6 Pilihan Kaedah Perancangan Keluarga Asli untuk Tidak Mengandung |

Sekiranya anda dan pasangan berusaha mencegah kehamilan, terdapat pelbagai jenis alat kawalan kelahiran yang ada. Pilihan kontraseptif yang boleh anda pertimbangkan adalah pil kawalan kelahiran, IUD, suntikan kawalan kelahiran, implan kawalan kelahiran, dan sebagainya. Selain itu, anda juga dapat mencegah kehamilan secara semula jadi, anda tahu! Nah, adakah anda tahu apa rancangan keluarga yang boleh anda lakukan? Lihat penjelasan berikut.

Cara membuat perancangan keluarga secara semula jadi agar anda tidak hamil

Mencegah kehamilan bukan hanya menggunakan alat kontraseptif. Kawalan kelahiran semula jadi juga dapat membantu anda melambatkan kelahiran bayi.

Berikut adalah beberapa kaedah perancang keluarga yang boleh menjadi pilihan:

1. Tidak melakukan hubungan seks

Salah satu kawalan kelahiran semula jadi yang boleh anda cuba mencegah kehamilan dan dijamin berkesan 100% adalah berpantang atau tidak melakukan hubungan seks.

Selain itu, anda pasti tidak akan mendapat penyakit kelamin (jantina) dari pasangan anda kerana anda tidak melakukan hubungan seks.

Mengelakkan seks bermaksud tidak melakukan hubungan seksual (penembusan) atau hubungan seksual (tanpa penembusan).

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan alat kawalan kelahiran ini sebagai alat kontraseptif semula jadi, anda dan pasangan anda mesti bersetuju untuk saling menahan nafsu seks masing-masing.

2. Persetubuhan terganggu

Persetubuhan yang terganggu juga dikenali sebagai "keluar". Iaitu, semasa melakukan hubungan seks, pasangan lelaki akan menarik zakarnya keluar dari faraj sebelum ejakulasi (pelepasan sperma).

Untuk mengamalkan kawalan kelahiran semula jadi ini, anda memerlukan daya tumpuan yang tinggi untuk berjaya. Namun, tidak semua orang dapat menumpukan perhatian sepenuhnya untuk melakukan hubungan seks.

Pasangan lelaki secara tidak sengaja dapat mengeluarkan sejumlah kecil cecair semasa zakar masih di dalam faraj.

Cecair ini mungkin mengandungi sperma di dalamnya. Jadi, perancangan keluarga yang semula jadi ini boleh dikatakan gagal sekiranya sel sperma berjaya berenang ke rahim dan menyuburkan telur.

Akibatnya, kehamilan boleh berlaku apabila telur yang disenyawakan kemudian melekat pada dinding rahim.

Menurut Pejabat Kesihatan Wanita, 22 daripada 100 pasangan yang menggunakan kaedah ini sebagai kawalan kelahiran semula jadi berisiko hamil.

3. Kaedah kesedaran kesuburan

Kesedaran kesuburan seperti yang dikenali sebagai perancangan keluarga semula jadi. Kaedah kesedaran kesuburan adalah kaedah keluarga merancang semula jadi yang dilakukan dengan merakam kitaran haid anda.

Berdasarkan kitaran haid anda dapat mengetahui kapan ovari mengeluarkan telur setiap bulan (ovulasi).

Sekiranya anda ingin mencegah kehamilan menggunakan alat kawalan kelahiran semula jadi ini, anda boleh melakukannya dengan mengelakkan hubungan seksual dengan pasangan anda semasa tempoh subur anda.

Biasanya, tempoh wanita yang paling subur menghampiri ovulasi.

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengira tempoh subur anda jika anda ingin menggunakannya kesedaran kesuburan sebagai perancangan keluarga semula jadi, termasuk:

Periksa suhu badan basal

Salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui sama ada anda dalam tempoh subur atau tidak adalah dengan memeriksa suhu badan basal anda.

Suhu badan anda biasanya akan turun naik sepanjang kitaran haid anda.

Pada awal kitaran, suhu badan anda dianggap lebih rendah. Sementara itu, semasa ovulasi, suhu badan akan meningkat sedikit.

Pemeriksaan suhu badan basal dapat dilakukan setiap hari kemudian hasilnya dicatatkan dalam jadual atau rajah kesedaran kesuburan yang boleh anda dapatkan dari doktor atau jururawat anda di hospital.

Periksa lendir serviks

Perancangan keluarga semula jadi yang juga boleh menjadi pilihan anda adalah memeriksa lendir serviks. Pemeriksaan lendir serviks dilakukan untuk mengetahui kapan anda memasuki masa subur.

Ini kerana perubahan dalam pengeluaran lendir serviks dapat menjadi tanda ketika anda sedang berovulasi.

Untuk mengesan perubahan lendir serviks, anda harus memeriksanya setiap hari.

Cara yang boleh dilakukan untuk menentukan konsistensi lendir serviks adalah dengan menggosoknya dengan ibu jari dan jari telunjuk anda.

Seterusnya, cubalah menjauhkan jari untuk melihat ketebalan lendir serviks.

Sekiranya anda menggunakan kaedah ini untuk memeriksa tempoh subur anda, anda harus mengelakkan penembusan faraj dengan pasangan anda semasa hubungan seksual.

Sebabnya, melakukan hubungan seks dengan penembusan vagina dapat mengubah tekstur lendir serviks. Ini boleh membuat anda keliru ketika menilai perubahan lendir serviks.

Sekiranya anda dalam masa subur, elakkan melakukan hubungan seks dengan pasangan anda. Pilihan lain, anda boleh menggunakan kondom sekiranya sukar untuk menentang seks.

