4 Khasiat Tersembunyi Jamu Beras Kencur |

Orang Indonesia sudah tentu biasa dengan minuman herba. Dari banyak jenis ramuan di pasaran, salah satu yang cukup popular adalah nasi kencur. Selidiki kaliber, beras kencur herba menawarkan banyak manfaat kesihatan untuk tubuh, anda tahu!

Khasiat kencur beras herba

Walaupun disebut nasi kencur, minuman ini sebenarnya dibuat dari campuran pelbagai bahan. Ubat herba manis ini dengan aroma herba yang kuat diformulasikan dari beras putih, kencur, asam jawa, dan daun pandan.

Semua campuran bahan-bahan ini bukan sahaja meningkatkan rasa, tetapi juga khasiatnya. Berikut adalah beberapa kebaikan kencur beras herba yang perlu anda ketahui.

1. Mengekalkan gula darah normal

Penyelidikan dari jabatan farmasi Universiti Tanjungpura melaporkan bahawa beras kencur dapat menurunkan kadar glukosa darah dan menjadikannya normal. Walaupun anda berhenti minum herba.

Manfaat ubat herba beras kencur ini pastinya memberi nafas segar bagi pesakit diabetes yang sukar mengawal kadar gula darah mereka.

Namun, bukti yang diperoleh setakat ini masih dalam bentuk penyelidikan berskala kecil. Bukti dari kajian berskala besar pada manusia masih diperlukan untuk mengesahkan manfaat dan keselamatan jangka panjangnya.

2. Melegakan cirit-birit

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Antarabangsa Farmasi dan Sains Farmaseutikal mendapati bahawa kencur dapat membantu melegakan gejala cirit-birit kerana sifat sitotoksik dan antibakteria yang banyak.

Kajian menunjukkan bahawa gejala cirit-birit pada haiwan yang diberi ekstrak kencur secara beransur-ansur bertambah baik, sementara kumpulan lain tidak menunjukkan hasil yang serupa. Kumpulan haiwan yang tidak mendapat ekstrak kencur cenderung mempunyai gejala cirit-birit yang berterusan.

Sekali lagi, bukti faedah kencur beras yang satu ini masih diperoleh daripada kajian kecil yang dilakukan terhadap haiwan. Tidak ada kajian berskala besar yang dilakukan terhadap peserta manusia dalam skala besar yang dapat mengesahkan manfaatnya.

3. Melegakan batuk dengan kahak

Rasa terseksa dengan batuk kahak yang tidak akan hilang? Minum segelas beras herba kencur dapat membantu mengatasinya. Kencur ramuan tradisional telah lama dikenal sebagai ubat tradisional untuk batuk kahak, dan juga halia.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengetahui cara bekerja dan dos kencur beras herba yang selamat dan berkesan untuk batuk kahak.

4. Membantu meningkatkan selera makan pada kanak-kanak

Manfaat lain dari beras herba kencur adalah membantu meningkatkan selera makan anak-anak. Sekiranya anak anda menghadapi masalah makan, anda boleh memberinya segelas kencur nasi herba suam atau sejuk.

Sekali lagi, penyelidikan mengenai manfaat kencur beras herba ini masih minimum. Hasilnya, kajian lain diperlukan untuk mengesahkan sama ada kencur beras herba benar-benar berkesan untuk meningkatkan selera makan.

5. Membantu penyembuhan luka selepas bersalin

Proses kelahiran anak boleh menyebabkan kecederaan pada perineum atau saluran kelahiran. Luka koyak sering terjadi, terutama pada kelahiran pertama, dan ada kemungkinan ia akan berulang pada kelahiran berikutnya.

Salah satu cara untuk memulihkan luka adalah dengan memakan kencur beras herba. Ramuan ini mengandungi sebatian fenolik yang dapat berfungsi sebagai antioksidan. Kemudian, antioksidan ini akan membantu memperbaiki sel yang rosak.

Pengambilan kencur beras herba juga dapat memberi manfaat dengan mengurangkan sakit otot di dalam badan akibat ketegangan semasa bersalin.

Cara membuat nasi kencur

Seiring dengan zaman, kencur beras herba, yang sebelumnya diperoleh dari penjual ubat herba bergerak, kini telah dijual di banyak kedai dengan pelbagai persediaan mulai dari pil, serbuk curam, hingga kemasan botol hingga minum.

Sebenarnya, anda sebenarnya boleh membuatnya sendiri di rumah. Tidak perlu bingung bagaimana membuatnya, anda boleh mencuba resipi nasi kencur di bawah ini dengan segera.

Bahan untuk beras kencur herba:

 • 200 gram beras putih
 • 1 kencur bersaiz sederhana
 • 1 halia bersaiz sederhana
 • 300 gram gula perang
 • 2 helai daun pandan
 • 1 sudu besar (sudu besar) asam jawa
 • Air rebusan yang cukup

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Basuh beras, kemudian rendam selama kira-kira 3 jam.
 2. Rebus air rebusan dengan kencur, kunyit, halia, asam jawa, daun pandan, dan gula aren. Kacau rata dan masak sehingga semua bahan masak dan mendidih.
 3. Setelah agak sejuk, tapis air masak.
 4. Kisar atau tumbuk ampas kencur, kunyit, halia, dan asam jawa yang sebelumnya direbus bersama nasi putih yang direndam hingga rata.
 5. Terikan dan peras hasil tumbukan sehingga air keluar. Cuba selesaikannya sepenuhnya.
 6. Rasa pembetulan dan kencur nasi herba siap dihidangkan.
 7. Nasi kencur boleh diminum suam atau ditambah dengan ketulan ais.

Sekiranya anda ingin membeli beras herba kencur dalam bentuk bungkusan, selalu perhatikan komposisi ramuannya.

Jangan mengambil ramuan herba yang bungkusannya telah rosak atau tarikh luput telah berlalu. Daripada mendapat faedah, minum ubat herba secara sembarangan sebenarnya akan menimbulkan masalah.

Pastikan juga ramuan yang anda makan atau gunakan berdaftar dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Ini untuk mengelakkan bahan berbahaya yang boleh ditambahkan ke dalam ubat herba.

Recent Posts