Cara Melancap Yang Salah Tetapi Sering Dilakukan Lelaki & Wanita

Terdapat begitu banyak panduan yang ditulis mengenai seks, tetapi arahan mengenai cara melancap dengan baik sehingga kini masih boleh dihitung di jari. Kerana melancap masih dianggap tabu oleh masyarakat. Akibatnya, kebanyakan orang sering melakukan kesalahan yang kelihatan remeh tetapi sebenarnya boleh membahayakan dan menyebabkan masalah kesihatan jangka panjang.

Selain itu, terdapat juga cara melancap pada lelaki dan melancap pada wanita. Inilah semua yang perlu anda ketahui mengenai melancap pada wanita dan juga lelaki, serta petua untuk melakukan seks solo yang selamat.

Apa itu melancap?

Melancap adalah aktiviti seksual yang dilakukan oleh seseorang untuk mendapatkan kepuasan seksual dengan merangsang kawasan sensitif atau organ intim dengan tangannya sendiri. Seperti penembusan seksual, melancap biasanya dilakukan sehingga dia mencapai orgasme yang ditandai dengan ejakulasi.

Lelaki melancap biasanya tertumpu pada zakar, testis, dan dubur. Sementara rangsangan semasa melancap pada wanita lebih banyak diarahkan pada payudara, klitoris, dan vagina.

Secara amnya melancap dilakukan secara bersendirian. Walau bagaimanapun, dalam kes lain, seseorang akan melancap bersama pasangan seksualnya. Melancap dengan orang lain boleh bermakna anda merangsang kawasan sensitif anda sendiri sementara pasangan anda juga merangsang sendiri. Ini juga bermaksud bahawa anda dan pasangan saling memberi rangsangan.

Mengapa seseorang melancap?

Terdapat pelbagai sebab seseorang lebih memilih seks solo daripada pasangan. Sebab yang paling popular adalah, dengan melancap, anda dapat mengetahui jenis rangsangan yang paling anda gemari dan boleh membawa anda ke klimaks. Melancap pada wanita kadang-kadang dilakukan sebagai pengganti seks penetratif kerana kebanyakan wanita tidak dapat mencapai orgasme yang diinginkan hanya melalui penembusan zakar. Sebabnya, melancap juga dapat membantu anda membuat dan mengubah rangsangan seksual dan betapa kuatnya "kekuatan" rangsangan tersebut untuk dapat mencapai kepuasannya sendiri.

Sebilangan orang melancap untuk menyatakan hasrat seksual yang telah ditekan. Contohnya, kerana dia masih bujang dan tidak mempunyai pasangan seksual, atau dia tidak dapat bercinta dengan pasangannya untuk beberapa sebab. Walau bagaimanapun, walaupun pasangan yang kehidupan seksualnya membara masih melancap, sendirian atau bersama. Dalam beberapa kes, melancap sendi dilakukan sebagai alternatif aktiviti seksual untuk mencegah kehamilan.

Selain mendapatkan atau melancarkan rangsangan seksual, melancap juga dapat dilakukan oleh seseorang dengan tujuan untuk mengenali tubuh mereka sendiri. Biasanya ini dilakukan oleh kanak-kanak ABG yang hanya membina kesedaran mengenai bahagian tubuh mereka dan sensasi yang dihasilkan oleh setiap bahagian badan.

Bagaimana melakukan melancap?

Tidak ada cara pasti untuk melancap. Setiap orang akan mencuba dan melakukan pelbagai teknik yang paling berjaya membawanya ke orgasme. Ada yang menggunakan tangan untuk menyentuh organ intim mereka, tetapi ada yang bergantung pada alat permainan seks atau alat bantu lain, seperti alat penggetar. Orang biasanya melancap sambil membayangkan pemandangan atau khayalan erotik. Tidak jarang juga orang melancap sambil menonton porno.

Cara melancap pada wanita dan lelaki adalah salah tetapi sering dilakukan

Melancap, seperti kebanyakan perkara, memerlukan latihan. Dan satu-satunya cara untuk memanfaatkan pengalaman seks solo seterusnya adalah dengan terus berusaha dan belajar dari kesilapan. Sekiranya anda tidak pernah melancap sebelum ini dan tidak tahu harus bermula dari mana, berikut adalah panduan lengkap mengenai cara melancap untuk wanita dan juga lelaki. Pastikan juga untuk mengelakkan cara melancap yang salah di bawah, tetapi paling kerap dibuat oleh kebanyakan orang.