Walau bagaimanapun, apabila anda tidak dalam tempoh subur, anda boleh mempertimbangkan untuk melakukan hubungan seks dengan pasangan (kondom) yang tidak dilindungi.

Kaedah kalendar

Pilihan kaedah lain yang boleh anda lakukan untuk memeriksa tempoh subur anda sebagai sebahagian daripada perancangan keluarga semula jadi adalah kaedah kalendar.

Walau bagaimanapun, sebelum anda mencegah kehamilan dengan kaedah kalendar, sekurang-kurangnya anda harus mengetahui kitaran haid anda untuk 6 kitaran sebelumnya.

Tandakan hari pertama haid anda sebagai hari pertama kitaran haid anda. Seterusnya, lakukan perkara yang sama setiap kali anda haid.

Hitung bilangan hari dari pertama kitaran sebelumnya dan hari pertama kitaran semasa. Julatnya adalah bilangan hari dalam satu kitaran.

Biasanya, tempoh purata wanita berlaku setiap 28 hari. Walau bagaimanapun, kitaran haid normal wanita boleh berlangsung sekitar 21-35 hari.

Sekiranya anda ingin mengetahui bila anda paling subur menggunakan kaedah kalendar, anda boleh melakukan beberapa perkara, seperti yang berikut.

  • Cari kitaran terpendek yang pernah anda lalui.
  • Kurangkan 18 dari jumlah hari dalam kitaran anda.
  • Sekiranya anda telah memperoleh hasil pengurangan, tandakan hari mengikut bilangan hasil pengurangan dengan nombor X.
  • Hari yang anda tandakan dengan X adalah hari pertama tempoh subur anda dalam setiap kitaran.

Untuk mempermudahnya, anda boleh menggunakan kalkulator tempoh subur untuk mengetahui kapan anda berada dalam tempoh subur.

//wp.hellosehat.com/check-health/calculator-mass-subur-2/

4. Berikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada bayi anda

Menariknya, penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi juga boleh menjadi kaedah keluarga yang semula jadi. Kaedah ini dikenali sebagai amenorea laktasi.

Ini kerana penyusuan dapat membantu melambatkan ovulasi sehingga enam bulan setelah anda melahirkan.

Pengawalan kelahiran semula jadi ini cukup berkesan untuk jangka masa tertentu. Ini kerana hormon yang diperlukan untuk melancarkan pengeluaran susu ibu dapat mencegah pelepasan hormon ovulasi.

Namun, memandangkan kawalan kelahiran semula jadi hanya dapat membantu anda melambatkan kehamilan sehingga enam bulan, anda harus menggunakan kaedah kontrasepsi lain setelah tempoh tersebut berlalu.

Faedah menggunakan kaedah amenorea laktasi sebagai pilihan kawalan kelahiran semula jadi adalah seperti berikut:

  • Tidak mempunyai kesan sampingan.
  • Ia mudah dan tidak memerlukan sebarang kos.
  • Tidak menjejaskan keseimbangan hormon dalam badan.
  • Tidak memerlukan pelbagai jenis rawatan.
  • Bekerja dengan berkesan.
  • Seks dengan pasangan terasa lebih menyeronokkan tanpa gangguan kontrasepsi.

5. Jalan luar

Kaedah perancang keluarga semula jadi yang lain supaya anda tidak hamil adalah kursus luar .

Ini bermaksud bahawa anda masih boleh melakukan hubungan seksual dengan pasangan anda, tetapi tanpa melakukan hubungan seks hubungan seksual, seperti penembusan.

Sebentar kursus luar Anda hanya dibenarkan melakukan aktiviti seksual seperti ciuman, urutan intim, seks oral, melancap (melancap), saling berpusu-pusu, atau melakukan hubungan seks menggunakan alat permainan (mainan seks).

Kursus Luar pastinya boleh menjadi salah satu dari pelbagai pilihan kawalan kelahiran sekiranya anda ingin mencegah kehamilan secara semula jadi.

Sebabnya, anda masih boleh menikmati aktiviti seksual dengan pasangan selagi tidak ada pertukaran cecair badan dari alat kelamin.

Sekiranya anda ingin menerapkan perancang keluarga secara semula jadi, anda boleh menggunakan empangan gigi atau kondom untuk mengurangkan risiko penularan penyakit kelamin.

6. Ramuan dan ubat tradisional

Ramuan herba dan ubat tradisional dikatakan sebagai kawalan kelahiran semula jadi sebagai kontraseptif.

Walau bagaimanapun, penyelidikan untuk membuktikan seberapa berkesan ubat tradisional dan herba sebagai kontrasepsi masih sangat terhad.

Salah satu ramuan yang telah diuji melalui kajian adalah kunyit.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Pembiakan dan Pengembangan Molekul menunjukkan bahawa kurkumin yang terkandung dalam kunyit dapat menjadi kontraseptif semula jadi yang ideal.

Kajian ini dilakukan dengan mengumpulkan sperma manusia dan tikus.

Selanjutnya, sperma diperiksa untuk mengetahui pengaruhnya terhadap motilitas (pergerakan sperma), reaksi akrosom (proses sperma menembus telur), dan persenyawaan.

Hasilnya, sperma yang mengandung curcumin dapat mengurangi motilitas, akrosom, dan persenyawaan tikus.

Bukan hanya itu, pemberian kurkumin, terutama melalui vagina tikus, juga menyebabkan penurunan kesuburan secara drastik.

Penyelidikan ini adalah kajian pertama yang membuktikan kesan kurkumin dalam bentuk penghambatan fungsi sperma, persenyawaan, dan kesuburan.

Setelah membaca penjelasan di atas, anda mungkin mempertimbangkan kaedah kontrasepsi terbaik untuk anda dan pasangan.

Jadi, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan keputusan yang tepat.

Recent Posts