Kelenjar Pituitari: Fungsi dan Lokasi di Tubuh

Tubuh manusia mempunyai 14 kelenjar utama yang mempunyai tugas yang sangat penting untuk menjalankan pelbagai proses biologi. Salah satu kelenjar yang akan dibincangkan dalam artikel ini adalah kelenjar pituitari, yang berbentuk seperti tonjolan dan terletak di bahagian bawah otak. Ayuh, baca lagi!

Apakah fungsi kelenjar pituitari?

Kelenjar pituitari, atau pituitari, adalah kelenjar yang menghasilkan hormon tertentu yang bertindak sebagai pengawal untuk pelbagai aspek dalam tubuh manusia. Hormon yang dihasilkan oleh hipofisis membantu mengatur pertumbuhan, tekanan darah, pengeluaran tenaga dan pembakaran, dan pelbagai fungsi tubuh yang lain.

Kelenjar ini sering dijuluki "kelenjar induk" kerana hormon yang dikeluarkan olehnya mengatur fungsi kelenjar lain juga. Hormon ini boleh dihasilkan sama ada dari bahagian depan (anterior) atau belakang (posterior) kelenjar.

Lokasi kelenjar pituitari di otak

Walau bagaimanapun, penting untuk memahami bahawa kelenjar pituitari berfungsi sendiri untuk menjalankan fungsi tubuh. Hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari bertindak sebagai utusan ke dan dari banyak sel yang berlainan di dalam badan.

Sebelum kelenjar pituitari menghasilkan hormon, otak akan menghantar isyarat dari hipotalamus sebagai pusat komunikasi antara kelenjar. Selepas itu, kelenjar akan mula menghasilkan yang kemudian bertindak sebagai isyarat bagi kelenjar dan organ tubuh yang lain untuk mengatur fungsinya.

Hormon apa yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari?

Hormon yang dihasilkan oleh kelenjar pituitari boleh berasal dari depan atau belakang pituitari.

Hormon dari bahagian depan kelenjar, atau dikenali sebagai Anterior Lobe:

  • Hormon adrenokortikotropik (ACTH): Hormon ini merangsang pengeluaran hormon adrenal.
  • Hormon perangsang folikel (FSH) dan Luteinizing hormone (LH): Hormon ini berfungsi bersama sebagai pengatur fungsi ovari dan testis.
  • Hormon pertumbuhan (GH): Hormon ini sangat penting dalam pertumbuhan tubuh manusia, terutama pada tahun-tahun awal. Bagi kanak-kanak, hormon ini membantu mengekalkan komposisi badan yang sihat. Bagi orang dewasa, GH bertindak untuk menyeimbangkan pengedaran lemak dan mengekalkan tulang dan otot yang sihat.
  • Prolaktin: Fungsi utama hormon ini adalah untuk merangsang pengeluaran susu ibu pada wanita. Hormon ini juga mempunyai kesan yang berbeza terhadap aktiviti seksual pada lelaki dan wanita.
  • Hormon perangsang tiroid (TSH): Hormon ini merangsang kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormonnya sendiri.

Hormon dari bahagian belakang kelenjar pituitari, atau dikenali sebagai Posterior Lobe:

  • Hormon anti-diuretik (ADH): Hormon ini merangsang buah pinggang untuk meningkatkan penyerapan air dalam darah, mengurangkan jumlah air yang dikeluarkan dalam air kencing.
  • Oxytocin: Oxytocin biasanya mempengaruhi proses kelahiran dan keadaan badan ibu setelah melahirkan, seperti pengeluaran susu.

Apakah kemungkinan gangguan pada hipofisis?

Gangguan yang paling biasa dijumpai pada kelenjar pituitari adalah tumor hipofisis.

Tumor hipofisis terbahagi kepada 2 kategori: sekretori dan bukan rembesan. Tumor bukan rembesan disebabkan oleh kekurangan jumlah hormon hipofisis yang dihasilkan. Sementara itu, tumor sekretori disebabkan oleh pengeluaran hormon yang berlebihan. Tumor boleh disebabkan oleh kecederaan, ubat-ubatan tertentu, pendarahan dalaman, dan masalah kesihatan yang lain.

Tumor ini jarang menyebabkan barah, walaupun boleh menyebabkan gangguan pada fungsi normal kelenjar. Dalam beberapa kes, tumor ini bahkan boleh tumbuh begitu besar sehingga menekan bahagian otak yang berdekatan, yang boleh mempengaruhi penglihatan dan deria lain.

Selain daripada tumor pituitari, terdapat gangguan lain yang dikenali sebagai apoplexy pituitari. Dalam kes yang teruk, kehilangan fungsi kelenjar secara tiba-tiba boleh mengancam nyawa kerana kekurangan hormon vital secara tiba-tiba.

Pesakit sangat disarankan untuk mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin, kerana kelenjar pituitari sangat penting dalam menjaga fungsi tubuh.

Recent Posts