5 Pilihan Permainan Pendidikan Kanak-kanak SD yang Berguna, Mari Cuba!

Aktiviti pengajaran dan pembelajaran di sekolah yang sesak sering membuat kanak-kanak bosan belajar lagi di rumah. Sebenarnya, ibu bapa masih harus menyokong pendidikan anak-anak mereka semasa di rumah. Anda boleh mendidik anak-anak di rumah dengan mengajak mereka bermain permainan pendidikan. Sebarang pilihan permainan atau permainan Pendidikan sekolah rendah yang boleh anda cuba dengan anak kecil anda di rumah?

Permainan pendidikan yang disyorkan untuk kanak-kanak sekolah rendah

Sebagai ibu bapa, mungkin anda sering keliru dalam memilih permainan pendidikan untuk kanak-kanak yang bersekolah rendah (SD).

Berikut adalah beberapa pilihan permainan perkara menarik yang dapat membantu anda menjemput anak sekolah rendah untuk bermain dan belajar di rumah:

1. Teka permainan kata

Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu anak, anda boleh mengajak anak-anak anda bermain kata-kata meneka.

Walaupun kedengarannya sederhana, permainan ini juga dapat menjadi pilihan permainan pendidikan untuk kanak-kanak sekolah rendah.

Tujuan permainan ini adalah untuk mengajar anak anda bersedia untuk menyertai permainan ini.

Di samping itu, anak anda mungkin lebih yakin semasa mengambil bahagian dalam proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah.

Ini mungkin salah satu strategi yang berkesan untuk menangani tekanan pada anak-anak yang berkaitan dengan pelajaran sekolah.

Permainan Pendidikan ini untuk kanak-kanak sekolah rendah dapat dimainkan dengan memilih perkataan yang anda sampaikan kepada anak pertama

Kemudian biarkan anak pertama bertindak dengan tepat sehingga anak kedua dapat meneka.

Sekiranya anak kedua berjaya meneka perkataan, biarkan mereka bertukar kedudukan, dan seterusnya secara bergantian.

Selain mendorong anak-anak untuk lebih yakin, permainan ini boleh menjadi salah satu cara untuk menjadikan anak-anak anda lebih harmoni dan padu.

Permainan meneka juga dapat memperkayakan perbendaharaan kata bahasa anak-anak anda.

Anda boleh membuat permainan ini untuk anak-anak sekolah rendah sendiri, tetapi ada juga versi dalam talian yang dapat memudahkan anda.

2. Permainan membaca jam

Jam membaca kadangkala masih menjadi masalah bagi kanak-kanak sekolah rendah atau dalam tempoh perkembangan kanak-kanak 6-9 tahun.

Anda boleh membantu melatih kemampuan si kecil membaca jam dan pelajaran matematik permainan pendidikan yang bertujuan untuk kanak-kanak sekolah rendah.

Ya, permainan atau permainan Pendidikan matematik untuk kanak-kanak sekolah rendah tidak hanya perlu mengira.

Anda juga boleh mengajar kanak-kanak cara membaca jam supaya kanak-kanak dapat mengira dan memahami masa dengan lebih baik sambil menyokong perkembangan kognitif kanak-kanak.

Cara membuat anak anda bermain permainan Pendidikan ini untuk kanak-kanak sekolah rendah adalah dengan menyediakan tiga jenis gambar jam.

Sebenarnya, lebih baik jika anda mempunyai ketiga jenis jam ini dalam bentuk sebenar. Namun, jika anda tidak memilikinya, anda boleh melukis bentuk jam ini sendiri.

Salah satunya ialah jam analog, iaitu jam yang mempunyai paparan asas tangan. Sementara dua jam yang lain adalah jam digital yang dapat menunjukkan 12 jam atau 24 jam.

Anda boleh menetapkan waktu tertentu pada satu jam dan kemudian meminta anak anda mengikuti perhitungan waktu tersebut pada dua jam yang lain.

Dari permainan ini, anak anda yang masih bersekolah rendah dapat belajar memahami cara membaca dan mengira jam.

Keupayaan ini tidak hanya dilatih pada jam analog, tetapi kanak-kanak juga dapat membaca jam digital dengan lebih baik dengan dua sistem waktu yang berbeza.

Anda juga boleh mencari permainan pendidikan untuk kanak-kanak sekolah rendah seperti ini di portal permainan pendidikan di talian.

3. Permainan menyelesaikan masalah

Selain kira-kira permainan pendidikan yang berkaitan dengan mata pelajaran yang dipelajari di sekolah, kanak-kanak sekolah rendah juga dapat memainkan video permainan iaitu penyelesaian masalah atau menyelesaikan masalah.

