Kupas sepenuhnya Anatomi Hidung Manusia dari Luar ke Bahagian Dalam

Hidung adalah organ penciuman yang terletak di tengah muka. Tubuh boleh mendapatkan oksigen melalui organ hidung yang menangkap udara. Selain berfungsi untuk menangkap udara, hidung juga berfungsi sebagai rasa yang dapat menangkap aroma, dan membersihkan udara luar yang masuk. Jadi, adakah anda tahu anatomi hidung anda? Berikut adalah tinjauan lengkap bahagian hidung anda.

Lihat anatomi hidung dan fungsinya

Seperti organ tubuh yang lain, hidung adalah organ yang mempunyai beberapa bahagian. Setiap bahagian ini mempunyai peranan penting tersendiri, tetapi saling berkaitan sehingga hidung dapat berfungsi dengan baik.

Ayuh, lihat penjelasan mengenai bahagian hidung dan peranannya di bawah:

Bahagian Bahagian Hidung: .com

1. Hidung luaran

Hidung luaran, alias hidung luaran, adalah bahagian anatomi hidung yang dapat kita lihat secara langsung dengan mata kita.

Struktur luar hidung terdiri daripada tulang hidung, tisu lemak, dan tulang rawan, yang merupakan tisu yang lebih padat daripada kulit dan otot, tetapi tidak sekeras tulang biasa. Terdapat juga tisu otot yang berfungsi sebagai pembentuk ekspresi, misalnya ketika anda mengerut hidung.

Di bahagian atas hidung anda adalah akar hidung, yang merupakan akar yang menghubungkan hidung ke dahi anda.

Nah, bahagian bawah hidung anda disebut puncak. Di puncak, anda dapat melihat 2 lubang terpisah yang disebut nare luaran. Melalui dua lubang ini, udara akan masuk untuk dibawa masuk ke dalam rongga hidung.

Selain lubang hidung, anda juga dapat merasakan dinding atau jambatan yang memisahkan bahagian kiri dan kanan hidung. Pemisah disebut septum. Septum di hidung manusia terdiri daripada tulang rawan.

Septum hidung manusia idealnya lurus, sehingga memisahkan bahagian kiri dan kanan hidung secara berkadar. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai septum lurus yang sempurna.

Sebenarnya, ada yang mempunyai septum yang menyimpang, atau yang dikenali sebagai septum yang menyimpang.

2. Rongga hidung

Setelah udara melalui lubang hidung, udara akan memasuki rongga hidung. Rongga hidung adalah rongga di anatomi hidung anda, yang juga dibahagikan kepada beberapa bahagian.

Vestibula hidung

Bahagian pertama yang akan dijumpai adalah ruang hidung, yang merupakan ruang yang terletak tepat di belakang bahagian depan hidung.

Vestibula hidung dilapisi oleh tisu epitelium yang mempunyai rambut kasar. Bulu ini juga dikenali sebagai rambut hidung atau silia. Di ruang hidung ini, terdapat rambut hidung dalam jumlah yang banyak.

Apabila terdapat zarah udara yang besar, seperti debu, pasir, dan bahkan serangga yang memasuki lubang hidung, mereka terperangkap di rambut ini.

Rambut hidung berfungsi untuk menyekat benda asing selain udara dari memasuki lebih dalam ke rongga hidung.

Konka

Setelah melalui ruang hidung dan keluar dari bulu hidung, udara kemudian akan memasuki anatomi hidung yang lebih dalam melalui bahagian yang disebut konkae.

Concha adalah lekukan di rongga hidung dalaman dan mempunyai 3 bahagian, iaitu unggul (atas), tengah, dan rendah (bawah).

Di bahagian hidung ini, udara akan diproses dan suhunya berubah mengikut suhu badan.

Di sini juga saraf penciuman atau saraf penciuman yang terletak di bumbung concha akan mengesan bau dari udara yang masuk.

