Menggigil Badan Tiba-tiba? 5 Keadaan Perubatan Ini Mungkin Sebabnya

Menggigil adalah tindak balas semula jadi tubuh untuk memanaskan dirinya apabila terkena udara sejuk. Namun, sebilangan orang dapat mengalaminya secara tiba-tiba walaupun suhu di sekitarnya normal. Menggigil secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas boleh menjadi tanda masalah kesihatan kerana ini bermakna otot anda menguncup di luar kawalan.

Keadaan yang membuat badan tiba-tiba menggigil

Berikut adalah beberapa penyebab biasa menggigil.

1. Demam

Seseorang dikatakan mengalami demam apabila suhu badannya melebihi 37.7 darjah celcius. Demam bukanlah penyakit, tetapi mekanisme tubuh untuk melawan jangkitan. Keadaan ini juga boleh berlaku apabila organ anda meradang, atau ketika anda mengalami reaksi alergi.

Apabila anda demam, badan anda bukan sahaja akan menggigil. Kadang-kadang gejala seperti selesema juga dapat muncul, walaupun tidak semua orang mengalaminya. Keadaan ini kemudian akan mereda dengan sendirinya, tetapi anda juga dapat mempercepat hilangnya demam dengan minum lebih banyak air dan minum ubat demam bebas.

2. Hipoglikemia (gula darah rendah)

Tahap gula dalam darah yang rendah dapat mempengaruhi prestasi badan anda dan membuat badan tiba-tiba menggigil. Ini adalah tindak balas badan yang normal setelah anda tidak makan lama atau ketika badan anda tidak dapat menguruskan gula darah anda dengan betul. Inilah sebabnya mengapa pesakit kencing manis sering mengalami menggigil, kerana tubuh tidak dapat mengekalkan kadar gula darah yang stabil.

Selain menggigil, hipoglikemia juga dapat ditandai dengan berpeluh tubuh, berdebar-debar, penglihatan kabur, sensasi kesemutan di sekitar mulut, hingga kejang pada kes-kes yang teruk. Pada orang yang menghidap diabetes, hipoglikemia boleh mengancam nyawa dan memerlukan rawatan segera.

3. Anestesia selepas pembedahan

Walaupun penyebab sebenar tidak diketahui, suhu badan anda mungkin menurun semasa operasi. Setelah operasi selesai dan anda sedar kembali, badan anda akan kembali ke suhu normal, menyebabkan kesan menggigil.

Anestetik juga boleh mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk mengatur suhu. Oleh kerana itu, proses kembali ke suhu badan normal selepas pembedahan boleh memakan masa lebih lama.

4. Kesan sampingan pengambilan ubat

Ubat kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk menggigil secara tiba-tiba. Anda juga dapat mengalaminya apabila anda mengambil ubat-ubatan, makanan tambahan, produk herba, dan juga ubat-ubatan bebas yang telah diresepkan oleh doktor dengan dos yang salah.

Segera beritahu doktor atau ahli farmasi yang memberikan ubat ini sekiranya badan anda tiba-tiba bergetar setelah mengambilnya. Ini berguna untuk mengelakkan kemungkinan kesan yang lebih teruk.

5. Hipotiroidisme

Hipotiroidisme dicirikan oleh ketidakupayaan kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon dalam jumlah yang diperlukan untuk menjalankan metabolisme badan. Keadaan ini dapat meningkatkan kepekaan tubuh anda terhadap suhu sejuk, menyebabkan kegigihan secara tiba-tiba.

Walau bagaimanapun, menggigil bukan satu-satunya tanda hipotiroidisme. Gejala lain juga boleh muncul, seperti:

  • kenaikan berat badan tanpa sebab yang jelas
  • wajah kelihatan bengkak
  • otot yang lemah, sakit, atau kaku
  • kuku kering, kulit dan rambut
  • kecenderungan untuk kemurungan
  • sembelit

Tubuh yang tiba-tiba menggigil boleh menjadi tanda pelbagai masalah kesihatan. Sebenarnya, ia juga boleh berlaku ketika anda mengalami keadaan emosi yang menyebabkan ketakutan dan kegelisahan yang teruk. Sentiasa perhatikan gejala lain yang mungkin muncul ketika badan anda menggigil, kerana ini akan membantu anda dalam mencari penyebabnya.

Recent Posts