Gejala TB (Tuberkulosis) Yang Anda Perlu Tahu

Menurut WHO, setiap detik terdapat sekurang-kurangnya satu orang yang dijangkiti tuberkulosis (TB) di dunia. Tuberkulosis di Indonesia bahkan telah menjadi penyakit berjangkit yang menyebabkan kematian nombor satu. Malangnya, masih ramai yang tidak mengenali gejala penyakit TB. Tidak dapat difahami, banyak yang berpendapat bahawa ciri-ciri TB yang muncul adalah penyakit pernafasan biasa, seperti selesema atau selesema. Sebenarnya, terdapat tanda-tanda khas penyakit TB. Penting bagi anda untuk mengenali tanda-tanda TB seawal mungkin agar tidak terlambat untuk mendapatkan rawatan.

Bilakah gejala awal tuberkulosis paru akan muncul?

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit di Amerika Syarikat, CDC, menulis bahawa penularan TB berlaku melalui udara ketika orang dengan TB paru aktif mengusir paru-paru mereka titisan mengandungi bakteria.

Titisan Ia boleh merebak ketika seseorang yang menghidap TB batuk, bersin, atau menjerit.

Titisan itu sendiri adalah cecair yang berasal dari sistem pernafasan, seperti kahak atau lendir. Cecair dapat bertahan beberapa jam di udara dan dapat disedut melalui saluran pernafasan atas.

Gejala awal TB itu sendiri tidak segera muncul ketika tubuh dijangkiti. Sebilangan besar penghidap baru merasakan gejala setelah bertahun-tahun dijangkiti bakteria tuberkulosis yang menyebabkan TB.

Ini disebabkan oleh tahap jangkitan bakteria tuberkulosis di dalam badan terlebih dahulu.

Untuk mengetahui dengan tepat kapan gejala awal TB muncul, anda perlu mengetahui tahap mekanisme jangkitan terlebih dahulu.

dalam buku Tuberkulosis ditulis oleh Diana Yancey, ketika memasuki badan, bakteria Mycobacterium tuberculosis akan melalui tiga peringkat jangkitan TB, iaitu:

1. Jangkitan primer

Tahap ini berlaku semasa seseorang menyedut titisan dan bakteria masuk melalui mulut atau hidung ke bahagian luar paru-paru, iaitu alveolus.

Seterusnya, bakteria mula membiak dan sebahagian kecil dari jumlah itu memasuki kelenjar getah bening. Setakat ini, mungkin tidak ada gejala awal yang muncul.

2. Jangkitan pendam

Selepas peringkat awal, sel makrofag dalam sistem imun mula mempertahankan diri. Sel makrofag sendiri bertanggungjawab untuk "memerangi" bakteria TB.

Bakteria TB atau MTB mempunyai struktur dinding sel yang kuat. Itulah sebabnya, walaupun makrofag terus berusaha memusnahkan, bakteria ini masih dapat bertahan.

Sistem kekebalan tubuh kemudian mencari cara pertahanan lain dengan membentuk lapisan keras sebagai dinding pelindung yang mencegah penyebaran jangkitan.

Sekiranya cukup kuat, sel-sel pertahanan mampu memusnahkan bakteria. Sebaliknya, jika tidak, bakteria akan memasuki keadaan tidak aktif atau tidak aktif berkembang biak, alias "tidur".

Bakteria dapat "tidur" untuk waktu yang lama dan tidak menimbulkan gejala sama sekali. Itulah sebabnya, orang yang dijangkiti TB mungkin tidak segera menunjukkan gejala awal.

Fasa asimtomatik ini juga dikenali sebagai TB laten. Walaupun ada bakteria tuberkulosis di dalam tubuhnya, penderita TB pendam tidak dapat menularkan penyakit TB.

3. Jangkitan aktif

Sistem kekebalan tubuh yang lemah dapat menyebabkan keruntuhan lapisan sel pelindung yang telah dibina untuk melindungi tubuh dari penyebaran jangkitan bakteria tuberkulosis.

Akibatnya, bakteria bangun dari tidur atau menjangkiti semula secara aktif.

Sudah tentu, perkara pertama yang dilakukan bakteria adalah menghancurkan dinding sel pertahanan yang mengelilinginya. Selepas itu, bakteria membiak dengan bebas.

Badan kesihatan dunia, WHO, menyebutkan keadaan aktif semula jangkitan bakteria TB ini sebagai permulaan penyakit TB aktif.

Iaitu, pada fasa ini jangkitan bakteria mulai menunjukkan kemunculan gejala awal TB.

Kemudian gejala khas masalah pernafasan muncul di sini, seperti batuk. Walau bagaimanapun, tidak ada ciri khas atau gejala awal TB yang spesifik.

Perubahan dari TB pendam menjadi TB aktif boleh memakan masa beberapa bulan hingga bertahun-tahun.

Secara statistik, hanya 1 dari 10 orang dengan TB laten akhirnya menghidap TB aktif.

Gejala tuberkulosis paru-paru aktif yang perlu diperhatikan

Berdasarkan organ yang diserang bakteria tuberkulosis, penyakit TB terbahagi kepada TB paru dan TB paru tambahan.

TB ekstrapulmonari berlaku apabila jangkitan bakteria merebak ke organ selain paru-paru. Walau bagaimanapun, pada peringkat awal jangkitan aktif, bakteria akan membiak di paru-paru terlebih dahulu.

Oleh itu, ciri utama TB akan berkaitan dengan masalah sistem pernafasan.

pada buku Tuberkulosis pada Orang Dewasa dan Kanak-kanak, ditulis bahawa jangka masa gejala TB paru sangat berbeza. Ia boleh beberapa minggu hingga berbulan-bulan.