1. Terlalu kerap melancap tanpa menggunakan pelincir

Terlalu banyak seks solo tidak akan mengancam peluang anda untuk mempunyai anak di kemudian hari. Walau bagaimanapun, campur tangan yang kerap dengan pergerakan yang terlalu cepat boleh merengsakan kulit organ intim.

Struktur kulit alat kelamin, sama ada faraj atau zakar, tidak jauh berbeza dengan kulit pada bahagian badan yang lain, tetapi lebih sensitif terhadap geseran. Apabila melancap dilakukan tanpa pelinciran, tisu kulit organ intim boleh menjadi panas sehingga menyebabkan lepuh dan kerengsaan, yang boleh menyebabkan jangkitan.

Untuk mengelakkan risiko ini, para pakar menyarankan untuk mempertimbangkan untuk mengurangkan kekerapan melancap, agar organ seks anda pulih daripada dibebani oleh rangsangan yang terlalu kuat.

2. Melancap tidak menggunakan pelincir

Seks pelincir tidak hanya berguna ketika pasangan seks. Kembali ke titik pertama, kulit kelamin anda sangat sensitif dan terdedah kepada kerengsaan. Sekiranya anda terlalu bersemangat untuk melompat ke dalam tanpa persiapan, kulit organ intim anda boleh jengkel kerana sentuhan kulit-ke-kulit secara langsung.

Pelincir seks berasaskan air adalah jenis pelincir terbaik untuk melancap, kerana ramuan dalam produk ini licin dan melekit - jadi kulit vagina tidak mudah teriritasi dari sentuhan atau tekanan yang kuat. Sekiranya anda tidak mempunyai pelincir, losyen atau minyak bayi sama berkesannya dalam keadaan kecemasan.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pelincir semula jadi seperti minyak kelapa atau minyak badam. Minyak semula jadi bukan sahaja berasa selesa pada kulit tetapi juga selamat. Sebenarnya, pelincir kecemasan lebih baik daripada sentuhan kulit secara langsung, asalkan tidak mengandungi bahan tambahan kimia atau alkohol yang boleh menyebabkan luka bakar atau kerengsaan pada kulit yang lembut.

2. Cengkaman yang terlalu kuat dan "pukul"

Hampir semua cara melancap akan melibatkan menarik, mendorong, menekan, dan goyang. Bukan hanya untuk zakar, ini juga termasuk melancap pada wanita yang fokus pada rangsangan klitoris.

Teknik klasik ini mungkin satu-satunya kaedah paling kuat untuk membawa orang ke klimaks yang diharapkan. Walau bagaimanapun, kedua-dua zakar dan klitoris dirancang hanya untuk bertindak balas terhadap gerakan dan putaran dan putaran minimalis. Kerja tangan yang berlebihan atau kasar boleh merosakkan kulit di kawasan kemaluan (lebam, lecet, kerosakan tisu), terutamanya jika pelinciran tidak dibantu semasa melancap. Berlebihan juga boleh menyebabkan ejakulasi tertunda, dalam beberapa kes.

Yang lebih teruk lagi, zakar boleh pecah jika anda "menggoyangkannya" terlalu keras. Ini bukan perpecahan dua kerana zakar tidak bertulang, melainkan kecederaan yang disebabkan oleh kekuatan tangan yang berlebihan sehingga tisu dalam pecah. Kecederaan ini sangat menyakitkan dan boleh menyebabkan zakar bengkok - dikenali sebagai Peyronie. Peyronie kerana melancap berlebihan adalah keadaan kecemasan perubatan yang sering memerlukan pembedahan.

Melancap pada wanita yang terlalu kuat juga boleh memberi kesan negatif. Rangsangan kelentit dengan jari adalah cara kegemaran nan klasik bagi wanita untuk mencapai syahwat yang didambakan. Namun, yang mungkin anda tidak ketahui adalah bahawa klitoris yang selalu dirangsang dapat membengkak dan membuat anda merasa sedikit tidak selesa, malah kadang-kadang terlalu menyakitkan untuk terus melancap.

