Fungsi Zakar dan 7 Fakta Menarik yang Perlu Anda Ketahui •

Anda mungkin berpuluh-puluh atau beberapa dekad mengalami zakar. Tetapi ini tidak bermaksud bahawa anda mengetahui segala-galanya mengenai salah satu organ pembiakan lelaki yang satu ini. Baca maklumat mengenai anatomi, fungsi, dan fakta mengenai zakar, hingga risiko gangguan yang boleh mempengaruhi kesihatan organ penting anda.

Apa itu zakar?

Zakar adalah organ seks dan juga organ pembiakan lelaki yang berkembang sepenuhnya ketika seseorang memasuki akil baligh.

Ketika bayi kepada anak-anak, zakar hanya berfungsi mengeluarkan air kencing dan mengekalkan kadar air di dalam badan. Sementara itu, ketika memasuki usia remaja hingga dewasa, zakar mempunyai peranan penting semasa hubungan seks dan pembiakan.

Zakar terdiri daripada tisu spongy yang mengandungi darah, bukan otot atau tulang. Apabila dirangsang, aliran darah akan mengalir dan mengisi ruang kosong di zakar.

Aliran darah ini akan menyebabkan tekanan, sehingga zakar menjadi besar dan mengeras. Keadaan ini biasanya dikenali sebagai ereksi.

Seperti apa rupa anatomi zakar?

Sebagai organ pembiakan lelaki yang paling kelihatan selain testis, adakah anda sudah memahami bahagian zakar? Secara umum, anatomi zakar manusia terdiri daripada tiga bahagian utama, iaitu akar (radix), batang (corpus), dan kepala (glans).

 • Akar (radix) . Bahagian zakar yang paling tetap dan perubahan bentuk yang minimum, terutamanya ketika mendapat rangsangan. Akar zakar terletak di kantung perineal cetek di dasar pelvis sehingga tidak kelihatan dari luar. Akar zakar mengandungi tiga tisu ereksi, iaitu sepasang crus (dua kaki) yang mengapit gelembung zakar (mentol) dan dua otot, iaitu ischiocavernosus dan bulbospongiosus.
 • Batang (korpus) . Bahagian zakar yang paling kelihatan dan menghubungkan akar ke kepala zakar. Batang zakar terdiri daripada tiga silinder tisu ereksi, iaitu dua corpora cavernosa dan corpus spongiosum. Corpora cavernosa adalah dua tiub yang terletak di sisi alat kelamin yang dipenuhi dengan darah semasa ereksi. Sementara itu, corpus spongiosum adalah bahagian yang terletak di tengah dan mengandungi saluran kencing.
 • Kepala (kelenjar) . Kepala zakar mempunyai bentuk kerucut dan menutupi sepasang corpora cavernosa di belakangnya. Di hujung kepala zakar terdapat juga saluran uretra untuk mengeluarkan air kencing dan air mani dari badan.

Selain tiga bahagian ini, kulup juga terkenal yang melindungi kepala zakar. Pada lelaki yang telah disunat, kulup akan dikeluarkan sehingga kepala zakar akan dilihat dengan lebih jelas.

Ketahui fungsi zakar

Secara umum, terdapat dua fungsi utama zakar pada lelaki, iaitu semasa proses membuang air kecil untuk membuang air kecil dari badan dan proses melakukan hubungan seks yang dapat dilakukan setelah anak lelaki memasuki usia baligh.

1. Kencing

Sejak bayi dan sebelum memasuki akil baligh, zakar mempunyai peranan penting dalam proses buang air kecil pada lelaki.

Zakar mempunyai saluran uretra yang membawa air kencing dari pundi kencing ke bukaan uretra, di mana air kencing dikeluarkan dari badan. Pembuangan air kencing juga berfungsi untuk mengekalkan tahap air dalam tubuh manusia.

2. Berhubungan seks

Setelah memasuki akil baligh, testosteron hormon lelaki akan mempengaruhi perkembangan zakar dan mengaktifkan fungsi seksual. Hubungan seksual bermula apabila zakar mengalami ereksi yang disebabkan oleh rangsangan yang membangkitkan gairah seksual.

Ini juga mempengaruhi fungsi testis, yang menghasilkan dan menyimpan sperma, kemudian sperma dicampurkan dengan cairan khas untuk membentuk air mani, hingga proses pengusiran melalui saluran uretra dan bukaan dikenal sebagai ejakulasi.

