6 Penyebab Mata Merah Paling Umum •

Bukan sahaja merasa tidak selesa, mata merah juga dapat mengganggu aktiviti harian anda. Bahkan tidak hanya itu, keadaan ini juga akan mengganggu penampilan anda. Jadi, apa yang menyebabkan mata merah? Bagaimana untuk mengetahui jawapannya dalam artikel ini.

Pelbagai penyebab mata merah

Mata adalah salah satu organ tubuh manusia yang paling sensitif. Sebabnya, mata lebih kerap terkena udara luar dan hanya dilindungi oleh kelopak mata, jadi mata mudah mengalami pelbagai gangguan termasuk mata merah.

Penyebab mata merah sangat pelbagai, mulai dari kerengsaan mata, sakit mata, atau gangguan mata yang lain. Berikut adalah pelbagai keadaan yang boleh menyebabkan mata merah:

1. Mata menelan benda asing

Objek asing yang memasuki mata seperti pasir atau debu boleh menyebabkan mata menyipit dan air. Badan asing akan menggaru kornea dan gejalanya adalah kemerahan, mata berair, atau kepekaan terhadap cahaya.

Trauma atau kecederaan pada mata yang disebabkan oleh kemalangan, pendedahan pada benda asing atau bahan kimia, pembedahan baru-baru ini, calar kecil yang menyebabkan lecet kornea, atau luka bakar juga boleh menyebabkan mata merah.

Ini berlaku kerana saluran darah di mata anda melebar untuk membolehkan lebih banyak darah mengalir ke tempat kecederaan sehingga proses penyembuhan dapat berjalan lebih cepat. Ini melebar atau kadang-kadang kerosakan pada saluran darah di mata inilah yang menyebabkan mata anda kelihatan merah.

Sekiranya kerengsaan mata menjadi tidak tertahankan, cuba bilas dengan air bersih. Jangan gosok atau sentuh mata untuk mencuba mengeluarkan benda asing.

Sekiranya objek tajam berbahaya memasuki mata anda, seperti pecah kaca, tutup mata anda dan segera pergi ke doktor atau bilik kecemasan

2. Penggunaan kanta lekap yang tidak betul

Sekiranya anda tidak dapat merawatnya dengan baik, kanta lekap boleh merengsakan kornea dan menyebabkan mata merah. Untuk masa yang lama, ini boleh mengeringkan mata anda.

Apabila keadaan ini berlaku, jangan sekali-kali menggunakan kanta lekap. Sekiranya kanta lekap menyebabkan kerengsaan mata, ganti dengan lensa yang baru. Sekiranya mata anda kering, berjumpa dengan pakar oftalmologi atau cari jenis lensa lain. Walau bagaimanapun, anda harus mengurangkan penggunaan kanta lekap.

3. Mata kering

Sindrom mata kering berlaku apabila kelenjar air mata tidak menghasilkan cecair mata yang mencukupi, dari segi kuantiti dan kualiti, untuk melincirkan mata anda. Hasilnya, mata anda menjadi kering dan jengkel sehingga kelihatan merah.

Anda boleh memberikan titisan mata atau air mata tiruan (air mata tiruan) setiap 2-3 jam atau mengikut arahan pada bungkusan, untuk membantu melegakan keadaan ini.

4. Konjungtivitis

Konjungtivitis, juga dikenali sebagai konjungtivitis mata merah jambu Ini adalah jangkitan mata yang paling biasa dan berjangkit. Keadaan ini berlaku apabila konjunktiva, selaput lut sinar yang menutup bola mata dan bahagian dalam kelopak mata, dijangkiti. Ini menyebabkan saluran darah di mata menjadi jengkel dan membengkak, yang menjadikan mata kelihatan merah.

Jangkitan biasanya disebabkan oleh virus, bakteria, atau kulat. Selain itu, pendedahan kepada pencemaran, habuk, asap, atau bahan kimia tertentu juga boleh menyebabkan keadaan ini. Mata merah jambu akibat konjungtivitis boleh berlaku pada satu mata atau kedua-duanya.

Oleh kerana konjungtivitis menular, anda harus mendapatkan rawatan sedini mungkin untuk mengelakkan menyebarkannya kepada orang lain.

5. Alahan

Mata merah juga merupakan gejala alahan mata. Ini berlaku kerana reaksi biasa dari alahan adalah mata merah.

