Cara Memanjangkan Rambut Secara Semulajadi Yang Berfungsi

Rambut yang sihat adalah impian semua orang. Malangnya, proses pertumbuhan rambut tidak secepat tumbuh kuku. Berita baiknya, terdapat pelbagai cara semula jadi untuk menumbuhkan rambut yang boleh dicuba tanpa perlu pergi ke salun. Ingin tahu?

Proses pertumbuhan rambut

Sebelum mencuba pelbagai cara semula jadi untuk menumbuhkan rambut, ada baiknya mengetahui bagaimana kitaran pertumbuhan pertama. Kitaran pertumbuhan rambut terdiri daripada tiga bahagian, iaitu anagen, catagen, dan telogen.

Anagen adalah fasa ketika pertumbuhan rambut berlaku secara aktif dan boleh memakan masa bertahun-tahun. Namun, berapa lama fasa anagen ini berlangsung sebenarnya bergantung kepada faktor genetik.

Selepas itu, rambut akan berhenti tumbuh dan terpisah dari folikel, yang merupakan struktur di bawah kulit yang menahan rambut. Fasa dipanggil katagen ini boleh berlaku selama lebih kurang 10 hari.

Apabila fasa catagen selesai, folikel rambut akan berehat selama dua hingga tiga bulan, maka rambut akan rontok ( telogen ). Fasa anagen seterusnya bermula apabila rambut baru tumbuh di folikel yang sama.

Biasanya, anda akan kehilangan 50-100 rambut setiap hari selama kitaran ini. Sekiranya kitaran pertumbuhan rambut terganggu atau folikel rosak, rambut akan gugur dengan lebih cepat. Akibatnya, rambut menjadi lebih nipis.

Setiap orang sebenarnya boleh menumbuhkan rambut sekitar 15 cm setahun. Walau bagaimanapun, akan ada perbezaan dalam kelajuan pertumbuhan rambut pada setiap orang.

Contohnya, pertumbuhan rambut lelaki dan wanita akan berbeza. Wanita nampaknya lebih senang menumbuhkan rambut dan tidak memerlukan masa yang lama. Tidak seperti lelaki yang harus menunggu lebih lama untuk rambut lebih panjang.

Faktor yang menjadikan rambut tumbuh panjang

Nah, setelah mengetahui bagaimana kitaran pertumbuhan rambut, ada baiknya kita mengenali faktor apa yang dapat menumbuhkan rambut dengan cepat. Ada apa-apa?

  • Hormon, iaitu gonadotropin, androgen, dan hormon tiroid.
  • Makanan kerana boleh mempengaruhi fungsi tubuh, termasuk pertumbuhan rambut.
  • Cara menjaga rambut.
  • Faktor genetik.

Cara menumbuhkan rambut secara semula jadi

Sebilangan faktor di atas memang dapat dikawal dan ada yang tidak. Bagi anda yang ingin menumbuhkan rambut dengan pantas, terutamanya dengan cara semula jadi tanpa perlu ke salon, ikuti beberapa petua di bawah.

1. Memenuhi pengambilan nutrien badan

Salah satu cara semula jadi yang paling mudah untuk memanjangkan rambut adalah dengan memenuhi pengambilan nutrien badan. Apa yang anda makan dan minum mempunyai kesan besar terhadap pertumbuhan rambut.

Itulah sebabnya diet yang sihat dan berkhasiat juga penting untuk kesihatan rambut. Cuba elakkan diet yang dapat mengurangkan pengambilan nutrien yang diperlukan.

Sekiranya anda mengikuti diet vegetarian, pastikan anda mendapatkan semua jenis protein dan nutrien yang diperlukan oleh badan anda. Di samping itu, anda juga dapat meningkatkan pengambilan vitamin dan mineral di bawah ini untuk menumbuhkan rambut dengan lebih cepat.

  • Besi untuk mengelakkan keguguran rambut yang teruk.
  • Omega-3 untuk kulit kepala dan rambut yang lebih sihat.
  • Pyrithione zinc untuk menghilangkan kelemumur dan membantu menyuburkan rambut.