Rangsangan bau ini kemudian disampaikan ke otak, sehingga otak akhirnya menyimpulkan bau apa yang sedang dicium pada waktu itu.

Setelah udara melalui konkae, udara akan diteruskan ke nasofaring, ruang yang menghubungkan rongga hidung dan mulut.

Selanjutnya, udara akan masuk ke organ lain di luar rongga hidung, iaitu laring, trakea, hingga diproses ke paru-paru.

3. Membran mukus

Seluruh anatomi hidung anda dilapisi oleh lapisan tisu nipis yang disebut membran mukus. Selaput lendir berfungsi mengatur suhu udara masuk dan membasahi hidung.

Fungsi lain dari membran mukus adalah menghasilkan lendir yang anda kenali sebagai ingus. Fungsi lendir adalah untuk menangkap benda asing yang memasuki hidung.

Kadang-kadang, selaput lendir boleh bermasalah, sehingga tidak dapat membasahi hidung dengan betul, misalnya, seperti mengalami keradangan dan pembengkakan.

Akibatnya, anda boleh mendapat pelbagai gangguan hidung, mulai dari polip hidung, selsema, hingga rinitis.

4. Sinus

Sinus adalah rongga yang terletak berhampiran hidung. Bukaan yang menuju ke sinus juga merupakan bahagian struktur rongga hidung anda.

Fungsi sinus adalah untuk meringankan beban pada tulang tengkorak, berperanan dalam suara manusia, dan menghasilkan lendir untuk membasahi hidung. Ya, ada juga selaput lendir yang melapisi bahagian dalam rongga sinus.

Apabila sinus meradang dan membengkak kerana jangkitan, keadaan ini dikenali sebagai sinusitis.

Lebih banyak fakta mengenai anatomi hidung anda

Fungsi hidung sebagai organ pernafasan dan bau mungkin tidak perlu diperdebatkan lagi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa fakta lain mengenai hidung yang mungkin tidak anda ketahui sebelumnya.

Ingin tahu? Inilah fakta-fakta:

1. Hidung anda membentuk suara anda

Anda mungkin tidak menyangka bahawa hidung anda juga berperanan dalam membentuk suara yang keluar ketika anda bercakap atau menyanyi.

Memang, suara dihasilkan oleh laring, tetapi hanya dalam bentuk getaran. Menurut Cleveland Clinic, getaran ini kemudian dipantulkan ke anatomi hidung dan sinus, juga dikenal sebagai resonans suara.

2. Hidung melindungi badan anda

Dari penjelasan sebelumnya, anda juga melihat bahawa rambut dan lendir di dalam hidung menghalang benda asing masuk.

Ini membantu menjadikan udara yang kita hirup lebih bersih dan tidak tercemar dengan bakteria atau virus.

Anda tidak hanya mengekalkan imuniti, fungsi penciuman dalam anatomi hidung juga melindungi anda daripada bahaya, anda tahu. Kita memerlukan deria penciuman kita untuk mengesan asap, makanan yang rosak, dan gas beracun yang lain.

Malangnya, kadang-kadang deria bau boleh terganggu kerana keadaan kesihatan tertentu, jadi anda harus lebih berhati-hati.

Salah satu jenis gangguan penciuman disebut anosmia, iaitu keadaan apabila hidung tidak dapat mencium bau dengan betul.

3. Manusia dapat mengesan hampir satu trilion aroma yang berbeza

Dalam anatomi hidung, terdapat kira-kira 12 juta sel reseptor pada saraf penciuman anda. Sel-sel reseptor ini berfungsi untuk mengenali pelbagai jenis bau.

Apabila aroma memasuki hidung, zarah-zarah ini akan memasuki bahagian atas turbinat hidung, yang merupakan tempat di mana saraf penciuman bersarang.

Di sini, bau yang dikesan oleh reseptor penciuman mengaktifkan saraf untuk menghantar isyarat ke otak. Kombinasi saraf yang diaktifkan berbeza mencatatkan setiap bau unik yang dapat kita mengesan.

Recent Posts