3 Perbezaan Sirloin dan Tenderloin dalam Daging Sapi

Peminat steak mungkin biasa dengan istilah sirloin dan tenderloin yang sering dijumpai di menu. Walau bagaimanapun, sesetengah orang secara keliru mengenali jenis potongan daging. Jadi, apa perbezaan antara sirloin dan tenderloin?

Bincangkan perbezaan antara sirloin dan tenderloin

Tahukah anda bahawa daging yang anda makan terdiri daripada pelbagai jenis potongan? Potongan daging lembu, seperti sirloin dan tenderloin, dibahagikan mengikut rasa, tekstur, dan nama.

Sebagai contoh, Sirloin Inggeris adalah potongan dari Amerika, sementara sirloin Amerika adalah potongan daging yang dikenali di England. Sirloin dan tenderloin adalah jenis potongan daging yang sering digunakan sebagai stik.

Kedua-duanya sebenarnya mempunyai perbezaan yang cukup berbeza, mulai dari tekstur, harga, kandungan nutrisi, hingga cara memprosesnya. Berikut adalah perbezaan antara sirloin dan tenderloin yang sangat digemari oleh ramai orang.

1. Tekstur

Salah satu perbezaan antara sirloin dan tenderloin yang cukup kelihatan dan terasa adalah teksturnya.

Sirloin adalah potongan daging yang berasal dari belakang lembu. Potongan daging ini mempunyai tekstur yang lebih keras daripada tenderloin. Kerana sirloin mempunyai lemak kurang daripada tenderloin.

Tenderloin adalah daging yang diambil dari bawah tulang rusuk, tepat di sebelah tulang belakang. Jenis ini mempunyai dua hujung, iaitu pantat dan ekor. Berbanding dengan sirloin, tenderloin lebih lembut kerana terdiri daripada otot yang jarang berfungsi.

Tidak menghairankan, tenderloin sedikit lebih mahal daripada sirloin kerana potongan daging berlemak ini lebih lembut.

2. Nilai pemakanan

Pada dasarnya, setiap 100 gram daging lembu mentah mengandungi 273 kalori dan 17.5 gram nutrien protein. Walau bagaimanapun, jumlah ini mungkin berubah bergantung pada jenis potongan daging yang anda pilih untuk dimakan.

Sirloin adalah sejenis potongan daging dengan lemak di sepanjang tepinya. Dilaporkan dari A.S. Jabatan Pertanian, setiap 100 gram daging sirloin mengandungi kira-kira 10.54 gram lemak dan 29.2 gram protein.

Sementara itu, 100 gram tenderloin mempunyai sekitar 21.83 gram lemak dan 18.15 gram protein. Ini menjadikan rasa tenderloin lebih lembut dan enak kerana kandungan lemak yang tinggi di dalamnya.

Walaupun begitu, anda masih perlu berwaspada. Makan daging berlemak terlalu banyak boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Itulah sebabnya, kenal pasti berapa banyak keperluan pemakanan harian yang diperlukan mengikut keadaan anda.

Kupas sepenuhnya Vitamin Daging Sapi, Di manakah Vitamin dari Sayuran?

3. Cara memproses

Setelah mengetahui perbezaan berdasarkan kandungan dan tekstur nutrien, kedua-dua jenis bahagian daging juga dibezakan berdasarkan pemprosesannya. Bagaimana ia boleh berlaku?

Anda lihat, sirloin mempunyai tekstur lemak yang lebih keras, jadi memerlukan masa lebih lama untuk memprosesnya. Ini supaya setiap bahagian dagingnya lembut dan sedap.

Sementara itu, tenderloin mungkin tidak perlu dimasak selama ini. Sebabnya, tekstur tenderloin daging lembu jauh lebih lembut daripada sirloin. Semakin lama daging lembut dimasak, struktur dagingnya akan semakin sukar.

Petua memproses stik

Baik tenderloin dan sirloin menghasilkan rasa yang enak dan gurih dengan tekstur tersendiri. Namun, perbezaan antara keduanya ternyata memerlukan teknik pengendalian khas ketika baru dibeli.

Ini kerana walaupun daging yang paling nipis boleh menjadi tidak sihat apabila diproses dengan cara yang salah. Berikut adalah beberapa kaedah mudah untuk memproses lemak yang terdapat dalam daging stik Klinik Mayo .

Potong lemak

Setelah stik dibeli dan dibersihkan, adalah idea yang baik untuk memotong lemak padat yang kelihatan pada daging sebelum menyiapkannya. Selepas itu, jangan lupa membuang sisa lemak sebelum dimakan.

Tiriskan lemak

Setelah daging dimasak, masukkan ke dalam saringan dan toskan lemaknya. Kemudian, bilas dengan air panas dan tepuk daging hingga kering dengan tuala kertas agar cepat kering.

Dua cara memproses daging di atas juga mesti disertakan dengan menetapkan suhu dengan betul semasa memasak. Memasak daging ke suhu yang betul sekurang-kurangnya dapat mengurangkan bilangan bakteria yang terdapat di dalam daging.

Dengan cara itu, anda boleh memakan daging tanpa rasa takut dijangkiti bakteria seperti E. coli atau Salmonella.

Yang manakah paling sihat antara sirloin dan tenderloin?

Pada dasarnya, daging lembu adalah sumber protein yang baik untuk tubuh, walaupun terdapat perbezaan kandungan nutrisi sirloin dan tenderloin. Walaupun begitu, pengambilan daging yang berlebihan tidak digalakkan.

Walaupun anda berkeras untuk memilih potongan daging rendah lemak, risiko penyakit kerana memakan terlalu banyak daging tetap ada. Sekiranya anda masih mahu memasukkan daging dalam makanan seimbang yang seimbang, makanlah secara sederhana.

Anda juga dapat menikmati sumber protein lain yang sihat seperti daging, seperti ayam, ikan, atau kacang.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, minta pakar pemakanan untuk memahami penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts