Ubat Jangkitan Saluran Kencing Yang Biasa Mengatasi Gejala

Jangkitan saluran kencing yang disebabkan oleh bakteria Escherichia coli (E coli) yang berkembang di saluran kencing. Untuk mengelakkan risiko ini, anda mesti segera mendapatkan rawatan. Apakah ubat-ubatan untuk merawat jangkitan saluran kencing?

Ubat untuk merawat jangkitan saluran kencing

Setelah pesakit mengetahui punca jangkitan saluran kencing dan benar-benar didiagnosis, umumnya rawatan yang mesti dilakukan oleh pesakit adalah dengan mengambil ubat-ubatan yang telah diresepkan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes disertai dengan keadaan lain, doktor boleh mengesyorkan pembedahan sebagai cara penyembuhan. Berikut adalah pelbagai pilihan ubat jangkitan saluran kencing perubatan.

1. Antibiotik

Kerana penyakit ini disebabkan oleh bakteria, antibiotik biasanya menjadi pilihan pertama untuk merawat jangkitan saluran kencing. Walau bagaimanapun, jenis antibiotik bersama dengan dos dan jangka masa penggunaan akan ditentukan oleh doktor berdasarkan tahap keparahan jangkitan yang anda alami.

Secara amnya, antibiotik untuk jangkitan saluran kencing diambil selama 3-7 hari. Untuk jangkitan yang kurang teruk, doktor anda mungkin mencadangkan tempoh rawatan yang lebih pendek antara satu hingga tiga hari.

Dalam kes yang lebih teruk, doktor akan mengesyorkan dimasukkan ke hospital dan memberikan antibiotik melalui IV.

Antibiotik yang biasa ditetapkan untuk merawat jangkitan saluran kencing kecil termasuk:

  • Trimethoprim-sulfamethoxazole (Bactrim, Septra)
  • Minocycline
  • Fosfomycin (Monurol)
  • Nitrofurantoin (Macrodantin, Macrobid)
  • Antipiretik
  • Penisilin (Ampisilin, Amoksisilin, Ertapenem, Erythromycin, Vancomycin, Doxycycline, Aztreonam, Rifampicin)
  • Cephalexin (Keflex)

Sekiranya terdapat jangkitan teruk, fluoroquinolones boleh digunakan.

Terutama dalam kes jangkitan yang tidak hilang setelah diberi jenis antibiotik lain atau komplikasi jangkitan saluran kencing seperti jangkitan buah pinggang (pielonefritis), ubat fluoroquinolone sering menjadi pilihan.

Doktor anda mungkin menetapkan dos antibiotik yang lebih rendah untuk digunakan dalam jangka masa yang lebih lama untuk membantu mencegah jangkitan berulang. Selalunya, gejala hilang dalam beberapa hari selepas rawatan.

Walau bagaimanapun, anda biasanya harus terus mengambil ubat lebih dari seminggu atau seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Sebagai tambahan kepada antibiotik oral, pilihan lain adalah antibiotik yang diberikan oleh infus intravena. Biasanya rawatan ini diberikan kepada pesakit dengan UTI yang rumit yang hamil, demam, atau tidak dapat menyimpan cecair atau makanan.

Rawatan akan dijalankan di hospital, pesakit masih diberi ubat minum untuk meneruskan rawatan setelah pulang.

Sekiranya pesakit mempunyai jangkitan buah pinggang yang lebih teruk atau alah kepada fluoroquinolones, pilihan ubat lain mungkin termasuk Ceftriaxone, Gentamicin, dan Tobramycin.

2. Ubat anti-sakit

Kadang kala, jangkitan saluran kencing juga boleh menyebabkan gejala seperti sakit ketika membuang air kecil. Untuk mengatasi kesakitan ini, terdapat beberapa ubat penahan sakit yang boleh digunakan. Ubat penahan sakit di kaunter seperti acetaminophen (paracetamol) atau ibuprofen, dan analgesik adalah beberapa pilihan.

Phenazopyridine adalah salah satunya, ubat jenis analgesik yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh jangkitan saluran kencing.

Phenazopyridine akan mengurangkan intensiti kesakitan di sekitar pundi kencing, sensasi panas, kerengsaan, dan mengurangkan keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan.

Ubat ini boleh diambil sebagai kapsul atau tablet, biasanya diminum sekitar tiga kali sehari setelah makan. Ubat ini tidak boleh diambil jangka panjang dan hanya digunakan selama 48 jam.