Pelbagai fakta menarik mengenai zakar

Selain pentingnya fungsi zakar untuk manusia, organ pembiakan lelaki juga menyimpan beberapa fakta menarik yang perlu anda ketahui. Sebilangan fakta ini merangkumi yang berikut.

1. Zakar boleh cedera

Zakar boleh rosak atau cedera, walaupun tidak mempunyai tulang. Ini salah satu daripadanya boleh berlaku kerana kesalahan semasa hubungan seks sehingga saluran yang penuh dengan darah semasa ereksi pecah dan menyebabkan kesakitan yang luar biasa.

Kerosakan semasa hubungan seks ketika kedudukan pasangan berada di atas, mempunyai kebarangkalian 1: 2 untuk semua kes kecederaan zakar. Kerosakan biasanya berlaku apabila zakar lelaki kehilangan pasangannya dan kemudian dipukul atau dicubit dengan kuat.

2. Zakar boleh tegak semasa anda tidur

Lelaki yang sihat boleh mengalami 3-5 ereksi semasa tidur malam, di mana setiap ereksi dapat bertahan sekitar 25-35 minit. Ini cenderung normal dan menunjukkan bahawa keadaan kesihatan organ penting baik-baik saja.

Ereksi pada waktu malam biasanya berlaku ketika seorang lelaki memasuki tahap tidur REM. pergerakan mata yang cepat ) dan boleh mempengaruhi ereksi pada waktu pagi atau dikenali sebagai "kegemilangan pagi"atau"kayu pagi“.

3. Panjang zakar tidak berkaitan dengan ukuran kaki

Panjang zakar tidak berkaitan dengan ukuran kaki atau kasut, ini berdasarkan kajian yang diterbitkan oleh Jurnal British Urologi Antarabangsa .

Penyelidik dari University College London mengukur 104 lelaki, termasuk remaja dan pesara. Panjang zakar rata-rata dalam kumpulan ini ialah 13 cm ketika diregangkan dengan lembut, dan ukuran kasut rata-rata di UK adalah 9 (43 di Eropah).

Dapat disimpulkan bahawa tidak ada hubungan antara ukuran kasut dan panjang zakar.

4. Zakar berdasarkan jenis ereksi

Berdasarkan ereksi, zakar terbahagi kepada dua jenis, iaitu zakar dan zakar penanam yang biasanya kelihatan kecil dalam keadaan normal dan zakar mandi yang akan kelihatan besar dalam keadaan normal. Kira-kira 79% orang mempunyai zakar penanam , sementara 21% orang lain mempunyai zakar mandi .

5. Zakar pendek lebih panjang ketika tegak

Zakar yang pendek biasanya akan panjangnya lebih banyak ketika tegak, daripada zakar yang pada mulanya panjang.

Kajian ini berdasarkan pada ukuran penis 2,770 lelaki, di mana penis pendek memanjang sekitar 86% ketika ereksi, sementara penis panjang hanya sekitar 47%.

Selain itu, perbezaan panjang zakar tidak terlalu jelas ketika ereksi, dibandingkan dengan keadaan normal dan rehat.

6. Zakar yang sihat adalah cerminan keadaan badan yang sihat

Keadaan zakar yang sihat juga mencerminkan kesihatan tubuh secara keseluruhan. Sekiranya ada masalah dengan zakar seseorang, itu bererti ada masalah yang berkaitan dengan kesihatan tubuhnya.

Contohnya, ketika zakar sukar untuk didirikan, ia mungkin disebabkan oleh penyakit tertentu, perubahan diet, kurang tidur, kurang bersenam, hingga gangguan hormon.

7. Merokok boleh menjadikan zakar sukar untuk ereksi

Tabiat merokok sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan zakar, salah satunya menjadikan zakar sukar untuk didirikan atau dikenali sebagai mati pucuk (disfungsi ereksi).

Ini kerana kesan jangka panjang merokok boleh merosakkan saluran darah dan membuat aliran darah di dalam badan tidak lancar, termasuk aliran darah ke zakar.

