Kulit Sensitif: Tanda dan Cara Mengatasinya •

Sekiranya anda mengalami reaksi kulit setelah menggunakan produk tertentu, kemungkinan anda mempunyai kulit sensitif. Jenis kulit ini memerlukan usaha ekstra dalam merawatnya. Anda harus selektif sebelum memakai solekan dan mencuba sebarang produk.

Sebelum memilih produk penjagaan kulit, anda mesti mengenali ciri dan penyebab kulit sensitif itu sendiri. Langkah ini bertujuan agar rawatan yang anda pilih memberikan faedah yang optimum.

Punca kulit sensitif

Kulit sensitif adalah kulit yang berlebihan terhadap faktor persekitaran. Reaksi kulit yang berlebihan (termasuk alergi kulit) sering dialami ketika menggunakan kosmetik, sabun, syampu, kepada produk penjagaan kulit seperti losyen dan pelindung matahari.

Keadaan kulit ini boleh bertambah buruk apabila terkena udara kering dan sejuk. Walaupun tanda-tanda kerengsaan tidak selalu dikesan, aduan seperti gatal, menyengat, menyengat, atau sensasi kulit yang ketat biasanya selalu ada.

Setiap orang mempunyai pencetus yang berbeza. Sebilangan orang mempunyai kulit yang sensitif terhadap perubahan suhu dan pendedahan kepada pencemaran, sementara yang lain mungkin bertindak balas terhadap pencetus lain. Faktor penyumbang merangkumi:

 • pendedahan cahaya matahari,
 • pendedahan kepada pencemaran udara,
 • perubahan suhu,
 • air terlalu panas,
 • cuaca sejuk,
 • kurang tidur,
 • tekanan,
 • penyahhidratan,
 • penggunaan produk kosmetik dan penjagaan kulit,
 • kesan bahan kimia seperti klorin di kolam renang, dan juga
 • perubahan hormon semasa kitaran haid atau kehamilan.

Sebab lain yang juga biasa berlaku ialah penggunaan produk penjagaan kulit berlebihan, kebiasaan menukar produk, atau prosedur pengelupasan yang terlalu kerap. Ini boleh merosakkan lapisan pelindung kulit, menjadikan kulit lebih rentan.

Akibatnya, kulit mudah teriritasi, terasa panas, dan mengelupas. Oleh itu, pemilik jenis kulit ini sering dinasihatkan untuk mengelakkan rutin penjagaan kulit yang melampau dan hanya mengelupas seminggu sekali.

Ciri-ciri kulit sensitif

Penampilan ciri-ciri kulit sensitif dapat dilihat dari rutin penjagaan anda, misalnya bagaimana merawat kulit dan memperhatikan bahan-bahan yang bersentuhan langsung dengan kulit.

Secara umum, berikut adalah tanda-tandanya.

 • Tompok-tompok merah atau ruam mudah muncul pada kulit.
 • Kulit gatal, kering, dan / atau mengelupas.
 • Kulit tidak menyerap wangian dengan baik.
 • Kulit terdedah kepada kerengsaan dan jerawat.
 • Kulit terbakar matahari.
 • Kulit mudah bertindak balas terhadap pelbagai produk.
 • Saluran darah kadang-kadang kelihatan dari permukaan kulit.

Kulit sensitif berbeza dengan empat jenis kulit sihat yang biasa diketahui. Kulit sensitif pada dasarnya adalah kulit yang mudah teriritasi. Pemiliknya mungkin mempunyai kulit berminyak, kering, berkombinasi, atau normal.

Penjagaan kulit sensitif

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, kenal pasti apa yang menyebabkan kerengsaan atau keluhan lain pada kulit anda. Selepas itu, anda boleh menjalani rawatan dengan menerapkan prinsip berikut.

1. Pilih produk penjagaan semula jadi

Kulit sensitif lebih rapuh daripada jenis kulit yang lain. Oleh itu, lebih baik anda memilih produk yang kebanyakannya mengandungi bahan semula jadi dan bukannya bahan kimia. Sekiranya perlu, pilih produk yang dibuat khusus untuk jenis kulit ini.

2. Jangan terlalu kerap menukar produk

Kebiasaan menukar produk penjagaan kulit sebenarnya boleh merosakkan pertahanan kulit. Sekiranya kulit anda serasi dengan satu jenis produk, lebih baik bertahan dengan produk tersebut dan jangan tergesa-gesa untuk mencuba produk lain.

3. Cuba produk pada kulit sebelum menggunakannya

Pemilik kulit sensitif disarankan untuk selalu menguji produk pada kulit sebelum menggunakannya. Ujian ini bertujuan untuk menguji keselamatan kandungan produk untuk mengelakkan reaksi kulit seperti kemerahan, kerengsaan kulit, dan gatal-gatal.

Lakukan ujian ini dengan menggunakan sebilangan kecil produk ke bahagian kulit yang lain di badan anda, seperti bahagian belakang tangan anda. Tunggu sebentar untuk melihat reaksi yang berlaku. Sekiranya tidak ada reaksi, produk mungkin cukup selamat untuk anda.

4. Jangan sentuh wajah anda secara sembarangan

Ini adalah peraturan asas bagi pemilik kulit sensitif. Kerana kebiasaan menyentuh wajah dapat memindahkan kotoran dan bakteria dari jari, memicu pembentukan jerawat. Sekiranya anda ingin menyentuh wajah anda, pastikan tangan anda bersih.

5. Elakkan produk yang mengandungi wangian

Produk penjagaan kulit sering ditambah wangian untuk memberikan kesan segar dan bersih. Bahan ini mungkin tidak menimbulkan masalah bagi pemilik kulit normal, tetapi berbeza untuk pemilik kulit yang terdedah kepada kerengsaan.

Pemilik kulit jenis ini sangat disarankan untuk memilih produk penjagaan kulit yang bebas dari wangian. Pilih produk dengan keterangan 'bebas wangian'yang tidak mempunyai minyak wangi di dalamnya.

6. Jangan berlebihan dalam membersihkan kulit

Kulit yang sihat adalah kulit yang bebas dari kuman dan kotoran. Namun, kebiasaan membersihkan kulit secara berlebihan dapat menghilangkan kelembapan semula jadi kulit, menjadikan kulit lebih kering dan lebih mudah terkena kerengsaan.

Cukup bersihkan wajah anda dua kali sehari, pada waktu pagi dan sebelum tidur. Pilih pencuci muka lembut yang direka khas untuk menyuburkan kulit sensitif tanpa menyebabkan kerengsaan.

7. Gunakan pelindung matahari

Kulit sensitif juga lebih mudah terkena kerosakan matahari daripada jenis kulit yang lain. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, disarankan untuk selalu menggunakan pelindung matahari. Pilih pelindung matahari dengan SPF 40 dan sapukan sebelum keluar.

8. Berjumpa doktor dengan kerap

Merawat kulit sensitif tidak mudah. Anda perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara asas untuk mengelakkan masalah kulit. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor secara berkala sekiranya anda ingin mengubah rutin penjagaan kulit anda.

Berbeza dengan jenis kulit pada umumnya, kulit sensitif lebih mudah terdedah kepada kerengsaan dan kerosakan. Inilah sebabnya mengapa rawatan yang anda lalui akan memberi kesan dalam menentukan keadaan kulit anda pada masa akan datang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found