Harap diperhatikan, ubat ini juga tidak dapat digunakan untuk menggantikan antibiotik, jadi fungsinya hanya sebagai ubat pelengkap. Sekiranya anda ingin menggunakannya, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

3. Terapi hormon

Ubat lain yang boleh dipilih untuk merawat jangkitan saluran kencing adalah terapi hormon. Walau bagaimanapun, terapi hormon biasanya dilakukan pada pesakit wanita yang telah memasuki menopaus.

Perlu diketahui, ketika wanita mengalami menopaus, pH vagina meningkat atau menjadi lebih beralkali, menyebabkan percambahan bakteria jahat juga meningkat.

Oleh itu, hormon estrogen diperlukan untuk mengimbangkan semula pH di dalam vagina. Memandangkan penurunan pengeluaran hormon estrogen, wanita pascamenopause juga memerlukan terapi hormon estrogen.

Rawatan adalah dalam bentuk terapi hormon estrogen sintetik, yang diresepkan untuk merawat gejala jangkitan saluran kencing. Terapi hormon boleh didapati sebagai krim (Premarin, Estrace), tablet kecil (Vagifem), atau cincin fleksibel yang dimasukkan ke dalam vagina dan dipakai selama tiga bulan (Estring).

Setiap ubat di atas mempunyai keperluan dos yang berbeza, cara penggunaan, dan risiko kesan sampingan. Oleh itu, berjumpa dengan doktor anda mengenai ubat mana yang sesuai untuk keadaan anda.

Adakah terdapat prosedur pembedahan untuk jangkitan saluran kencing?

Pesakit boleh menjalani prosedur pembedahan sebagai rawatan sekiranya jangkitan saluran kencing disertai dengan keadaan lain. Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut.

  • Pesakit UTI yang mempunyai keadaan penyakit prostat, seperti prostatitis yang menyekat leher pundi kencing, batu prostat, atau prostatitis berulang. Ini hanya berlaku pada pesakit lelaki.
  • Epididymitis, yang menyebabkan penyempitan saluran sperma.
  • Emphysematous pyelonephritis (EPN), jangkitan parenchyma buah pinggang yang teruk yang menyebabkan penumpukan gas di tisu.

Operasi yang dilakukan tentunya bergantung pada keadaan yang menyertainya. Dalam masalah prostat, misalnya, jika ada batu yang menyekat air kencing, doktor mungkin melakukan prosedur untuk membuang atau memotong tisu.

Kemudian pada pesakit EPN, pesakit memerlukan nefrektomi segera untuk membuang bahagian yang rosak.

Cara mudah untuk mempercepat proses penyembuhan di rumah

Kejayaan dalam merawat jangkitan saluran kencing tentu tidak dapat dipisahkan dari bagaimana anda menjalani kehidupan seharian.

Penyakit ini boleh disebabkan oleh beberapa tabiat tidak sihat seperti jarang minum air dan sering hilang dalam menjaga kesihatan dan kebersihan alat kelamin.

Terdapat ubat semula jadi untuk jangkitan saluran kencing yang mudah anda makan, seperti makan cranberry dan buah-buahan dengan vitamin C. Agar proses penyembuhan dapat berjalan dengan lebih lancar, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan di rumah selain mengambil ubat.

1. Minum lebih banyak air

Meningkatkan pengambilan cecair anda dapat membantu badan anda mengeluarkan lebih banyak air kencing untuk membuang bakteria.

Air adalah pertaruhan terbaik anda, tetapi anda juga boleh minum jus buah sebenar atau makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air, seperti tembikai dan timun, untuk membantu meningkatkan pengeluaran air kencing.

Ini juga membantu mengurangkan kemungkinan bakteria melekat pada sel-sel di dinding saluran kencing yang boleh menyebabkan jangkitan.

2. Minum Vitamin C

Selain meningkatkan stamina dan imuniti, suplemen vitamin C juga membantu meningkatkan keasidan air kencing yang akan mempercepat proses penyembuhan.

3. Dapatkan rehat yang banyak

Selesaikan sepenuhnya dan elakkan aktiviti tertentu yang dapat memerangkap panas dan kelembapan di kawasan selangkangan. Suhu lembap dapat menjadikan bakteria membiak lebih subur.

Doktor anda mungkin menasihati anda untuk tidak melakukan hubungan seks sehingga jangkitannya sembuh sepenuhnya sehingga anda tidak menjangkiti pasangan anda.

4. Jaga kebersihan diri

Sentiasa perhatikan kebersihan diri, bukan hanya ketika anda sakit tetapi juga sebelum dan selepas sembuh. Jaga kebersihan vagina untuk mengelakkan kuman dari kulit di sekitarnya menyusup ke saluran kencing.

Semasa mandi, lebih baik digunakan mandi daripada merendamtab mandi. Gunakan sabun yang tidak berbau.

Recent Posts