Sekiranya anda mula merasa terlalu sensitif, kurangkan fokus rangsangan ke satu titik dan pergerakan sederhana, dan mengalihkan perhatian buat sementara waktu ke kawasan lain di badan. Terdapat beberapa cara untuk merangsang kawasan sensitif, dari sentuhan lembut dengan satu jari, gerakan bulat, gerakan lembut, hingga urutan yang lebih kuat.

3. Sentiasa gunakan tangan yang sama

Menggunakan tangan yang sama setiap kali melancap mungkin lebih cekap, kerana kebanyakan orang cenderung berpegang pada teknik yang terbukti. Sebaliknya, melakukannya dengan tangan yang sama setiap masa boleh menyebabkan dua masalah yang terpisah.

Pertama, saraf di organ intim menjadi terbiasa dengan satu gerakan sederhana sehingga tidak lagi sensitif dalam merespon bentuk rangsangan lain, terutama ketika bersama pasangan anda. Kedua, saluran saraf boleh menjadi "ketinggalan zaman," dan lama kelamaan zakar atau vagina tidak lagi dapat bertindak balas - kadang-kadang disebut sebagai "sindrom cengkaman kematian."

Beralih tangan sesekali, atau menggunakan kaedah rangsangan lain, dapat membantu menghilangkan masalah ini. Mungkin sebaliknya dapat memberi anda sensasi yang unik dan berbeza dari apa yang anda rasakan.

4. Melancap semasa berada di perutnya

Melancap tidak selalu melibatkan aktiviti tangan. Sekiranya anda mahu melakukannya dalam mod bebas tanganOrgasme yang kuat melalui seks solo dapat dicapai dengan berbaring di atas perut dengan selimut lembut atau bantal - walaupun di lantai berkarpet - semasa pinggul anda menekan ke bawah. Tetapi ada risiko kesihatan dari kaedah ini, terutama bagi lelaki.

Melancap ketika berada di perut boleh memberi banyak beban dan tekanan yang tidak perlu. Satu manuver yang salah, dan zakar yang tegak boleh tersasar tanpa anda menyedarinya, jadi satu dorongan cepat dan kuat dapat merobek tisu halus dan menyebabkan zakar patah. Kebiasaan ini dari masa ke masa boleh mencetuskan penumpukan plak, atau tisu parut, pada zakar.

Mencapai klimaks dengan kedudukan ini juga dapat merengsakan kulit zakar kerana kain yang anda gunakan tidak sehalus tisu kulit. Melancap ketika berbaring juga boleh mencederakan uretra dengan beberapa cara sehingga air kencing tidak keluar dari zakar dalam keadaan lancar, tetapi seperti semburan yang tidak terkawal sehingga anda mungkin tidak lagi dapat menggunakan urin dan harus membuang air kecil sambil duduk.

Sebaliknya, melancap pada wanita sangat baik dilakukan semasa berada di perutnya. Contohnya, anda boleh menaiki sofa tempat duduk atau bantal yang cukup padat sebagai pelana untuk anda mendapat tekanan berterusan pada klitoris.

5. Lubang penembusan yang salah

Kadang-kadang, hanya "tarik-tarik-memerah" tidak cukup untuk membawa anda ke klimaks. Oleh itu, banyak orang mengatasinya dengan melakukan simulasi penembusan dengan memasukkan zakar ke dalam bukaan buatan - contohnya botol bir, cincin, atau paip logam / PVC - atau sebaliknya, memasukkan objek ke dalam vagina - seperti timun, sisir, malah botol.

Bagi lelaki, beberapa produk ini mengembang ketika memanas, menjebak zakar di dalamnya yang hanya boleh dikeluarkan oleh pakar bedah. Sebilangan produk ini juga agak rapuh, dan apabila mereka mengalami tekanan kuat dari kontraksi otot vagina, mereka dapat hancur menjadi pecahan tajam yang dapat merobek dan mencederakan kulit vagina.

Tidak mustahil barang-barang ini "disedut" ke dalam faraj dan terperangkap di dalamnya. Adakah anda pernah mendengar, betul, tentang kematian gancet? Perkara yang sama boleh berlaku jika anda secara tidak sengaja memasukkan zakar ke dalam lubang yang tidak sepatutnya.

