Seperti Apa Syampu Yang Betul? Tonton Langkahnya!

Hampir semua orang ingin mempunyai rambut sihat yang cantik dan berkilat. Untuk mencapai ini, menjaga rambut anda adalah kunci. Salah satu cara adalah mencuci. Walaupun terdengar senang, tidak semua orang tahu cara mencuci rambut dengan betul.

Selalunya diremehkan, ini adalah cara yang betul untuk mencuci rambut

Syampu adalah sebahagian daripada cara merawat rambut agar tetap bersih dan bebas dari masalah kulit kepala, seperti kelemumur. Apabila dilakukan dengan betul, ia akan menghasilkan rambut yang kelihatan berkilat dan terasa lembut.

Berikut adalah beberapa langkah untuk mencuci rambut atau mencuci rambut yang akan membantu anda mencapai rambut yang cantik, dari memilih syampu hingga cara mengeringkan rambut anda.

1. Pilih syampu mengikut jenis rambut

Tidak semua syampu di pasaran sesuai untuk semua jenis rambut. Itulah sebabnya anda perlu berhati-hati ketika memilih syampu untuk mengurangkan risiko kerosakan rambut.

Langkah pertama yang perlu anda lakukan semasa memilih syampu adalah melihat kandungan produk di dalamnya. Anda perlu mengetahui terlebih dahulu formula mana yang sesuai untuk jenis rambut anda.

Contohnya, kandungan syampu yang sesuai untuk mencuci rambut berminyak akan berbeza dengan rambut kering. Sekiranya anda mempunyai rambut berminyak, anda harus memilih syampu yang mengandungi bijak, minyak pokok teh, atau minyak lemon.

Ketiga-tiga bahan ini dipercayai dapat membersihkan kulit kepala ketika mencuci dan menyerap serta mengawal minyak berlebihan.

Kemudian, jika anda mahukan hasil harum tahan lama dan menjadikan rambut anda kelihatan lembut hingga 48 jam, syampu dengan minyak wangi mawar yang diformulasikan dengan busa lembut boleh menjadi pilihan.

Sementara itu, bagi anda yang sudah mempunyai penyakit kulit kepala, seperti kelemumur, sudah tentu anda memerlukan formula khas. Umumnya, syampu yang mengandungi pudina, belerang, atau ginseng membantu melegakan kulit kepala yang gatal.

Perlu diingat bahawa menukar syampu terlalu kerap boleh merosakkan rambut anda dengan cepat. Namun, tidak sedikit orang yang merasakan bahawa kemampuan syampu yang digunakan berulang kali berkurang.

Sebenarnya, menggunakan syampu yang sama berulang kali tidak merosakkan rambut anda. Namun, keberkesanannya tidak akan seefektif pertama kali digunakan kerana beberapa faktor, seperti usia, badan, dan persekitaran.

Sekiranya ragu-ragu, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar dermatologi.

Bagaimana dengan syampu tanpa syampu?

Sebilangan orang berpendapat bahawa mencuci dengan buih syampu yang melimpah bukan satu-satunya jalan keluar untuk mendapatkan rambut sihat yang berkilau. Sebabnya, kandungan bahan kimia dan alkohol dalam syampu boleh menjadikan kulit kepala kering dan gatal.

Oleh itu, sesetengah orang sering menggunakan bahan semula jadi di bawah sebagai pengganti syampu, termasuk:

 • serbuk penaik: mengembalikan keseimbangan pH rambut halus, berminyak, atau bergelombang,
 • epal sider cuka: pengganti perapi setelah menggunakan baking soda, juga
 • jus lemon: membantu menghilangkan kelemumur.

Kebiasaan baru ini mungkin akan memakan masa lebih lama daripada syampu. Anda juga tidak harus memusatkan perhatian pada batang rambut atau beralih ke rutin bebas syampu ini secara tiba-tiba.

2. Basahkan rambut dengan air suam

Setelah berjaya mendapatkan syampu mengikut jenis rambut anda, langkah seterusnya adalah membasahi rambut secara merata. Pakar mengesyorkan mencuci rambut dengan air suam. Sebabnya, air suam membantu menghilangkan sebum (minyak) dan kotoran dari kulit kepala.

Selain itu, air suam juga membuka kutikula rambut yang membantu rambut menyerap minyak dari perapi. Namun, tidak digalakkan mencuci rambut dengan air panas kerana boleh menjadikan rambut kulit kepala lebih kering.

3. Gunakan syampu yang mencukupi

Salah satu cara yang baik untuk membuat syampu adalah dengan menggunakan syampu dengan berhati-hati, tidak terlalu banyak atau tidak terlalu sedikit. Anda boleh menyesuaikan keperluan syampu anda mengikut ketebalan dan panjang rambut anda.

Semasa menggunakan syampu, lebih baik mencurahkannya ke tangan anda terlebih dahulu. Menuang syampu terus ke rambut anda sebenarnya boleh mengeringkan helai. Selepas itu, gosokkan syampu sehingga berbuih dan menyebarkannya ke seluruh kepala anda.

4. Urut kulit kepala

Bagi anda yang terburu-buru, kadangkala anda terlupa mengurut kulit kepala semasa mencuci rambut. Sebenarnya, mengurut kulit kepala adalah teknik mencuci rambut yang tidak boleh dilewatkan.

Berikut adalah beberapa langkah untuk mengurut kulit kepala ketika mencuci rambut dengan syampu yang membantu mempercepat pertumbuhan rambut.

