4 Pilihan Ubat Pertumbuhan Rambut Berkesan |

Rambut gugur adalah penyebab kebotakan atau penipisan rambut anda. Sekiranya demikian, anda mungkin perlu mencari ubat pertumbuhan rambut. Jangan risau, lihat pilihan ubat pertumbuhan rambut kimia dan semula jadi berikut!

Ubat pertumbuhan rambut kimia

1. Minoxidil (Rogaine)

Minoxidil adalah salah satu ubat pertumbuhan rambut yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor di farmasi. Bentuk ubat ini cair dan ada yang berbentuk busa. Ubat ini digunakan dengan menggosoknya pada kulit kepala setiap hari.

Diperlukan sekurang-kurangnya 6 bulan untuk mendapatkan rambut baru yang lebih kuat. Kerana, pada awal penggunaan ubat ini pada mulanya rambut yang tumbuh boleh menjadi sangat tipis daripada rambut sebelumnya.

Walaupun dapat membantu rambut tumbuh, ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti kerengsaan kulit kepala, pertumbuhan rambut yang tidak diingini pada kulit di wajah atau di tangan, dan degupan jantung yang lebih cepat (takikardia).

2. Finasteride (Propecia)

Ubat ini dibuat khas untuk lelaki. Bentuk ubat ini adalah pil untuk diminum. Selain membantu menumbuhkan rambut, ubat ini juga membantu mengurangkan keguguran rambut. Ubat ini tidak berfungsi untuk lelaki berusia lebih dari 60 tahun.

Kesan sampingan finasteride termasuk pengurangan hubungan seks dan peningkatan risiko kanser prostat. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini sangat jarang berlaku.

Ubat pertumbuhan rambut semula jadi

Sumber: Leaf.tv

1. Minyak Pudina

Lancarkan Berita Perubatan Hari IniBeberapa kajian mendapati bahawa minyak pudina dapat mendorong pertumbuhan rambut dengan lebih berkesan daripada minyak jojoba, dan minoxidil sering digunakan untuk merawat keguguran rambut.

Para penyelidik juga mendapati bahawa minyak pati pudina dapat meningkatkan ketebalan kulit kepala dan jumlah folikel rambut.

Minyak pudina mengandungi mentol yang menyebabkan saluran darah di bawah kulit kepala melebar. Aliran darah tambahan ini dapat membantu meningkatkan pertumbuhan rambut.

2. Minyak kelapa

Minyak kelapa boleh digunakan sebelum atau sesudah mencuci rambut bergantung pada jenis rambut anda. Sekiranya rambut anda berminyak, ada baiknya anda menyapukan minyak beberapa jam atau semalaman sebelum syampu.

Minyak kelapa dipercayai selama berabad-abad untuk meningkatkan kesihatan rambut, mengakibatkan rambut gugur, pertumbuhan lebih cepat, dan kilauan yang cantik secara semula jadi.

Sekiranya anda telah mencuba semua ubat pertumbuhan rambut di atas tetapi tidak mempunyai hasil, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found