Memahami Bagaimana Sistem Imun Manusia Berfungsi

Sistem imun adalah salah satu fungsi tubuh yang paling penting. Sebabnya, tanpa sistem imun anda akan mudah jatuh sakit kerana virus, bakteria, dan gangguan tertentu. Sistem kekebalan tubuh, juga sering disebut sebagai sistem kekebalan tubuh, harus berfungsi dengan baik untuk melindungi Anda dari berbagai penyakit. Tetapi, bagaimana sistem imun manusia berfungsi? Cari di sini!

Apakah sistem imun?

Sistem kekebalan tubuh adalah kumpulan sel, protein, tisu, dan organ khas yang bekerjasama melawan apa sahaja yang berbahaya bagi tubuh.

Sistem ini terdiri dari banyak komponen, dari sel hingga organ. Salah satu jenis sel yang paling penting dalam tisu ini adalah sel darah putih (leukosit).

Leukosit dihasilkan atau disimpan di pelbagai tempat di dalam badan termasuk timus, limpa, dan sumsum tulang, di mana organ ini dikenali sebagai organ limfoid. Kadang-kadang leukosit juga disimpan dalam gumpalan tisu limfoid (kelenjar limpa) yang tersebar di seluruh badan.

Leukosit bergerak ke seluruh badan melalui limfatik dan saluran darah ketika mereka melakukan rondaan, memantau kemungkinan penyerang berbahaya.

Terdapat dua jenis leukosit utama yang bekerjasama untuk mencari dan membunuh organisma atau bahan penyebab penyakit, iaitu:

  • Limfosit adalah sel yang membantu tubuh mengingat dan mengenali penyerang sebelumnya. Limfosit juga membantu memusnahkan penyerang ini. Terdapat dua jenis limfosit, iaitu limfosit B. dan limfosit T. Dihasilkan dalam sumsum tulang, limfosit akan tinggal dan berkembang menjadi sel B, atau berpindah ke kelenjar timus dan berkembang menjadi sel T.
  • fagosit adalah sel yang memakan penyerang. Terdapat pelbagai jenis sel yang diklasifikasikan sebagai fagosit. Setiap jenis fagosit mempunyai tugasnya sendiri. Contohnya, jenis yang paling biasa adalah neutrofil, yang bertanggungjawab melawan bakteria.

Bagaimana sistem imun berfungsi?

Mikroorganisma dan bahan asing yang menyerang tubuh disebut antigen atau kuman. Apabila antigen dikesan, serangkaian tindak balas imun akan berlaku untuk melindungi tubuh daripada dijangkiti.

Dalam proses ini, beberapa jenis sel bekerjasama untuk mengenali antigen dan memberikan tindak balas. Sel-sel ini kemudian merangsang limfosit B untuk menghasilkan antibodi. Antibodi adalah protein yang direka khas untuk melekat pada antigen tertentu. Selepas itu, sel T mencari antigen yang ditumpangnya dan memusnahkannya. Sel T juga membantu memberi isyarat kepada sel lain (seperti fagosit) untuk melakukan tugasnya.

Setelah dihasilkan, antibodi akan berada di dalam tubuh seseorang untuk beberapa waktu, sehingga ketika antigen atau kuman kembali, antibodi itu tersedia untuk menjalankan misinya.

Antibodi juga dapat meneutralkan toksin yang dihasilkan oleh organisma dan mengaktifkan sekumpulan protein yang disebut pelengkap. Pelengkap adalah bahagian sistem imun yang membantu membunuh bakteria, virus atau sel yang dijangkiti.

Bersama-sama, semua sel dan bahagian khas sistem imun memberikan perlindungan kepada tubuh daripada penyakit. Perlindungan ini dipanggil kekebalan.

Recent Posts