Risiko penyakit yang mempengaruhi kesihatan dan fungsi zakar

Semua lelaki perlu memahami dengan baik mengenai kesihatan zakar, termasuk risiko penyakit dan gangguan yang boleh terjadi. Dipetik dari Klinik Mayo Terdapat beberapa keadaan yang boleh mempengaruhi zakar, termasuk:

 • Mati pucuk (disfungsi ereksi), keadaan di mana seseorang mengalami kesukaran untuk mendapatkan atau mengekalkan ereksi semasa hubungan seksual.
 • Masalah ejakulasi, termasuk ketidakupayaan untuk ejakulasi, ejakulasi dini, sakit semasa ejakulasi, atau ejakulasi retrograde.
 • Anorgasmia, ketidakupayaan seseorang untuk mencapai orgasme walaupun mendapat rangsangan seksual yang mencukupi.
 • Penurunan libido, keadaan ketika dorongan seks rendah, tidak ada, atau mempunyai keinginan tetapi tidak dapat bercinta.
 • Penyakit kelamin, pelbagai jenis penyakit berjangkit yang disebarkan melalui persetubuhan atau aktiviti seksual yang lain. Beberapa jenis penyakit sering dialami, seperti klamidia, sifilis, herpes genital, dan jangkitan HIV.
 • Jangkitan ragi zakar, keadaan ini boleh menyebabkan keradangan kepala zakar (balanitis), ruam kemerahan, tompok-tompok putih, gatal-gatal, terbakar, hingga keputihan dari belakang kulup.
 • Priapisme, ereksi yang berpanjangan kerana darah di zakar tidak dapat mengalir keluar. Ini boleh berlaku tanpa rangsangan seksual selama lebih dari empat jam.
 • Phimosis, keadaan di mana kulup zakar terlalu ketat sehingga tidak dapat ditarik ke bawah ketika zakar tegak.
 • Paraphimosis, keadaan di mana kulup zakar tidak dapat ditarik kembali ke kepala zakar. Ini menyebabkan kulup zakar tersekat dan membengkak, sehingga peredaran darah di zakar tidak lancar.
 • Penyakit Peyronie, pembentukan tisu parut di dalam zakar atau testis. Tisu parut menumpuk dan menebal, sehingga zakar dapat membengkok dan merawat.
 • Fraktur zakar, keadaan yang disebabkan oleh lenturan zakar secara tiba-tiba semasa ereksi, memerlukan rawatan kecemasan untuk mengatasinya.
 • Kanser zakar, sejenis barah yang terjadi pada kulit atau tisu zakar, seperti kulup, kepala, atau batang zakar.

Cara menjaga kesihatan zakar dengan betul dan selamat

Ciri-ciri dan ciri-ciri zakar yang sihat tidak hanya dinilai oleh kinerjanya di tempat tidur, tetapi juga apakah fungsinya baik atau tidak untuk aktiviti harian.

Zakar yang sihat dapat dilihat melalui beberapa petunjuk, seperti warna, tekstur, bentuk, ukuran zakar, kulup, ejakulasi, dan kepekaan terhadap rangsangan seksual.

Untuk mengelakkan gangguan zakar, ada beberapa perkara penting yang perlu dilakukan untuk menjaga kesihatan zakar dan keseluruhan badan, seperti:

 • Lakukan hubungan seks dengan selamat dan bijak, misalnya menggunakan kondom dan mengelakkan hubungan seks dengan lebih daripada satu pasangan.
 • Dapatkan vaksin, iaitu dengan vaksin papillomavirus manusia (HPV) untuk mengelakkan risiko barah yang berkaitan dengan virus.
 • Aktiviti fizikal dan senaman yang teratur untuk menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan.
 • Pastikan pengambilan makanan seimbang dan menjaga berat badan untuk mengelakkan kegemukan dan risiko penyakit yang menyertainya.
 • Menjaga kebersihan zakar setiap hari dan selepas hubungan seksual.
 • Jaga keadaan kesihatan mental, sekiranya kemurungan atau kegelisahan berlaku segera berjumpa doktor.
 • Perhatikan pengambilan ubat tertentu, bincangkan dengan doktor anda jika terdapat kesan sampingan yang mempengaruhi kesihatan seksual.
 • Hadkan atau hentikan tabiat buruk, seperti merokok dan minum alkohol.

Sekiranya ada soalan atau perkara yang tidak jelas mengenai kesihatan zakar, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Recent Posts