Apakah Indeks Jisim Badan? Seberapa Penting Untuk Kesihatan?

Setiap orang harus mengetahui indeks jisim badan mereka sendiri. Indeks jisim badan adalah alat pengesanan yang biasanya dilakukan pada awal untuk mengetahui sama ada seseorang berisiko menghidap penyakit kronik atau tidak. Lalu, bagaimana mengira?

Apakah indeks jisim badan?

Indeks jisim badan adalah ukuran yang digunakan untuk menentukan status pemakanan seseorang yang diperoleh daripada nisbah berat dan tinggi badan. Oleh itu, setiap orang harus mengira BMI mereka untuk mengetahui sama ada status pemakanan mereka normal atau tidak.

Pengiraan BMI adalah dengan membahagikan berat badan (dalam kilogram) dengan tinggi (dalam meter kuasa dua). Sebagai contoh, anda mempunyai berat 68 kg dan tinggi 165 cm (16.5 meter).

Jadi nilai BMI yang anda ada ialah: 68 (1,65 × 1,65) = 24,98 Kg / m2

Untuk kemudahan, anda boleh mengetahui nilai indeks jisim badan dalam Kalkulator BMI ini atau di pautan bit.ly/bodymass index berikut

Indeks jisim badan adalah kaedah termudah untuk mengetahui sama ada seseorang berisiko menghidap penyakit kronik atau tidak. Walaupun nilai BMI ini tidak dapat digunakan untuk mengukur kadar lemak badan, penting juga untuk diketahui.

Indeks jisim badan adalah alat penilaian yang dapat digunakan untuk membantu mendiagnosis penyakit. Walau bagaimanapun, mengira BMI sahaja tidak cukup untuk membuat diagnosis. Doktor biasanya akan menasihati anda untuk melakukan pelbagai pemeriksaan perubatan yang lain.

Bagaimana cara membaca hasil nilai indeks jisim badan?

Sekiranya anda telah memperoleh nilai BMI, maka angka tersebut menunjukkan status pemakanan yang dikategorikan sebagai berikut:

Indeks Jisim badanStatus Berat
Di bawah umur 18.5kurang berat badan (kurang berat badan)
18.5 – 22.9Normal atau sihat
23.0 – 24.9Berat badan berlebihan (berat badan berlebihan)
25.0 dan ke atasObesiti

Kategori adalah sama untuk lelaki dan wanita dari semua jenis badan dan usia. Walau bagaimanapun, untuk kanak-kanak dan remaja, indeks jisim badan perlu dikira dengan cara khas berdasarkan jantina dan usia. Ini kerana jumlah lemak badan berubah mengikut usia dan berbeza antara kanak-kanak perempuan dan lelaki.

Bagaimana mengira indeks jisim badan untuk kanak-kanak?

Untuk mengetahui sama ada anak anda mempunyai status pemakanan yang baik, indeks jisim badannya mesti dikira oleh pegawai perubatan. Sebabnya, ada cara dan jadual khas yang dijadikan penanda aras untuk melihat nilai BMI anak.

BMI kanak-kanak tidak sama dengan BMI orang dewasa kerana kanak-kanak masih tumbuh sehingga berat dan tinggi badan mereka tidak stabil atau tetap. Di Indonesia, anak-anak di bawah usia 2 tahun, pengiraan BMI berdasarkan kurva dari CDC (Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit). Sementara itu, kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun dapat dilihat dari jadual pertumbuhan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia).

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan anak anda kepada doktor untuk mengetahui keadaan dan status pemakanannya. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui sama ada anak anda kurus, berat badan berlebihan, atau normal.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis, atau rawatan perubatan.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found