Sekiranya anda mahukan simulasi penembusan semasa melancap, tidak ada salahnya melabur dalam mainan seks. Ingatlah untuk memastikan tangan dan objek yang anda gunakan untuk penembusan disterilkan (sebelum dan selepas melancap). Jangan lupa melapisi dengan kondom lateks. Anda pasti tidak mahu menderita jangkitan bakteria atau lepuh faraj setelah berpuas hati dengan sesi seks solo anda.

6. Memaksa melancap ketika sakit atau sebelum bersenam

Ada hari-hari di mana anda merasa letih atau tidak sihat tetapi anda masih mahu mencubanya; mungkin untuk meningkatkan mood sedikit. Sesungguhnya, meningkatkan semangat dan membantu tidur nyenyak adalah beberapa faedah seks solo.

Tetapi jika anda terlalu letih, anda harus berehat sebentar. Melancap bukan sahaja menjadikan anda lebih letih, orgasme sukar dicapai akibat tekanan dan kelesuan badan yang boleh mencetuskan keraguan mengenai kemampuan anda sendiri. Sama dengan melancap sebelum pergi ke gim. Anda memerlukan semua testosteron anda untuk menjadikan sesi latihan anda lebih hebat.

7. Tergesa-gesa mengalami orgasme

Anda mungkin tidak sabar untuk mula melancap ke orgasme dengan segera dan tidur. Tetapi jika anda ingin mendapatkan kepuasan maksimum, ada satu perangkap yang harus anda hindari, iaitu menetapkan tujuan bahawa anda "mesti mempunyai orgasme". Cara berfikir ini sebenarnya boleh menjadi tekanan, yang dapat menurunkan peluang anda untuk mencapai orgasme.

Sebaliknya, cara melancap yang lebih baik adalah tanpa tujuan. Anda harus melihatnya sebagai cara untuk berehat sebentar untuk memanjakan diri. Adalah lebih baik untuk memulakan secara perlahan dan beransur-ansur untuk membina jangkaan untuk pengalaman orgasme yang lebih kuat. Mulakan dengan mengusap lembut, menyentuh paha hingga ke perut dan kawasan sensitif anda. Cuba dengar badan anda untuk mengetahui di mana rangsangan yang terbaik.

Puting anda mungkin yang paling sensitif dan menyenangkan untuk disentuh, atau mungkin di belakang telinga atau paha dalaman anda. Kuncinya adalah terus bereksperimen dengan sentuhan dan mencari tahu apa yang paling sesuai untuk anda dan badan anda.

Jangan takut menjadi petualang dan kreatif dengan sesi seks solo anda. Cari irama yang paling selesa untuk anda dan cuba pelbagai perkara - semuanya memuaskan anda! Terus menggoda kawasan sensitif anda selama 1-2 minit sebelum akhirnya menurunkan satu tangan ke arah pangkal paha anda.

Adakah anda pernah melakukan kesalahan kaedah melancap dalam senarai ini?

Berapa kali dianggap melancap biasa?

Melancap adalah aktiviti seksual yang biasa dilakukan oleh banyak orang di seluruh dunia, muda dan tua, lelaki dan wanita. Biasanya kekerapan melancap pada wanita atau lelaki tidak lebih dari 4 hingga 5 kali seminggu. Tetapi sebenarnya tidak ada standard bertulis mengenai berapa kali anda harus melancap dalam sehari atau seminggu.

Melaporkan dari WebMd, Logan Levkoff, ahli seks dan pendidik seks, mengatakan bahawa tidak kira berapa kali anda melancap dalam seminggu atau sehari, tetapi bagaimana melancap mempengaruhi kehidupan anda. Sekiranya anda banyak melancap dalam seminggu dan anda merasa sihat dan hidup anda berpuas hati, itu bagus untuk anda.

Tetapi jika melancap terlalu kerap membuat anda mengabaikan pekerjaan atau alasan untuk tidak melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, mungkin anda harus mempertimbangkan semula "hobi" yang satu ini.

Anda juga harus berjumpa dengan ahli psikologi atau doktor sekiranya anda hanya dapat mendapatkan kepuasan seksual daripada melancap sahaja. Sementara itu, jika anda bersama pasangan, anda tidak akan mendapat kesenangan.

Recent Posts