Sebab dan Cara Menghilangkan Bruntus |

Selain jerawat, masalah kulit lain yang berjuta-juta orang adalah jerawat. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini mengganggu penampilan. Terutama jika ia muncul hampir di seluruh wajah. Jadi, bagaimana cara menghilangkan jerawat di wajah?

Apa rehat itu?

Bruntus adalah keadaan yang menggambarkan keadaan kulit yang permukaannya terasa kasar dan tidak rata. Sekiranya berdebar, ruam terasa seperti bintik-bintik kecil di kulit. Masalah kulit ini sebenarnya bukan istilah perubatan.

Brutus boleh muncul di mana-mana bahagian badan selagi bahagian badan masih ditutup dengan kulit. Keadaan ini boleh muncul hanya dalam 1 atau 2 mata. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh muncul dalam kumpulan atau kumpulan di kawasan tertentu badan.

Beberapa kawasan yang terdedah kepada jerawat di muka termasuk Zon-T (dahi, hidung dan dagu). Selain itu, jerawat juga boleh muncul di bahagian belakang, leher, lengan, bahu, dan dada.

Punca jerawat di wajah

Penyebab jerawat berjerawat boleh disebabkan oleh banyak perkara seperti bintik hitam, kerengsaan wajah, dermatitis, milia, folikulitis (keradangan folikel rambut), keratosis seborrheic. Walau bagaimanapun, komedo adalah pendahulu daripada kejadian jerawat yang paling biasa.

Sama seperti jerawat, bintik hitam terbentuk dari penumpukan sel-sel kulit mati dan minyak yang terperangkap di liang-liang kulit. Pori-pori yang tersumbat ini dapat dicetuskan oleh beberapa perkara di bawah.

  • Perubahan hormon
  • Tekanan
  • Pengeluaran peluh yang berlebihan
  • Penggunaan ubat-ubatan tertentu
  • Penggunaan produk kosmetik atau penjagaan kulit yang tidak sesuai
  • Kebersihan kulit yang tidak dijaga dengan baik, misalnya menyentuh kulit dengan tangan yang kotor

Perbezaan antara jerawat dan masalah kulit yang lain

Seperti yang telah disebutkan di atas, bahawa banyak perkara boleh mencetuskan jerawat di wajah dan kadang-kadang keadaannya juga serupa antara satu sama lain.

Oleh itu, untuk mengetahui punca jerawat anda, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.

Ahli dermatologi akan melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk mengetahui dengan pasti apa yang menyebabkan anda mengalami masalah.

Diagnosis yang tepat dapat memudahkan ahli dermatologi menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan anda. Dengan cara itu, rawatan anda akan lebih disasarkan.

Cara menghilangkan jerawat di wajah

Cara paling berkesan untuk menghilangkan jerawat di wajah adalah dengan menerapkan penjagaan kulit asas yang betul. Melakukannya boleh dimulakan dengan cara di bawah.

1. Bersihkan wajah anda secara rutin

Sehingga keadaan di wajah ini cepat hilang, anda mesti membersihkan wajah anda secara berkala sekurang-kurangnya 2 kali sehari, ketika anda bangun dan sebelum tidur. Pilih pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Sekiranya diperlukan, anda juga boleh menerapkan prinsip tersebut pembersihan dua kali, aka basuh muka anda dua kali untuk memastikan kulit wajah anda benar-benar bersih dari kotoran.

Bagi anda yang menggunakan solekan, anda boleh membersihkan wajah anda dengan menggunakan penghilang solekan berasaskan air seperti air micellar atau berasaskan minyak untuk menghilangkan solek kalis air di muka.

Pastikan anda membersihkan wajah anda sehingga benar-benar bersih dan tidak ada sisa solek di atasnya. Sebabnya, sisa solek yang melekat di dalamnya boleh menjadi salah satu pencetus penampilan komedo.

Bagaimana Membuang Solekan Dengan Betul?

2. Gunakan pelembap

Setelah membersihkan wajah selesai, cara seterusnya untuk menghilangkan jerawat di wajah adalah dengan menggunakan produk pelembap secara berkala.

Setiap orang, tanpa mengira jenis kulit, mesti menggunakan pelembap. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh menghasilkan produk toner dan produk serum sebelum menggunakan pelembap.

Apa sahaja produk penjagaan kulit yang anda gunakan, pastikan anda memilih mengikut jenis kulit wajah anda dan masalah sasaran yang ingin anda atasi.

3. Sapukan pelindung matahari

Jangan lupa untuk selalu melindungi kulit daripada terkena sinar ultraviolet dengan menggunakan pelindung matahari. Pelindung matahari adalah rawatan wajah yang semestinya tidak boleh dilewatkan. Terutama jika anda melakukan aktiviti luar setiap hari.

Bukan hanya berkesan untuk mencegah jerawat di muka menjadi lebih teruk, pelindung matahari seperti pelindung matahari atau pelindung matahari Ia juga penting untuk melindungi kulit anda dari pendedahan cahaya matahari yang boleh mencetuskan barah kulit.

Gunakan produk rawatan ini setiap kali anda selesai menggunakan pelembap anda. Pastikan semua kulit yang tidak ditutupi pakaian disapukan dengan pelindung matahari secara merata. Setiap 2-3 jam, gunakan semula pelindung matahari ke seluruh permukaan kulit.

Perbezaan antara pelindung matahari dan pelindung matahari yang perlu anda ketahui

4. Mengelupas

Langkah rawatan untuk membantu menghilangkan jerawat di wajah yang tidak kalah pentingnya adalah rawatan pengelupasan, yang merupakan prosedur untuk membuang sel-sel kulit mati.

Mengelupas kulit dapat dilakukan secara teratur, seperti seminggu sekali, dengan menggunakan produk pengelupasan yang tepat sesuai dengan jenis kulit anda.

Hati-hati, pelarian boleh menyebabkan masalah kulit yang serius

Walaupun bukan keadaan berbahaya, keadaan ini yang tidak dirawat dengan baik boleh mencetuskan pelbagai masalah kulit yang serius. Salah satunya ialah penampilan jerawat.

Aduan yang paling biasa adalah komedo. Nah, komedo boleh berkembang menjadi jerawat yang meradang dan bernanah jika tidak dirawat dengan baik.

Itulah sebabnya, jika keadaan ini terus berlanjutan, jangan ragu untuk segera berjumpa dengan pakar dermatologi. Kemudian, pakar dermatologi akan mengesyorkan ubat atau rawatan untuk menghilangkan jerawat di wajah.

Rawatan untuk menghilangkan jerawat di doktor

Secara amnya, rawatan untuk jerawat mungkin berbeza dari orang ke orang. Ahli dermatologi biasanya menyesuaikan jenis rawatan dengan penyebab berlakunya pelarian.

Sekiranya penyebabnya adalah komedo, doktor kulit biasanya akan menetapkan krim rawatan tertentu untuk melembutkan bintik hitam. Ini akan menjadikan bintik hitam mudah hilang dan tidak menyumbat liang.

Cara menghilangkan jerawat di wajah juga dapat dilakukan dengan menggabungkannya dengan prosedur perubatan tertentu seperti pengambilan blackhead, prosedur microdermabrasion, atau kulit kimia.

Recent Posts