8 Punca Seseorang Mempunyai Bentuk Wajah Asimetris

Lihat bagaimana rupa wajah anda ketika melihat cermin. Adakah mata, telinga, alis, hidung, dan mulut sejajar dan selari antara satu sama lain? Sekiranya ternyata kedudukan salah satu organ tidak kelihatan sama, itu bermakna anda mempunyai wajah yang tidak simetri. Sebenarnya, mengapa ada orang yang mempunyai wajah yang tidak simetri ini? Adakah cara untuk memperbaikinya?

Apa yang menyebabkan bentuk wajah tidak simetri?

Kadang-kadang, seseorang mempunyai telinga kanan yang lebih tinggi daripada kiri, hidung kelihatan lebih tajam hanya pada satu sisi, dan struktur rahang kanan dan kiri berbeza. Sekiranya anda mempunyai ciri-ciri ini, maka wajah anda tidak simetri.

Tetapi jangan risau, hampir semua orang mempunyai wajah yang tidak simetri. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes terdapat bentuk wajah yang tidak simetri yang lebih jelas daripada yang lain.

Ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara, mulai dari ringan hingga cukup serius, yaitu:

1. Genetik

Ahli keluarga yang mempunyai wajah tidak simetri (asimetris) boleh menyerahkan bentuk wajah ini kepada ahli keluarga yang lain. Oleh itu, perhatikan jika anda mempunyai bentuk yang tidak simetri, adakah orang dalam keluarga anda juga memilikinya? Walaupun mungkin dalam bentuk yang berbeza.

2. Merokok

Satu kajian tahun 2014 yang diterbitkan dalam Jurnal Pembedahan Rekonstruktif Plastik, mendapati bahawa bahan kimia dalam rokok sebenarnya boleh menjadi faktor dalam asimetri wajah.

3. Perubahan struktur gigi

Setelah menggunakan gigi palsu, pencabutan gigi, venir gigi, dan prosedur pergigian dan mulut lain semuanya boleh mempengaruhi bentuk wajah anda, terutama rahang anda. Sebab itu, kadang kala prosedur boleh mempengaruhi bentuk gigi sehingga tidak simetris.

4. Umur

Percaya atau tidak, apabila anda semakin tua, risiko bentuk wajah yang tidak simetri juga meningkat. Jangan risau, ini adalah bahagian semula jadi penuaan.

Sebabnya, walaupun pertumbuhan tulang biasanya berhenti pada akhir remaja, tulang rawan dapat terus tumbuh hingga dewasa. Dengan kata lain, telinga dan hidung sebenarnya akan tetap tumbuh dan berubah seiring bertambahnya usia.

5. Kecederaan

Mengalami kemalangan yang mengakibatkan anda cedera pada wajah adalah salah satu penyebab wajah tidak simetri. Sama ada kerana hidung yang patah, kedudukan gigi yang berubah, rahang yang bengkok, dan sebagainya.

6. Lumpuh Bell

Bell's palsy adalah keadaan ketika saraf wajah lumpuh kerana gangguan pada saraf periferal yang harus mengawal otot di satu sisi wajah. Ini menyebabkan perubahan bentuk satu sisi wajah, menjadikannya berbeza dari sisi lain. Hasilnya, bentuk wajah anda kelihatan tidak simetri. Perubahan wajah pada penyakit ini biasanya bersifat sementara.

7. Pukulan

Dalam kes lain, asimetri wajah boleh disebabkan oleh strok. Gejala strok biasanya akan menjadikan satu atau kedua-dua belah muka seolah-olah lumpuh, sehingga tidak dapat berfungsi sebagaimana mestinya.

8. Torticollis

Torticollis atau leher bengkok merujuk kepada keadaan di mana kedudukan otot leher tidak normal. Ini menjadikan otot di satu sisi leher lebih ketat atau lebih kuat daripada bahagian yang lain. Itulah sebabnya penghidap sering memiringkan atau mengubah kedudukan leher.

Sumber: Cranoifacial Cochin

Bolehkah bentuk muka yang tidak simetri diperbetulkan?

Sekiranya keadaan wajah yang tidak simetri ini semata-mata disebabkan keturunan atau perkara lain yang diklasifikasikan sebagai tidak membahayakan kesihatan anda, maka tidak perlu melakukan rawatan untuk membetulkannya. Bahkan kadang-kadang, struktur wajah yang tidak simetri ini dianggap unik dan mempunyai daya tarikan tersendiri.

Namun, jika ada risiko berbahaya yang membahayakan kesihatan anda kerana memiliki wajah yang tidak simetri, beberapa prosedur pembedahan mungkin menjadi pertimbangan lebih lanjut.

1. Pengisi muka

Pengisi wajah adalah prosedur kosmetik yang melibatkan menyuntikkan cecair khas ke beberapa bahagian wajah untuk menjadikannya kelihatan lebih besar. Walaupun rawatan yang satu ini tidak dapat bertahan selamanya, tetapi sekurang-kurangnya dapat membantu memperbaiki keadaan wajah yang tidak simetri untuk sementara waktu.

2. Implan wajah

Sekiranya wajah anda yang tidak simetri disebabkan oleh perbezaan struktur rangka anda, implan mungkin merupakan pilihan yang tepat. Rawatan ini biasanya dapat bertahan lama, dengan memasukkan bahan khas dalam bentuk silikon, gel, plastik, atau bahan lain ke bahagian wajah yang ingin anda perbaiki.

3. Rhinoplasti

Perkara lain jika penyebab wajah anda tidak simetri adalah hidung yang patah atau bengkok. Dalam kes ini, rhinoplasty biasanya disyorkan agar struktur tulang hidung anda kelihatan lebih simetris.

Pembedahan ini juga dapat digunakan untuk membuat hidung tajam, memperbaiki kesukaran bernafas kerana bentuk hidung yang tidak ideal, atau membetulkan kecacatan kongenital.

Recent Posts