Sekiranya anda keliru, anda harus membincangkan masalah ini dengan pakar pemakanan dan pakar dermatologi untuk mengatur diet yang betul agar rambut tumbuh dengan cepat.

2. Tidak mencuci syampu setiap hari

Sebilangan orang mungkin percaya bahawa mencuci rambut setiap hari adalah salah satu cara semula jadi untuk menumbuhkan rambut. Walau bagaimanapun, sebenarnya ini tidak berlaku.

Sehingga kini belum terbukti jika kerap mencuci rambut dapat tumbuh dengan lebih cepat. Berita buruknya ialah kerap mencuci rambut menyebabkan kulit kepala menjadi rapuh, sehingga rambut tidak tumbuh dengan baik.

Bukan hanya itu, kebiasaan ini juga mempengaruhi kelajuan pertumbuhan rambut. Sebabnya, rambut rapuh boleh memberi kesan kepada kesihatan rambut secara keseluruhan.

Oleh itu, anda harus mencuci rambut sekurang-kurangnya 2-3 hari. Juga, bilas rambut anda dengan air sejuk untuk melembutkan kutikula rambut dan mencegah rambut kering.

3. Potong hujung rambut secara berkala

Berbeza dengan mencuci rambut, anda sebenarnya disarankan untuk memotong hujung rambut secara berkala sebagai cara semula jadi untuk menebalkan rambut. Kenapa begitu?

Walaupun tidak memberi kesan langsung, kaedah ini dilakukan agar rambut tetap sihat dan mengelakkan kerosakan, seperti pecahan hujung dan mudah patah. Anda hanya memotong hujung rambut dengan kerap.

4. Gunakan minyak pati rambut

Tahukah anda bahawa minyak pati untuk rambut yang anda dapati di sekitar rumah boleh menjadi salah satu cara semula jadi untuk menumbuhkan rambut?

Tidak hanya baunya yang baik, minyak pati seperti minyak biji labu dapat mendorong pertumbuhan rambut lelaki. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang diterbitkan di Hindu .

Kajian itu melaporkan bahawa memberi dos 400 miligram minyak biji labu dalam bentuk kapsul membantu lelaki menumbuhkan rambut. Selepas 24 minggu, peserta yang mengambil minyak biji labu mengalami peningkatan 40% dalam jumlah rambut.

Selain minyak biji labu, anda mungkin juga ingin mencuba minyak jenis lain, seperti minyak kelapa dan minyak zaitun untuk penjagaan rambut.

Ayuh, Gunakan Minyak Kelapa untuk Rambut Cantik dan Berkilat!

5. Kerap mengurut kulit kepala

Teknik syampu yang tidak boleh dilewatkan dan boleh menjadi cara semula jadi untuk memanjangkan rambut adalah mengurut kulit kepala. Sebabnya, mengurut kulit kepala dapat mempercepat peredaran darah di bawah kulit yang juga mempercepat proses pertumbuhan rambut.

Walaupun belum ada penelitian khusus mengenai hal ini, tidak ada salahnya mengurut kulit kepala ketika mencuci. Selain dapat menumbuhkan rambut, kaedah ini juga dapat membuat anda lebih rileks dan kulit kepala anda lebih bersih.

6. Hadkan penggunaan alat yang merosakkan rambut

Sekiranya anda setiap hari memakai pengering rambut atau pelurus rambut, anda harus mengehadkan kebiasaan mulai sekarang. Sebabnya, kedua-dua alat ini dapat mempengaruhi pertumbuhan rambut dan menjadikannya mudah rapuh dan gugur.

Selain itu, produk rambut berasaskan kimia, seperti pewarna rambut, juga boleh merosakkan rambut anda. Bahan kimia dalam pewarna rambut dipercayai menjadikan rambut lebih lemah dan lebih mudah patah, menjadikannya lebih sukar untuk tumbuh lama.

Recent Posts