Menghidap ulser tetapi ingin berdiet, tidak mengapa? Buat Relapse Tidak, Ya?

Anda mungkin berulang kali mencuba diet, tetapi tidak pernah berjaya kerana anda menghidap penyakit ulser. Hanya sedikit terlambat untuk makan, gejala asid perut segera berulang dan membuat perut terasa sakit. Sebenarnya, anda mungkin mahu berdiet untuk menurunkan berat badan berlebihan. Sebenarnya, adakah orang yang mengalami pedih ulu hati benar-benar tidak dibenarkan untuk berdiet? Sekiranya ya, bagaimana ia selamat? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut.

Bolehkah penghidap ulser menjalani diet?

Sebelum memutuskan diet, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa sebenarnya diet. Ramai orang berpendapat bahawa diet adalah usaha untuk membatasi jumlah makanan yang masuk sedikit sebanyak sehingga anda dapat menurunkan berat badan dengan cepat. Sebenarnya, andaian ini tidak tepat, anda tahu.

Diet adalah cara untuk mengatur jumlah dan memilih makanan untuk mencapai tujuan tertentu. Contohnya, menurunkan berat badan, mengawal kadar kolesterol badan, dan mempercepat penyembuhan penyakit tertentu.

Tidak salah sama sekali jika anda mahu menghadkan pengambilan makanan dengan diet. Namun, ini tidak bermaksud anda memaksa diri anda makan dalam bahagian yang sangat kecil daripada biasa.

Orang yang menderita pedih ulu hati tentu tidak akan kuat diet jika mereka harus membatasi porsi makanan mereka, kerana setelah mereka makan terlambat, perut mereka akan merasa pedih ulu hati kerana asid perut meningkat.

Sebenarnya, oOrang yang mengalami ulser perut boleh berdiet seperti orang normal yang lain. Terutama bagi anda yang mempunyai berat badan berlebihan, diet boleh menjadi cara yang tepat untuk mendapatkan berat badan yang ideal, walaupun anda mengalami pedih ulu hati.

Yang paling penting, perhatikan cara diet anda. Ingat, walaupun anda sedang menjalani diet, anda mesti tetap makan secara teratur agar gejala asid perut tidak berulang. Walaupun dilakukan dengan cara yang betul, diet juga dapat membantu melegakan gejala ulser, anda tahu.

Panduan diet selamat untuk orang yang mengalami pedih ulu hati

Walaupun penghidap pedih ulu hati dapat menjalani diet, ada beberapa perkara yang masih perlu anda perhatikan. Kuncinya adalah untuk mengimbangkan pengambilan makanan dan tenaga yang dikeluarkan setiap hari.

Nah, inilah panduan diet selamat untuk orang yang mengalami pedih ulu hati.

1. Pilih makanan yang betul

Bagi anda yang mengalami pedih ulu hati tetapi ingin menjalani diet, anda harus bijak memilih jenis makanan yang selamat untuk asid perut sambil tidak menjadikan anda bertambah berat badan. Kuncinya adalah memilih makanan yang rendah kalori dan lemak, tetapi tinggi protein. Contohnya ialah ikan, daging ayam tanpa kulit, daging lembu tanpa lemak babi, dan hanya putih telur ayam.

Perhatikan juga pengambilan karbohidrat harian anda. Terlalu banyak karbohidrat bukan sahaja membuat anda menambah berat badan dengan cepat, tetapi juga memperburuk gejala refluks asid. Terutama jika karbohidrat ini berasal dari makanan yang diproses seperti kek, donat, atau roti.

Sebagai penyelesaiannya, gantikan dengan pengambilan karbohidrat dari buah segar, kacang, dan biji. Atau pilih sumber karbohidrat kompleks dengan kandungan serat yang tinggi, seperti beras perang dan roti gandum.

Makanan ini dapat membantu mengawal berat badan anda serta melegakan simptom ulser perut.

2. Laraskan bahagian

Ikuti garis panduan "makan sedikit tetapi selalunya lebih baik daripada porsi besar dalam satu hidangan". Sekiranya anda terbiasa makan 3 kali sehari dalam bahagian besar, anda harus membahagikannya kepada 5-6 bahagian kecil.

Makan sebilangan kecil jenis makanan yang betul dapat membantu mengawal berat badan. Malah, ia juga dapat mengurangkan gejala asid perut yang sering berulang, seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today.

3. Bersenam secara berkala

Bosan dengan diet tetapi berat badan anda tidak akan turun? Mungkin anda kurang bersenam.

Menurut kajian 2013 yang diterbitkan dalam jurnal Obesity, berat badan yang normal dapat membantu melegakan simptom refluks asid secara drastik. Salah satu kaedah termudah, termurah, dan paling berkesan yang boleh anda lakukan adalah bersenam.

Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mula bersenam. Beberapa jenis senaman, terutamanya senaman intensiti tinggi, sebenarnya dapat menurunkan aliran darah ke sistem pencernaan anda. Daripada menjadikan anda sihat, gejala asid perut anda sering berulang.

Sebaliknya, mulailah dengan senaman ringan seperti berjalan kaki, berjoging, yoga, atau berenang. Lakukan selama sekurang-kurangnya 30 minit sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Selepas itu, perhatikan reaksi badan anda. Sekiranya gejala ulser tidak berulang, maka anda boleh mencuba jenis senaman lain yang lebih berat.

Oleh itu, tinjauan ini menghilangkan mitos bahawa orang yang mengalami pedih ulu hati tidak boleh melakukan diet sama sekali. Ingat, tidak apa-apa untuk diet selagi cara yang betul.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found