Apabila sistem imun anda bertindak balas terhadap bahan asing, seperti debu, debunga, bulu binatang, bahan kimia tertentu dalam solek atau cecair kanta lekap, tubuh anda secara semula jadi melepaskan histamin dalam usaha melawan alergen.

Akibatnya, histamin menyebabkan saluran mata melebar, menjadikan mata anda merah dan berair.

6. Mata letih

Terlalu lama menatap skrin monitor, TV, atau WL akan membuat anda tidak berkedip lebih kerap. Sebenarnya, berkedip adalah salah satu cara semula jadi untuk melembapkan mata sehingga dapat mengelakkan mata kering dan merah.

Untuk mengurangkan risiko ketegangan mata daripada terus fokus pada skrin komputer, anda boleh menggunakan kacamata anti-radiasi yang direka khas untuk melindungi mata anda dari terkena sinar komputer dan menerapkan peraturan 20-20-20.

Peraturan 20-20-20 mengesyorkan agar anda menjauhkan diri dari skrin setiap 20 minit dan merehatkan mata selama 20 saat dengan melihat objek yang jaraknya sekitar 20 kaki (6 meter). Sekiranya diperlukan, anda juga boleh menggunakan titisan mata atau air mata buatan untuk membasahi mata anda.

7. Uveitis

Menurut Mayo Clinic, uveitis adalah sejenis keradangan mata yang menyerang tisu di lapisan tengah dinding mata (uvea).

Keadaan ini menyebabkan mata mengalami gejala seperti kemerahan, sakit, dan penglihatan kabur. Uveitis boleh menyerang salah satu atau kedua mata, dan boleh berlaku pada usia berapa pun.

Beberapa penyebab uveitis adalah jangkitan, kecederaan mata, atau adanya penyakit autoimun. Walau bagaimanapun, uveitis sering tidak diketahui sebabnya.

8. Glaukoma

Glaukoma adalah peningkatan tekanan mata yang menyebabkan kerosakan pada saraf optik. Akibatnya, penglihatan penderita dapat terancam.

Salah satu gejala yang dialami oleh penderita glaukoma adalah mata merah, yang juga disertai dengan sakit kepala, pening, dan mual dan muntah. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, glaukoma berisiko mencetuskan kebutaan.

9. Pendarahan subconjunctival

Adakah anda pernah melihat seseorang yang putih mata mereka semerah darah? Keadaan ini mungkin merupakan pendarahan subkonjungtiva.

Dalam keadaan ini, saluran darah pada konjunktiva pecah dan menyebabkan darah merembes antara konjunktiva dan sklera (bahagian putih mata). Pendarahan ini biasanya dilihat dalam bentuk titik-titik merah darah atau bintik-bintik pada putih mata.

Pendarahan subconjunctival boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari membersihkan atau batuk terlalu keras, menggosok mata, hingga kecederaan mata yang lain.

10. Masalah kornea

Masalah dengan kornea mata juga boleh menyebabkan mata anda menjadi merah. Bersama sklera, kornea adalah garis depan yang melindungi mata dari debu, kuman, dan menyaring jumlah cahaya matahari yang masuk ke mata.

Salah satu gangguan yang dapat terjadi pada kornea adalah keratitis, yang merupakan keradangan yang disebabkan oleh bakteria atau jamur. Kerengsaan dari memakai kanta lekap juga boleh mencetuskan keratitis.

Cara merawat dan mencegah mata merah

Rawatan untuk mata merah jambu biasanya bergantung pada apa penyebabnya. Contohnya, kemerahan mata yang disebabkan oleh jangkitan bakteria mungkin memerlukan penggunaan titisan mata dari doktor yang mengandungi antibiotik.

Atau, jika kemerahan mata berlaku sebagai reaksi alergi, satu perkara yang boleh anda lakukan adalah mengelakkan perkara yang boleh mencetuskan alergi dan mengambil antihistamin untuk melegakan gejala.

Untuk menjaga kesihatan mata dan mencegahnya dari pelbagai masalah, termasuk keadaan mata merah, anda boleh mengikuti petua ini:

  • Gunakan cermin mata hitam semasa bekerja di bawah sinar matahari
  • Elakkan asap rokok dan pencemaran
  • Makan makanan yang baik untuk kesihatan mata
  • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala
  • Merawat kanta lekap dengan baik
  • Hadkan penggunaan alat elektronik yang terlalu lama

Recent Posts