Bagaimana Membaca Hasil Pengukuran Tekanan Darah?

Apabila tekanan darah anda diukur oleh seorang profesional perubatan, anda hanya akan diberitahu berapa nombor tekanan darah anda sekarang dan adakah ia normal, tinggi, atau rendah. Hanya setakat itu. Namun, adakah anda benar-benar tahu apa maksud hasil tekanan? Lalu, apakah hasil tekanan darah yang disebut normal?

Cara membaca keputusan tekanan darah

Setiap orang ingin mempunyai tekanan darah yang normal untuk mengelakkan pelbagai penyakit kronik, terutama penyakit jantung. Oleh itu, sekarang ini banyak orang dengan sengaja membeli alat pengukur tekanan darah automatik sehingga mereka dapat mengukur tekanan darah kapan saja dan di mana saja, tanpa perlu menghubungi petugas kesihatan. Kemudian, apabila anda melihat bacaan tekanan darah, apa yang anda ketahui tentangnya?

Sekiranya anda melihat alat tekanan darah automatik, terdapat dua nombor besar yang disenaraikan di sana, iaitu baris pertama dan kedua. Baris pertama disebut nombor sistolik, sementara baris kedua adalah nombor diastolik. Kedua-dua nombor itu bukan hanya nombor, tetapi menggambarkan keadaan aliran darah dan fungsi jantung anda pada masa itu.

nombor sistolik

Apabila jantung berdegup, ia melakukan dua perkara, iaitu menguncup dan kemudian mendorong darah mengalir ke seluruh badan dan berehat yang disertai dengan pengembalian aliran darah ke jantung dari seluruh badan. Aktiviti mendorong dan mengontrak darah menghasilkan tekanan yang disebut tekanan sistolik.

Nombor diastolik

Sementara itu, nombor diastolik menunjukkan tekanan pada jantung ketika berehat. Ini adalah masa ketika jantung menerima darah beroksigen dari paru-paru. Darah ini adalah darah yang akan mengalir ke seluruh badan ketika tekanan sistolik berlaku.

Anda dinyatakan sihat jika anda mempunyai nombor sistolik dan diastolik yang berada dalam julat normal. Namun, bagaimana jika salah satu nombor ini normal, tetapi yang lain tidak normal?

Pakar mengatakan, jika bilangan sistolik tidak normal maka anda mungkin mengalami beberapa masalah kesihatan seperti arteri kaku, masalah injap jantung, hipertiroidisme, atau diabetes mellitus. Walau bagaimanapun, jika bilangan diastolik tidak normal, ada kemungkinan anda menghidap penyakit jantung koronari. Tanya doktor anda untuk sebab yang lebih pasti.

Berbagai hasil tekanan darah mengikut tahap

Setelah membaca hasilnya, anda mungkin bingung mengenai keadaan kesihatan yang menggambarkan diri anda dengan nombor ini. Berikut adalah hasil dari pelbagai pengukuran tekanan darah dan keadaan kesihatan yang mungkin berlaku berdasarkan tahapnya.

  • Hasil tekanan darah normal

Tekanan darah normal menunjukkan nombor sistolik dalam lingkungan 90-119 mmHg dan nombor diastolik dalam lingkungan 60-79 mmHg. Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), seseorang dikatakan mempunyai tekanan darah normal jika bilangan sistolik dan diastolik pada alat pengukur tekanan darah menunjukkan dua julat ini, iaitu di bawah 120/80 mmHg atau di atas 90/60 mmHg.

Sekiranya keputusan tekanan darah anda normal, anda tidak memerlukan rawatan perubatan. Namun, anda juga perlu menjaga gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur untuk mencegah tekanan darah yang tidak normal.

  • Tekanan darah tinggi

Sementara itu, jika hasil pengukuran tekanan darah anda berada dalam julat 120-139 mmHg untuk nombor sistolik dan 80-89 mmHg untuk nombor diastolik, anda berada dalam kumpulan prehipertensi.

Prehypertension tidak menunjukkan bahawa anda menghidap hipertensi. Walau bagaimanapun, kumpulan orang ini berisiko tinggi mengalami tekanan darah tinggi pada masa akan datang. Orang yang berisiko mendapat tekanan darah tinggi juga berisiko mendapat penyakit lain jika tidak segera dirawat, seperti penyakit jantung.

Seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak memerlukan rawatan perubatan tertentu. Namun, anda perlu membuat beberapa penyesuaian gaya hidup untuk tekanan darah tinggi, seperti menjaga berat badan, bersenam, makan makanan yang disyorkan, dan sebagainya, untuk mengelakkan tekanan darah yang terus meningkat.

  • Hipertensi

Seseorang dikatakan tidak sihat jika dia mempunyai tekanan darah 140/90 mmHg atau lebih. Sekiranya anda salah satu daripadanya, ini bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi atau dipanggil hipertensi.

Seseorang yang menghidap darah tinggi perlu mendapatkan rawatan perubatan dari doktor. Doktor anda juga akan memberi anda satu atau lebih ubat hipertensi untuk memastikan tekanan darah anda terkawal. Sebabnya, hipertensi yang tidak dirawat dan tidak dirawat dengan segera boleh menyebabkan komplikasi hipertensi dalam bentuk penyakit lain, seperti penyakit jantung, strok, penyakit buah pinggang, dan bahkan kegagalan jantung.

Namun, penghidap hipertensi juga perlu menerapkan gaya hidup yang lebih sihat untuk mengawal tekanan darah mereka. Sama seperti pra-tekanan darah, orang-orang dengan hipertensi juga perlu melakukan senaman secara teratur, makan makanan yang disyorkan, menjauhkan diri dari semua larangan diet yang memicu hipertensi, menjauhkan diri dari rokok dan alkohol, menjaga berat badan, dan mencegah tekanan.

  • Krisis hipertensi

Selain tekanan darah tinggi, terdapat juga krisis hipertensi yang disebut. Krisis hipertensi berlaku apabila pengukuran tekanan darah anda 180/120 mmHg atau lebih tinggi. Tekanan darah tinggi itu menunjukkan bahawa anda menghadapi masalah kesihatan yang serius.

Sekiranya ini berlaku, anda harus segera pergi ke hospital untuk rawatan kecemasan, walaupun anda tidak merasakan simptom yang menyertainya. Secara amnya, gejala yang menyertai krisis hipertensi termasuk sakit dada, sesak nafas, gejala strok, seperti kelumpuhan atau kehilangan kawalan otot di muka, darah dalam air kencing anda, atau pening.

  • Hipotensi

Sebagai tambahan kepada bilangan yang tinggi, tekanan darah seseorang juga dapat menunjukkan bilangan yang rendah atau di bawah had normal, iaitu di bawah 90/60 mmHg. Apabila ini berlaku, anda mempunyai tekanan darah rendah atau yang dikenali sebagai hipotensi.

Keadaan ini juga boleh membahayakan seseorang kerana tekanannya terlalu rendah bermaksud bekalan darah beroksigen ke seluruh badan menjadi terhad. Hipotensi biasanya berlaku kerana keadaan tertentu, seperti masalah jantung, dehidrasi, kehamilan, kehilangan darah, jangkitan teruk, anafilaksis, kekurangan nutrisi, masalah endokrin, atau kerana mengambil ubat tertentu.

Hipotensi biasanya disertai dengan pening atau pening. Sekiranya ini berlaku kepada anda, segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab sebenar bagi anda. Doktor anda juga akan memberi anda beberapa cadangan untuk meningkatkan tekanan darah anda.

Berapa kerap anda perlu mengukur dan membaca hasil tekanan darah?

Kekerapan pemeriksaan tekanan darah akan berbeza-beza untuk setiap orang, bergantung pada keadaan kesihatan dan hasil tekanan darah terbaru. Tanya doktor anda untuk mengetahui seberapa kerap anda perlu mengambil tekanan darah anda dan jika anda perlu memeriksa tekanan darah anda di rumah. Walaupun begitu, perkara di bawah boleh menjadi pertimbangan bagi anda.

  • Sekiranya tekanan darah anda normal, iaitu kurang dari 120/80 mmHg. Anda boleh memeriksanya setiap 2 tahun, atau seperti yang disyorkan oleh doktor anda.
  • Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, tekanan darah sistolik anda adalah antara 120-139 mmHg dan diastolik 80-96 mmHg. Lakukan sekurang-kurangnya anda melakukan pemeriksaan tekanan darah setahun sekali.
  • Sekiranya anda telah memasuki tahap hipertensi, iaitu tekanan darah melebihi 140/90 mmHg, anda harus berjumpa doktor.

Recent Posts