 • Gosokkan syampu sehingga berbuih ke kepala anda dengan gerakan bulat.
 • Ambil posisi bongkok dengan kepala ke bawah.
 • Bermula dari hujung rambut, kemudian ke bahagian atas kepala dan kemudian ke belakang.
 • Sapukan buih syampu di bahagian kanan dan kiri kepala.
 • Cuba gunakan hujung jari anda untuk mengurut kulit kepala anda dengan syampu.
 • Urut kulit kepala dari dahi ke arah tengkuk.
 • Lakukan mengikut garis rambut.
 • Elakkan menekan kulit kepala terlalu keras.

Mengurut kulit kepala bertujuan agar nutrien dari syampu dapat diserap dengan baik. Sebenarnya, teknik mencuci ini juga membersihkan sisa rambut dan syampu anda.

Teknik ini mesti dilakukan dengan betul kerana salah boleh menjadikan kulit kepala berminyak dan rambut lemas.

5. Bilas rambut

Setelah menggosok syampu dan mengurut kulit kepala, anda boleh membilas rambut. Perlu diingat bahawa membilas rambut tidak sama dengan membasahi rambut dengan air suam.

Sebaiknya gunakan air sejuk semasa membilas rambut untuk menutup kutikula. Ini supaya nutrien dari syampu dibilas dengan air. Bilas sehingga bersih sepenuhnya dan rasa rambut yang halus hilang.

Menggunakan air suam untuk membilas rambut anda selepas mencuci rambut akan menjadikannya kering dan kelihatan bercabang.

6. Gunakan perapi

Selain syampu, produk penjagaan rambut lain yang tidak kurang pentingnya digunakan ketika mencuci adalah perapi. Conditioner biasanya digunakan setelah membilas rambut. Sapukan perapi pada hujung rambut anda untuk perlindungan tambahan.

Walaupun begitu, kadang-kadang terdapat beberapa produk yang memberikan arahan yang berbeza dari yang lain. Oleh itu, selalu baca peraturan untuk menggunakan setiap produk perapi yang akan anda gunakan.

7. Keringkan rambut dengan betul

Langkah terakhir untuk mencuci rambut adalah mengeringkan rambut anda. Namun, mengeringkan rambut juga mempunyai teknik tersendiri dan tidak boleh sembrono. Contohnya, mengeringkan rambut dengan pengering rambut ( pengering rambut ) boleh menjadikan rambut rosak dengan cepat.

Ini kerana pengering rambut dapat membuat air dari luar rambut didorong ke lapisan korteks, sehingga rambutnya rusak. Walaupun begitu, membiarkan rambut basah menjadi kering dengan sendirinya.

Kebiasaan ini hanya akan menjadikan rambut membengkak dan mengembang. Akibatnya, tekanan yang kuat terhadap protein halus untuk menjaga rambut tetap menjadi rosak dan membahayakan rambut untuk patah dan patah.

Berikut adalah beberapa petua untuk mengeringkan rambut anda dapat membantu mengekalkan rambut yang sihat.

 • Tutup rambut basah dengan tuala untuk menyerap air.
 • Elakkan menggosok rambut dengan tuala.
 • Keringkan rambut anda dengan angin atau udara sekitar sambil sesekali menggerakkan rambut anda.
 • Biasakan tidak menyikat rambut ketika basah bagi anda yang mempunyai rambut lurus.
 • Biarkan rambut anda kering sebentar dan gunakan sisir bergigi lebar ketika rambut anda sedikit lembap bagi anda yang mempunyai rambut kerinting.
 • Kurangkan penggunaan pengering rambut , sisir panas , dan satu jalan raya.

Bagaimana dengan penggunaan pengering rambut ?

Sebenarnya, mengeringkan rambut dengan pengering rambut setelah syampu masih dibenarkan, selagi anda tahu cara yang betul, seperti berikut.

 • Pilih alatan pengering rambut yang berkualiti.
 • Ketahui jenis rambut anda sendiri.
 • Biarkan rambut kering selama beberapa minit dengan sendirinya.
 • Elakkan menggosok rambut basah agar tidak merosakkan kutikula rambut.
 • Tetapkan suhu ke pengering rambut rendah sehingga hanya udara sejuk yang keluar.
 • Pastikan jarak antara pengering rambut dengan rambut kira-kira 15 cm.
 • Sentiasa gerakkan rambut anda sehingga cepat kering semasa anda menggunakannya pengering rambut .

Untuk rambut yang sudah kering dan rosak kerana kerap terkena alat penata rambut, anda boleh merawatnya dengan pelbagai cara semula jadi seperti berikut.

 • Gunakan topeng rambut alpukat.
 • Urut dengan mentega.
 • Melembapkan rambut dengan minyak zaitun.
 • Bilas dengan air teh tanpa gula untuk mengekalkan warna rambut.
 • Gunakan minyak kelapa untuk mengunci kelembapan rambut.

Bilakah dan berapa kali anda mesti mencuci rambut?

Syampu adalah bahagian mencuci rambut yang perlu dilakukan secara berterusan. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mencuci rambut setiap hari kerana ia boleh mengeringkan rambut anda.

Hampir semua orang berpendapat bahawa jarang mencuci rambut boleh menyebabkan kelemumur sehingga anda sering mencuci rambut. Walaupun ini tidak sepenuhnya benar, terdapat banyak perkara yang harus anda perhatikan.

Berapa kerap anda menggunakan syampu bergantung pada keadaan rambut dan aktiviti harian anda.

Sementara itu, jarang mencuci rambut menjadikan minyak dan sel kulit mati di rambut anda bertambah. Keadaan ini boleh menyebabkan cendawan menjadi lebih aktif untuk memakannya dan memburukkan lagi rambut kelemumur.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa dengan pakar dermatologi untuk masalah rambut untuk mendapatkan penyelesaian yang lebih tepat.

Recent Posts