4 Faedah Shirataki Mie, Alternatif yang Sihat bagi Mereka yang Suka Makan Mie

Pada masa ini, makan mi shirataki boleh dikatakan menjadi trend. Bagaimana tidak, mi ini bukan sekadar mi. Bentuknya memang seperti mi, bihun, atau bihun tetapi isinya tentu berbeza dari yang lain. Nah, banyak yang mengatakan bahawa mi shirataki adalah makanan penyelamat untuk menurunkan berat badan dan menjaga kadar gula dalam darah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis mi ini, lihat penjelasan berikut.

Apa itu mi shirataki?

Mie shirataki putih cenderung jelas, dan sering juga disebut mi konjac. Mie shirataki ini dibuat dari glucomannan, sejenis serat yang berasal dari akar tanaman konjac. Tumbuhan konjac tumbuh di Jepun, China, dan bahagian Asia Tenggara.

Berbeda dengan mi biasa yang mengandungi banyak karbohidrat, mi shirataki mengandungi lebih sedikit karbohidrat. Karbohidrat dalam mi shirataki didominasi oleh serat; bukan sekadar pati atau pati. Oleh itu, mi shirataki sangat rendah kalori.

Selain serat glucomannan, biasanya mi ini dicampurkan dengan air dan sedikit kapur sehingga mi dapat terbentuk dengan sempurna. Ketiga-tiga campuran bahan-bahan ini kemudian direbus, kemudian dibentuk menjadi mi memanjang nipis, atau ada yang berbentuk seperti nasi.

Mie Shirataki mengandungi banyak air. Bahkan 97 peratus kandungan mi shirataki adalah air, kira-kira 3 persen glukomanan, dan kapur yang sangat sedikit.

Di pasar, ada juga mi shirataki yang telah dibuat, namanya mi shirataki tauhu. Mie tahu shirataki ini mengandungi jumlah karbohidrat yang lebih tinggi daripada mi shirataki yang asli.

Apakah faedah mi shirataki?

1. Kelebihan mi shirataki membantu menurunkan berat badan

Mi Shirataki adalah penurunan berat badan yang luar biasa. Serat glukomanan di shirataki sebenarnya membantu melambatkan pengosongan perut. Anda berasa kenyang lebih lama dan akhirnya makan lebih sedikit dan melambatkan pergerakan usus anda.

Sebenarnya tidak ada penyelidikan khusus mengenai mi shirataki, tetapi penyelidikan mengenai kandungan serat glukomanan di shirataki telah dilakukan cukup banyak.

Penyelidikan mendapati bahawa pengambilan serat glukomannan selama 4 minggu dapat membantu menurunkan hormon kelaparan dalam tubuh, iaitu ghrelin. Dengan penurunan hormon kelaparan, akibatnya badan lebih mampu menahan makan.

Kajian lain dalam jurnal Alternative Therapies in Health and Medicine juga mendapati bahawa orang yang makan serat glukomanan secara teratur selama 4-8 minggu kehilangan 1.4-2.5 kg.

2. Membantu menurunkan kolesterol

Serat pada dasarnya mempunyai kesan menurunkan jumlah kolesterol yang beredar di aliran darah. Termasuk, serat glukomanan terdapat dalam mi shirataki.

Penyelidik dalam jurnal American College of Nutrition melaporkan bahawa glukomanan dapat meningkatkan jumlah kolesterol yang dikeluarkan dalam tinja. Ini bermaksud, lebih banyak kolesterol dari aliran darah yang dapat dikeluarkan melalui najis oleh serat ini. Semakin banyak serat yang dilepaskan, semakin rendah kadar kolesterol dalam darah.

Satu lagi kajian dalam The American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa glukomannan dapat menurunkan kolesterol jahat (LDL) hingga 16 mg / dL dan trigliserida hingga 11 mg / dL. Oleh itu, makan mi shirataki dianggap sebagai strategi untuk mengawal kadar kolesterol dalam badan.

3. Mie Shirataki mencegah sembelit

Manfaat mi shirataki kali ini tidak perlu diragui, kerana kandungan seratnya cukup tinggi. Serat glukomanan mengandungi polisakarida yang dapat membantu usus berfungsi dengan lebih baik.

Glucomannan dapat merangsang pertumbuhan bakteria baik dalam usus. Dengan begitu, terdapat lebih banyak aktiviti bakteria baik di usus. Pergerakan usus juga menjadi lebih lancar untuk membuang najis. Sebenarnya, pemberian serat glukomanan diketahui dapat membantu mengatasi masalah sembelit yang teruk pada kanak-kanak.

4. Mie Shirataki selamat untuk pesakit diabetes

Penyelidikan menunjukkan bahawa serat glukomanan dalam mi shirataki dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan mengurangkan risiko ketahanan insulin.

Kerana, serat glukomanan dapat melambatkan pengosongan perut sehingga kadar gula darah dan insulin yang memasuki aliran darah akan meningkat secara perlahan, sedikit demi sedikit. Tidak ada lonjakan secara tiba-tiba.

Bahkan dari beberapa tahun yang lalu, didapati dalam kajian bahawa orang dengan diabetes jenis 2 yang mengonsumsi serat glukomannan selama 3 minggu mengalami penurunan fruktosamin yang ketara. Fructosamine adalah penanda atau penunjuk gula darah selama 2-3 minggu terakhir.

Recent Posts