Terdapat banyak video permainan atau permainan atas talian yang mempunyai asas ini.

Sebenarnya, bukan sahaja penyelesaian masalah, Anda juga boleh mengajar kanak-kanak untuk memahami sebab dan akibat dan mempraktikkan pemikiran yang sistematik.

Permainan Pendidikan untuk kanak-kanak sekolah rendah seperti ini biasanya menceritakan tentang seseorang atau haiwan yang terperangkap dalam keadaan.

Sekiranya watak dalam permainan tidak dapat menyelamatkan diri dari bahaya yang timbul, kanak-kanak yang sedang bermain itu dianggap kalah.

Anda boleh menemani anak itu bermain permainan pendidikan yang serupa sehingga dia tahu bagaimana belajar mencari jalan keluar untuk setiap masalah yang dihadapinya.

Belajar sambil bermain permainan bukan hanya menyeronokkan tetapi juga melatih kanak-kanak untuk berfikir dengan lebih kritis, menurut UNICEF.

Tugas anda hanya boleh menemani anak tanpa memberikan jawapan atau muslihat tertentu untuk menang permainan yang.

Sebaliknya, lebih baik mengarahkan anak untuk mencapai penyelesaian yang tepat. Kaedah ini dapat membantu anak-anak untuk memikirkan lebih banyak penyelesaian dan terus berusaha dengan usaha mereka sendiri.

Sebaliknya, anda mengarahkan anak anda secara tidak langsung ke arah penyelesaiannya. Ia juga membantu anak untuk dicetuskan dalam penyelesaian.

Namun, seperti yang dilaporkan oleh Kids Health, anda masih harus membataskan waktu penggunaan alat di mana anak anda bermain permainan ini, ya. Ini perlu agar anak-anak tidak menjadi ketagih dengan alat.

4. Permainan mengubah perbendaharaan kata Bahasa Inggeris

Satu daripada permainan Pendidikan yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak sekolah rendah adalah permainan mengubah perbendaharaan kata.

Anda boleh membuat sendiri cerita atau mengambil kisah dongeng atau dongeng dari internet untuk memulakan.

Seterusnya, berikan beberapa pilihan perbendaharaan kata lain untuk setiap kata kerja dalam dongeng atau dongeng.

Tugas untuk anak anda berjaya diselesaikan permainan Pendidikan untuk kanak-kanak sekolah rendah adalah untuk menggantikan perbendaharaan kata yang ada dengan salah satu kosa kata terpilih yang anda sediakan.

Ini supaya cerita dalam dongeng dapat lebih "hidup" atau dibayangkan dengan mudah oleh orang lain yang membacanya.

Permainan ini dapat membantu kanak-kanak memahami bahawa perbendaharaan kata dapat menjadikan jalan cerita atau plot yang ada menjadi lebih nyata.

Bukan itu sahaja, anda juga melatih mereka untuk membayangkan dan memahami pelbagai perbendaharaan kata bahasa Inggeris yang merujuk kepada keadaan atau situasi tertentu.

Selain memenuhi pemakanan dan pemakanan otak kanak-kanak, fungsi otak kanak-kanak juga dapat dioptimumkan dengan mengajak mereka belajar bahasa asing.

Selain membuat permainan anda sendiri, permainan pendidikan serupa untuk kanak-kanak sekolah rendah juga terdapat dalam talian di talian. Anda boleh mendapatkannya di portal permainan pendidikan untuk kanak-kanak sekolah rendah.

5. Pembelajaran permainan dengan sistem kuiz

Permainan ini juga sangat sesuai jika dimainkan oleh kanak-kanak usia sekolah.

anda boleh buat permainan pendidikan untuk kanak-kanak sekolah rendah semasa kanak-kanak kecil belajar bersama di rumah atau ketika anak-anak berkumpul di rumah.

Ya, walaupun "belajar" tetapi anda boleh membuatnya lebih seronok dengan sistem kuiz.

Selain itu, secara tidak langsung anda juga mengajar anak-anak menjadi pelbagai dengan bermain dengan orang lain.

Anda boleh memberi kanak-kanak bermain permainan pendidikan ini dengan memberikan markah dan hadiah berdasarkan pesanan juara.

Ini mendorong anak anda untuk belajar dan mengetahui lebih banyak.

Contohnya, anda boleh mengambil kuiz pengetahuan umum atau kuiz matematik. Anda boleh menyesuaikan tema pembelajaran mengikut keadaan.

Walaupun begitu, pastikan anak terus merasa gembira semasa proses "belajar" melalui permainan pendidikan untuk anak-anak sekolah rendah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found