4 Kebaikan Air Beralkali (Air Minum pH Beralkali) untuk Tubuh

Adakah anda sering berasa mual, muntah, atau sakit kepala? Ini mungkin kerana badan tidak terhidrasi dengan betul, sehingga tingkat pH tubuh menjadi terlalu berasid. Apabila itu berlaku, minum air alkali dengan pH 8+ boleh menjadi penyelesaian yang tepat. Dengarkan di sini!

Apa itu air alkali?

Air alkali adalah salah satu jenis air minum yang memiliki tingkat keasidan (pH) di atas 8, jadi ia juga disebut air dengan pH 8+ atau air alkali. Ini berbeza dengan air minum pada umumnya yang mempunyai pH neutral atau pada nombor 7.

Minum air alkali dipercayai oleh pakar untuk mempengaruhi pH badan. Semakin tinggi pH badan (alkali), semakin baik. Selain itu, air dengan pH 8+ biasanya mengandungi mineral alkali dan ORP negatif.

ORP atau pengoksidaan potensi pengurangan adalah kemampuan air untuk bertindak sebagai antioksidan. Semakin negatif nilai ORP, semakin banyak antioksidan dalam air minuman.

Manfaat kesihatan air alkali

Penghidratan, atau mengekalkan jumlah cecair di dalam badan, sangat penting bagi semua orang. Ini supaya tahap pH dalam badan anda tetap seimbang dan neutral, tidak terlalu berasid dan tidak terlalu beralkali.

Sekiranya anda dapat mengekalkan keseimbangan pH di dalam badan anda, fungsi organ anda akan tetap normal dan anda tidak akan mengalami dehidrasi. Tambahan pula, anda lebih terlindung dari risiko penyakit yang timbul akibat disfungsi organ.

Di sinilah pentingnya minum air dengan pH alkali, aka pH 8+. Berikut adalah pelbagai faedah air alkali untuk kesihatan.

1. Menjaga penghidratan badan

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Pemakanan Sukan Antarabangsa pada tahun 2016, tahap kelikatan darah pada orang yang meminum air alkali cenderung menurun sebanyak 6.3% berbanding orang yang minum air minuman biasa.

Ini bermaksud orang yang minum air dengan pH alkali atau pH 8+ mempunyai lebih banyak darah cair, sementara orang yang minum air biasa memiliki darah lebih tebal.

Darah tebal bermaksud tidak mengandungi cukup air. Semakin tebal darah seseorang, semakin perlahan aliran darah bergerak.

Sebaliknya, darah dengan air yang mencukupi akan lebih mudah mengalir dan beredar ke seluruh badan. Ini membuktikan bahawa minum air dengan pH alkali atau 8+ dapat membantu meningkatkan aliran darah dan mengekalkan penghidratan badan.

2. Meneutralkan asid berlebihan dalam badan

Manfaat air alkali yang tidak kurang hebatnya adalah menjaga keseimbangan pH di dalam badan. Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala, loya, atau muntah kerana dehidrasi, kandungan pH alkali ini dapat membantu meneutralkan lebihan asid dalam badan, anda tahu!

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Pemakanan Sukan Antarabangsa pada tahun 2010 berjaya membuktikannya. Kajian ini melibatkan 38 peserta yang dibahagikan kepada 2 kumpulan, iaitu kumpulan yang meminum air alkali dan air biasa.

Pakar mengambil sampel darah dan air kencing dari peserta 3 kali seminggu untuk mengukur tahap asid-basa mereka. Dilaporkan bahawa peserta yang meminum air alkali mempunyai kadar asid-basa yang lebih seimbang daripada peserta yang minum air biasa.

Selain itu, jumlah air kencing (air kencing) pada mereka yang minum air alkali juga cenderung kurang, menunjukkan penghidratan yang lebih baik.

3. Membantu mengawal tekanan darah dan gula darah

Pakar dari Shanghai mendedahkan bahawa manfaat air alkali dapat dirasakan oleh orang yang menderita diabetes, darah tinggi, dan kolesterol tinggi. Penemuan ini juga telah diterbitkan di Shanghai Journal of Preventive Medicine pada tahun 2010.

Kajian ini melibatkan 3 kumpulan peserta, iaitu orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, kadar gula darah tinggi, dan kolesterol tinggi. Kemudian, semua peserta diminta untuk minum air terion beralkali selama 3 - 6 bulan dan memerhatikan perkembangannya.

Hasilnya cukup mengejutkan. Setelah minum air secara berkala dengan pH alkali, kadar gula darah, tekanan darah, dan lipid darah (lemak) menurun secara drastik. Sebenarnya, jenis air ini menjadikan semua hasil pengukuran kembali normal.

Itulah sebabnya, sekarang air alkali banyak digunakan dalam terapi hipertensi, diabetes, dan hiperlipidemia (keadaan ketidakseimbangan lemak dalam darah) yang tentunya selain rawatan perubatan di bawah pengawasan doktor.

Cara Kuat untuk Menurunkan Tekanan Darah Tinggi

4. Menjaga kesihatan tulang

Siapa sangka bahawa minum air dengan pH beralkali 8+ aka alkali dapat menjaga kesihatan tulang? Ini didedahkan oleh kajian di jurnal Tulang pada tahun 2009 yang menemui kesan air alkali terhadap penyerapan semula tulang.

Penyerapan semula tulang adalah proses memecah sel tulang lama menjadi sel tulang baru. Semakin kurang kerosakan sel tulang yang berlaku, ditambah dengan ketumpatan mineral yang lebih banyak, maka tulang anda sebenarnya akan lebih kuat.

Pakar mendapati bahawa air minum dengan pH 8+ kaya dengan bikarbonat dan kalsium mineral. Kedua-dua bahan ini berguna untuk membantu menghalang proses penyerapan tulang sehingga tulang anda tetap kuat dan sihat.

Walaupun begitu, ini tidak bermaksud bahawa minum air dengan pH 8+ dapat mencegah osteoporosis, betul! Pakar masih memerlukan analisis dan kajian lebih lanjut untuk membuktikannya.

Recent Posts