Berikut adalah gejala khas penyakit TB paru yang biasa dialami:

1. Batuk berterusan selama lebih dari 2 minggu

Hampir semua penyakit yang menyerang saluran pernafasan akan menyebabkan gejala batuk, dan juga tuberkulosis. Ini kerana jangkitan yang mengganggu pernafasan.

Batuk adalah refleks semula jadi badan yang bertujuan membersihkan saluran pernafasan organisma berjangkit.

Jangkitan tuberkulosis pada paru-paru akan menyebabkan pengeluaran lendir yang berlebihan, menyebabkan anda batuk kahak.

Namun, ada juga yang tidak mencetuskan peningkatan pengeluaran lendir dan membuat pesakit TB mengalami batuk kering.

Sekiranya keadaannya lebih teruk, pesakit TB juga mungkin mengalami batuk yang disertai dengan darah.

2. Sakit dada dan sesak nafas

Perkembangan jangkitan bakteria di paru-paru menyebabkan keradangan yang meningkatkan pengeluaran lendir di paru-paru.

Tidak ketinggalan, pengumpulan sel-sel mati di paru-paru yang disebabkan oleh serangan bakteria tuberkulosis seterusnya menghalang masuk dan keluarnya udara ke dalam paru-paru.

Keadaan ini menimbulkan simptom awal tuberkulosis yang menyukarkan penghidap nafas dengan lancar.

3. Berpeluh malam

Salah satu gejala utama dan batuk kering selain batuk adalah berpeluh berlebihan pada waktu malam.

Ciri TB ini biasanya diikuti juga oleh keadaan badan yang lemah dan mengalami kesakitan pada otot dan sendi.

4. Demam

Demam menunjukkan bahawa sistem kekebalan tubuh bertindak balas terhadap jangkitan bakteria.

Inilah sebabnya mengapa orang dengan TB sering merasakan demam pada peringkat awal jangkitan aktif. Ciri TB ini kemudian hilang dan berulang dalam beberapa waktu.

Demam adalah tanda penyakit TB biasanya dapat dirasakan lebih dari 3 minggu.

5. Pengurangan berat badan secara drastik

Semua ciri-ciri TB yang muncul dapat membuat pesakit tidak berselera makan. Batuk yang berterusan dengan batuk kering bahkan dapat menyukarkan penghidap menelan makanan.

Pesakit yang telah menjalani rawatan TB mungkin akan kehilangan selera makan.

Sebabnya, kesan sampingan ubat antituberculosis dapat menyebabkan masalah pencernaan, gangguan selera makan, dan penurunan metabolisme.

Kesannya, pengambilan nutrien pesakit TB tidak dapat dipenuhi dengan betul sehingga mereka dapat menurunkan berat badan dengan cepat dalam waktu yang singkat.

Sekiranya anda mengalami simptom lain selain yang disebutkan di atas, anda boleh mengetahui jenis penyakit yang mungkin menyebabkan masalah kesihatan anda dengan memeriksa simptom di sini.

Membezakan simptom batuk TB dengan batuk lain

Apabila batuk anda tidak hilang, anda sering mengesyaki bahawa anda mungkin menghidap batuk kering. Ya, batuk batuk kering mempunyai sedikit perbezaan dengan batuk biasa.

Batuk TB biasanya berlaku secara berterusan sekurang-kurangnya 2 minggu lagi. Gejala batuk TB biasanya tidak akan reda walaupun anda cuba mengatasinya dengan mengambil ubat batuk.

Semasa batuk, penghidap juga sering merasa sakit di dada.

Ketika penyakit itu berkembang, terutama ketika infeksi semakin parah, batuk juga dapat disertai dengan kahak yang dicampur dengan darah dari luka di dalam paru-paru.

Untuk memastikan batuk yang anda alami benar-benar disebabkan oleh TB, tidak cukup hanya mengenali ciri-ciri batuk.

Gejala batuk kronik boleh menjadi tanda penyakit selain tuberkulosis paru. Oleh itu, anda harus menjalani beberapa pemeriksaan perubatan, seperti ujian mantoux (ujian tuberculin) atau ujian darah.

Ujian Mantoux dilakukan dengan menyuntikkan cecair yang dipanggil batuk kering ke dalam kulit di lengan bawah.

Pemeriksaan seterusnya dilakukan setelah 48-72 jam untuk melihat apakah ada indurasi (tonjolan) pada kulit dan menyesuaikan diri dengan hasil ujian.

Gejala TB paru yang rumit

Rawatan lewat atau tidak mematuhi peraturan pengambilan ubat TB boleh menyebabkan komplikasi. Komplikasi TB paru ditandai apabila jangkitan telah merebak ke pelbagai bahagian badan yang lain melalui aliran darah anda.

Berikut adalah masalah kesihatan atau ciri penyakit TB yang teruk dan menyebabkan komplikasi.

  • Sakit belakang.
  • Kerosakan pada sendi.
  • Pembengkakan membran di otak (meningitis).
  • Masalah dengan hati dan buah pinggang.
  • Kelainan pada jantung (tamponade jantung).

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Segera lakukan pemeriksaan TB kepada doktor jika batuk anda tidak hilang setelah 2 minggu dan diikuti oleh demam, keringat malam, dan penurunan berat badan yang drastik.

Doktor kemudian akan melakukan serangkaian pemeriksaan untuk diagnosis TB yang merangkumi pemeriksaan fizikal, ujian Mantoux, ujian sinar-X dada, dan ujian makmal lain.

Setelah hasil diagnosis menunjukkan anda positif menghidap TB, anda perlu mengikuti peraturan rawatan TB dengan baik agar dapat pulih sepenuhnya.

Recent Posts