehidupan seharian anda. Contohnya, anda masih akan terganggu oleh e-mel kerja, rakan sekerja, rakan sekolah, panggilan dari keluarga dan sebagainya. Apabila anda mendapat gangguan itu, anda harus berhenti, kemudian mulakan semula.

Teknik ini menawarkan produktiviti, kerana berehat antara tugas dapat membuat minda anda tetap fokus dan segar. Walau bagaimanapun, anda juga tidak berjaya dalam menerapkan teknik ini pada kali pertama anda melakukannya. Mungkin memerlukan masa sekitar 7 hingga 20 hari untuk membuatnya berfungsi. Seperti yang kita tahu, kadang-kadang kita lupa diri ketika kita terganggu oleh perkara lain.

Sebaliknya, anda menggunakan rehat 5 minit untuk mengambil minuman atau berjalan-jalan di sekitar bilik. Teknik ini bagus untuk digunakan oleh orang yang mempunyai senarai yang hendak dibuat (senarai yang harus dilakukan) banyak, memandangkan masa semakin hampir, akan meningkatkan tumpuan anda untuk menyelesaikan tugas. Menyasarkan masa secara berterusan dapat mengelakkan anda menunda-nunda.

Perlu diingat, tidak semua orang sesuai menggunakan teknik ini. Ada yang suka pembahagian tugas dengan waktu sasaran tertentu, ada juga yang tidak suka mendengar bunyi penggera waktu setiap 25 minit. Teknik membuat anda sedikit tertekan.

Apakah tujuan melakukan teknik Pomodoro?

Seperti yang dijelaskan di atas, teknik ini membantu anda meningkatkan produktiviti anda dengan:

 • Jauhkan anda dari gangguan
 • Meningkatkan kesedaran semasa membuat keputusan
 • Meningkatkan motivasi
 • Bantu menentukan matlamat anda untuk mencapai sasaran
 • Mengubah proses kerja atau kajian
 • Kukuhkan matlamat anda dalam situasi yang rumit
 • Elakkan berbilang tugas

Bagaimana jika saya terus terganggu oleh persekitaran?

Berikut adalah beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan apabila terdapat gangguan di luar.

 • Maklumat: beritahu gangguan bahawa anda perlu melakukan sesuatu dalam beberapa minit akan datang
 • Rundingan: buat perjanjian dengan pihak-pihak yang berkenaan, bilakah masa yang tepat untuk mengganggu anda
 • Jadual: buat jadual apabila anda harus memberi respons kepada pihak tersebut
 • Panggil balik: Anda boleh bertindak balas dengan memanggil kembali apabila teknik Pomodoro anda telah selesai.

Recent Posts