11 Langkah Menjaga Kesihatan Pergigian dan Mulut •

Luka canker, gusi bengkak, nafas berbau, atau rongga adalah beberapa contoh kesihatan mulut dan gigi yang buruk. Kesihatan mulut dan pergigian yang buruk boleh menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit berbahaya. Lalu bagaimana menjaga kesihatan mulut dan gigi yang baik?

Tabiat harian untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut

Bakteria di mulut yang boleh membahayakan dikenali sebagai mikrobioma oral. Bakteria ini hidup di kawasan pipi, lidah, lelangit, amandel, dan gusi. Sekiranya persekitaran mulut terlalu berasid, lembab, dan kotor, bakteria penyebab penyakit dapat berkembang.

Tidak hanya di mulut, bakteria dapat memasuki aliran darah sehingga dapat bergerak ke jantung, usus, dan otak. Salah satu bakteria berbahaya yang boleh menyebabkan keradangan di dalam badan adalah Porphyromonas gingivalis (Hlm) yang merangkumi bakteria yang menyebabkan masalah gusi.

Kajian yang dilakukan oleh Fakulti Perubatan Universiti Louisville menunjukkan bahawa jumlah Pg dalam otak penghidap Alzheimer lebih tinggi daripada otak orang yang sihat. Ini menunjukkan bahawa mikrobioma oral dapat bergerak ke otak dan menyebabkan jangkitan.

Oleh itu, anda mesti sentiasa menjaga kesihatan gigi dan mulut melalui tabiat harian.

1. Jangan gosok gigi terlalu keras

Salah satu tujuan berus gigi adalah menghilangkan plak gigi. Walau bagaimanapun, jika anda menyikat terlalu kuat, geseran itu boleh merobek gusi anda dan mengikis enamel gigi yang agak nipis. Kesannya, gigi anda menjadi lebih sensitif.

Selain itu, cara menggosok gigi dengan tidak betul boleh menyebabkan plak gigi bertambah dan mengeras yang boleh menyebabkan radang gusi (radang gusi). Gosok gigi harus dilakukan dengan gerakan bulat dengan lembut dan urut gigi anda selama kira-kira dua minit.

2. Gosok gigi dengan kerap

Dipetik dari Mayo Clinic, Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan memberus gigi dua kali sehari. Kerana menggosok gigi berguna untuk membersihkan serpihan makanan dan plak yang mengandungi bakteria di dalamnya.

Dipetik dari Persatuan Pergigian Amerika, Berikut adalah teknik memberus gigi yang baik dan betul.

  1. Cuba letakkan berus gigi pada sudut 45 darjah ke gusi
  2. Mula menggerakkan berus gigi ke belakang dan perlahan-lahan
  3. Bersihkan bahagian luar, dalam dan permukaan gigi untuk mengunyah
  4. Gunakan hujung berus untuk membersihkan bahagian dalam gigi depan

Selain menggosok gigi, anda juga digalakkan menggosok lidah anda untuk menghilangkan kuman atau plak yang melekat pada lidah anda dan menjaga kesihatan gigi mulut anda secara keseluruhan.

3. Gunakan ubat gigi fluorida

Fluorida adalah unsur semula jadi yang anda dapati dalam ubat gigi.

Fluorida diserap oleh badan dan kemudian digunakan oleh sel-sel yang membina gigi anda untuk menguatkan enamel gigi. Fluorida juga merupakan pertahanan utama terhadap kerosakan gigi, bekerja dengan memerangi kuman dan memberikan perlindungan semula jadi untuk gigi anda.

4. Menggunakan benang gigi

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menggosok gigi selepas makan, anda boleh mengelakkan sakit gigi dengan menggunakan benang gigi. Benang gigi mampu membersihkan zarah dan plak yang tertinggal dan masih terkumpul kerana sukar dijangkau.

5. Menggunakan ubat kumur atau berkumur dengan larutan masin

Selain mengeluarkan bau mulut, ubat kumur juga dapat diandalkan untuk mencegah sakit gigi. Kandungan dalam ubat kumur diklaim dapat mengawal pertumbuhan bakteria sekaligus mengurangkan plak yang masih melekat.

Selain berkumur dengan ubat kumur, Anda juga dapat menggunakan cara alami untuk mencegah sakit gigi, yaitu dengan berkumur dengan air masin secara berkala. Penyelesaian disinfektan semula jadi dalam garam juga dapat menyembuhkan luka dan melegakan sakit tekak.

6. Gula-gula getah

Mengunyah gusi bebas gula dipercayai dapat meningkatkan air liur di rongga mulut. Peningkatan aliran air liur ini membantu meneutralkan dan membuang asid yang dihasilkan ketika makanan dipecah oleh bakteria pada plak gigi.

Apabila anda mengunyah permen karet, air liur juga dapat membantu mengurangkan plak, menguatkan gigi, dan mencegah rongga.

7. Jangan merokok

Tembakau boleh menyebabkan gigi kuning dan bibir hitam. Merokok juga dapat meningkatkan risiko anda terkena penyakit gusi dan barah mulut. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk berhenti merokok untuk menjaga kesihatan gigi dan mulut.

8. Minum lebih banyak air

Air adalah minuman terbaik untuk kesihatan anda, termasuk kesihatan mulut. Minum air boleh membantu membersihkan beberapa kesan negatif makanan dan minuman pada gigi anda.

9. Hadkan pengambilan makanan manis dan masam

Pengambilan makanan manis tidak boleh berlebihan. Jenis makanan ini diubah menjadi asid oleh bakteria di mulut anda, yang kemudian boleh memakan enamel gigi anda.

Makanan bergula boleh menghasilkan asid yang boleh menyebabkan gigi berlubang. Untuk mengekalkan gigi dan mulut yang sihat, anda tidak perlu berhenti sepenuhnya mengonsumsi gula atau makanan manis, hanya hadkan jumlah yang anda makan.

10. Makan makanan berkhasiat

Seperti air, makan makanan berkhasiat juga baik untuk kesihatan gigi dan mulut anda. Makanan berkhasiat seperti biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk tenusu dapat menyediakan nutrien yang anda perlukan.

Satu kajian mendapati bahawa lemak sihat omega-3 dalam makanan laut dapat mengurangkan risiko keradangan, sehingga menurunkan risiko penyakit gusi.

11. Periksa gigi anda secara berkala kepada doktor

Bagaimana untuk mengelakkan sakit gigi yang harus anda lakukan. Walaupun setiap orang mempunyai keadaan gigi dan mulut yang berbeza, disarankan untuk melakukan pemeriksaan gigi secara berkala setiap 6 bulan.

Pemeriksaan gigi secara berkala dengan doktor dapat membantu anda menemui masalah mulut atau gigi sebelum terlambat sambil menjaga kesihatan gigi dan mulut.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found