Apa Yang Berlaku Pada Tubuh Apabila Terkena Sinaran? •

Tanpa disedari, kehidupan kita dikelilingi oleh sinaran. Bermula dari persekitaran, seperti dari cahaya matahari dan gas radon di rumah, hingga barang elektronik yang kita gunakan setiap hari. Adakah semua itu berbahaya?

Tidak semua sinaran berbahaya bagi kesihatan manusia. Dengan kecanggihan teknologi, radiasi juga dapat digunakan untuk berbagai tujuan manusia, seperti untuk rawatan barah atau untuk ujian perubatan yang menggunakan sinar-X. Tetapi, kita mesti berhati-hati dengan pendedahan radiasi, kerana pendedahan kepada radiasi yang kuat boleh membahayakan kesihatan.

Apa itu sinaran?

Sinaran mungkin tidak asing di telinga kita, tetapi kita jarang mengetahui dengan tepat apa itu sinaran. Sinaran adalah tenaga yang bergerak dalam bentuk gelombang atau zarah kecil pada kelajuan tinggi. Secara semula jadi, sinaran berada di bawah sinar matahari. Sementara itu, radiasi buatan manusia berupa sinar-x, senjata nuklear, loji tenaga nuklear, dan rawatan barah.

Terdapat dua jenis radiasi, iaitu sinaran pengionan dan radiasi bukan pengion.

Sinaran ion

Sinaran pengion dapat mempengaruhi atom yang terdapat dalam makhluk hidup, jadi paparan radiasi pengion ini dapat menimbulkan risiko kesihatan dengan merosakkan tisu dan DNA pada gen. Dengan merosakkan DNA dalam sel-sel tubuh, inilah bagaimana sinaran pengion dapat menyebabkan barah.

Sinaran pengion boleh menyebabkan kematian sel atau kelainan, baik sementara atau selamanya. Pendedahan kepada sejumlah besar radiasi boleh menyebabkan penyakit dan bahkan kematian dalam beberapa jam atau hari. Tanda-tanda penyakit radiasi termasuk loya, kelemahan, keguguran rambut, selaran matahari, dan fungsi organ yang berkurang. Sinaran ion juga boleh menyebabkan mutasi pada gen anda, jadi anda boleh menyebarkannya kepada anak anda. Sinaran pengion ini dapat dijumpai dalam unsur radioaktif, zarah kosmik dari angkasa lepas, dan mesin sinar-x.

Sinaran tidak mengion

Anda mesti menggunakan dan terdedah kepada sinaran tidak mengion ini setiap hari. Elektronik yang anda gunakan menghasilkan sinaran bukan pengion. Kita dapat menemui sinaran tidak mengion ini dalam gelombang mikro, telefon bimbit, stesen televisyen, radio, telefon tanpa wayar, termasuk medan magnet bumi, kabel isi rumah, dan peralatan elektrik lain.

Tidak seperti sinaran mengion, sinaran bukan ion tidak mampu memindahkan elektron atau atom atau molekul pengion, jadi tidak berbahaya seperti radiasi pengion. Sinaran ini juga mempunyai frekuensi yang jauh lebih rendah daripada sinaran pengion, jadi mungkin tidak membahayakan kesihatan. Walau bagaimanapun, teori lain mengatakan bahawa pendedahan kepada frekuensi tinggi dan sinaran tanpa pengion yang cukup kuat juga boleh menyebabkan masalah serius.

Bagaimana menangani bahaya radiasi?

Seberapa teruk anda dapat dari radiasi bergantung pada seberapa banyak badan anda menyerap radiasi dari sumbernya. Berikut adalah perkara yang boleh anda kendalikan untuk mengurangkan pendedahan radiasi.

1. Jauhkan jarak anda dari sumber radiasi

Semakin dekat anda dengan sumber radiasi, semakin besar pendedahan radiasi yang dapat anda terima. Sebaliknya, semakin jauh anda dari sumber radiasi, semakin sedikit sinaran yang anda terima.

2. Kurangkan jangka masa pendedahan radiasi

Sama seperti jarak, semakin lama anda terdedah kepada radiasi, semakin besar kemungkinan tubuh anda akan menyerap radiasi. Oleh itu, masa anda terdedah kepada radiasi harus dikurangkan minimum.

3. Mengurangkan peluang ion radiasi untuk bergabung dengan badan

Ini dapat dilakukan dengan mengambil kalium iodida (KI) sebaik sahaja terdedah kepada radiasi. Kalium iodida ini dapat membantu melindungi tiroid daripada sinaran. Mengapa tiroid? Radiasi secara langsung mempengaruhi kelenjar tiroid, sehingga mengganggu kemampuan kelenjar tiroid untuk menghasilkan yodium, yang merupakan zat yang diperlukan untuk membina DNA yang sihat, fungsi imun, metabolisme, keseimbangan hormon, dan kesihatan jantung.

Oleh itu, pengambilan kalium iodida dapat membantu mengatasi kesan iodin radioaktif. Kalium iodida mungkin berkesan dalam membantu mengurangkan pendedahan radiasi dengan mengurangkan pengumpulan dan pemendapan toksin radioaktif di tiroid. Pengambilan kalium iodida juga dapat mengurangkan risiko terkena barah tiroid.

4. Menggunakan perlindungan

Pelindung yang disebut di sini adalah menggunakan bahan penyerap untuk menutupi reaktor atau sumber radiasi lain, sehingga pelepasan radiasi ke lingkungan dapat dikurangi. Perisai biologi ini berbeza dalam keberkesanannya, bergantung pada bahan yang digunakan untuk menyebarkan dan menyerap radiasi.

BACA JUGA

  • Petua Penjagaan Kulit untuk Pesakit Kanser Payudara yang menjalani Rawatan Radiasi
  • Kesan Sinaran Kanser Payudara pada Badan
  • Sunblock atau Sunscreen, mana yang lebih baik?

Recent Posts