Bukan hanya sedap, ada 5 kebaikan ikan mas untuk badan, anda tahu!

Terdapat banyak jenis ikan sihat yang boleh anda nikmati sebagai lauk ketika makan, salah satunya adalah ikan mas. Anda boleh menyajikan ikan ini dalam pelbagai resipi, seperti bandeng goreng, bandeng panggang, atau bandeng dalam santan. Selain rasanya enak, ternyata banyak orang menyukai ikan bandeng kerana kandungan dan khasiatnya. Namun, adakah anda tahu apa faedah ikan bandeng untuk kesihatan?

Kandungan pemakanan ikan mas

Selain ayam, anda boleh bergantung kepada ikan mas sebagai makanan sihat untuk keluarga. Dagingnya tidak mudah dihancurkan dan rasanya tidak masin seperti ikan laut, menjadikan ikan mas cukup popular di antara jenis ikan lain.

Ikan bandeng yang mempunyai nama Latin Chanos Chanos Ia juga popular kerana kandungan khasiat yang dipercayai memberi manfaat kepada kesihatan tubuh. Dalam 100 gram bandeng, mengandungi pelbagai nutrien, seperti:

 • Protein: 20 gram.
 • Lemak: 4.8 gram.
 • Kalsium: 20 mg.
 • Fosforus: 150 mg.
 • Zat besi: 2 mg.
 • Natrium: 67 mg.
 • Zink: 0.9 mg.
 • Kalium: 271.1 mg
 • Vitamin A: 45 mcg.
 • Tiamin (vitamin B1): 0.05 mg.
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.10 mg.
 • Niacin (vitamin B3): 6 mg.

Khasiat ikan bandeng untuk kesihatan

Berdasarkan kandungan nutriennya, bandeng berpotensi memberikan manfaat untuk tubuh anda, termasuk:

1. Mencegah keradangan di dalam badan

Setiap hari anda terdedah kepada radikal bebas, seperti asap rokok atau pencemaran udara. Molekul-molekul ini kemudiannya boleh menyebabkan tekanan oksidatif yang membawa kepada sel-sel badan yang rosak atau meradang. Dalam jangka masa panjang, keradangan boleh menyebabkan penyakit jantung dan barah.

Ini kerana saluran darah di sekitar jantung juga menjadi radang, sehingga memungkinkan penyumbatan aliran darah. Semasa berada dalam barah, kerosakan sel dapat memicu sel menjadi tidak normal sehingga tumbuh dan berkembang tanpa kawalan.

Kunci untuk mencegah keradangan adalah meningkatkan penggunaan makanan kaya antioksidan. Anda boleh mendapatkan faedah antioksidan dalam memerangi radikal bebas dengan memakan ikan bandeng.

2. Kulit sihat

Kulit yang sihat dan bersih pastinya menjadi pilihan semua orang, termasuk anda. Untuk mendapatkan kulit yang sihat ini, anda perlu menjalani rawatan kulit secara berkala. Bukan hanya itu, langkah pasti yang dapat anda andalkan adalah menyuburkan kulit dengan pelbagai makanan sihat. Ikan bandeng boleh menjadi pilihan untuk mendapatkan faedah ini.

Sebabnya kerana ikan bandeng kaya dengan kandungan peptida kolagen. Kolagen adalah protein yang membina kulit, tulang, tendon, dan tulang rawan. Menurut kajian mengenai Jurnal sains dan teknologi makanan, Kandungan kolagen pada bandeng dapat meningkatkan penghidratan dan memperbaiki keadaan kulit wajah.

Selain itu, kandungan antioksidan dalam ikan bandeng juga mencegah tekanan oksidatif pada sel kulit, sehingga mencegah penuaan dini. Oleh itu, kelebihan makan ikan bandeng membantu kulit anda kekal muda.

3. Meningkatkan kesihatan mata

Masalah penglihatan, seperti rabun (rabun jauh) sangat biasa berlaku pada remaja dan orang dewasa. Orang dengan masalah penglihatan ini tidak dapat melihat objek yang berada jauh. Salah satu cara untuk mencegah rabun adalah dengan mendapatkan vitamin A. yang mencukupi.

Vitamin A tergolong dalam kumpulan antioksidan yang terdapat pada bandeng. Khasiat vitamin ini dalam ikan bandeng adalah menjaga fungsi membran konjungtiva dan kornea. Dengan cara itu, ketajaman mata dalam penglihatan dapat dijaga dengan baik.

Manfaat vitamin A pada ikan bandeng bukan hanya itu. Nutrien ini juga mengekalkan fungsi permukaan okular dan membentuk photopigments yang disebut fotodeptor rhodopsin. Fotopigment ini terdapat pada sel induk retina yang fungsinya membantu mata melihat pada waktu malam dan mengurangkan risiko buta malam di kemudian hari.

4. Membantu meningkatkan kolesterol baik

Ikan air tawar ini mengandungi vitamin B3 yang juga anda kenal sebagai niasin. Vitamin B3 pada bandeng dapat memberikan manfaat dalam bentuk perlindungan bagi jantung dengan meningkatkan kadar kolesterol baik, yaitu lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL).

Peningkatan kolesterol baik membantu menghilangkan lipoprotein berkepadatan rendah (LDL), kolesterol "buruk" dari aliran darah anda. Menurunkan kadar kolesterol jahat dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

5. Pastikan tekanan darah tetap stabil

Tekanan darah tinggi (hipertensi) boleh berlaku kerana sering makan makanan masin. Makanan yang tinggi garam dapat membuat tekanan darah meningkat dan dalam jangka masa panjang akan memburukkan lagi prestasi jantung dalam mengepam darah.

Cara untuk mengurangkan risiko hipertensi adalah dengan mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi garam. Di samping itu, anda juga perlu memenuhi pengambilan kalium dengan betul. Ini kerana kalium berfungsi untuk menstabilkan kadar natrium di dalam badan. Manfaat kalium ini dapat anda peroleh dengan memakan ikan bandeng.

Petua untuk makan susu bandu yang sihat dan selamat

Ingin mendapatkan faedah kesihatan ikan bandeng? Anda boleh menambahkan ikan ini ke dalam makanan anda setiap hari, selain memakan jenis ikan lain, seperti tuna atau ikan keli.

Anda boleh memproses ikan mas dengan menggoreng, mendidih, memanggang, atau memanggangnya. Penyampaian ikan ini bervariasi, tetapi yang paling sihat adalah merebusnya.

Memasak ikan dengan menggoreng membolehkan lebih banyak lemak dan kolesterol. Caranya adalah dengan menggunakan minyak yang lebih sihat, seperti minyak zaitun, dengan api sederhana. Pastikan anda tidak menggunakan banyak garam. Anda boleh memperkayakan rasa dengan menambahkan lebih banyak rempah.

Selain cara memasak, anda juga harus memperhatikan keadaan ikan. Apabila anda harus memilih ikan yang masih segar, iaitu, tidak berbau busuk dan lembek.

Walaupun khasiat ikan bandeng banyak, anda perlu mengetahui keadaan badannya. Sebabnya, sebilangan orang menunjukkan reaksi alahan setelah memakan ikan. Sekiranya anda mengalami alahan, lebih baik mengelakkan makan ikan bandeng.

Recent Posts