Gatal Groin Mengganggu? Atasi Dengan 3 Cara Mudah Ini

Anda mungkin tersedar ketika anda mengalami gatal di kawasan selangkangan (Jock gatal). Anda mahu mencarinya dengan segera, tetapi tentu saja anda teragak-agak untuk melakukannya semasa anda keluar di khalayak ramai. Sekiranya anda tidak menggaru, anda merasa semakin tidak selesa, bukan? Jadi, adakah cara untuk merawat gatal di pangkal paha? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai kaedah berkesan untuk mengatasi gatal di pangkal paha

Pada dasarnya, masalah gatal di pangkal paha dapat diatasi dengan rawatan di rumah. Masalah gatal sering disebabkan oleh kulat (Tinea Inguinalis). Walau bagaimanapun, jika gejala tidak hilang selama lebih dari dua minggu, sudah tiba masanya anda menggunakan ubat tertentu seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Inilah cara merawat gatal di pangkal paha yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Gunakan krim topikal

Cara merawat gatal di pangkal paha boleh dimulakan dengan penggunaan krim, losyen, atau serbuk antijamur yang dijual bebas di pasaran. Ubat topikal ini dapat membantu melegakan sensasi gatal di pangkal paha dalam 2 hingga 4 minggu.

Contoh ubat topikal ini termasuk:

  • clotrimazole (krim Canesten AF®)
  • mikonazol (Zeasorb®, Daktarin®, atau Lotrimin®)
  • ketoconazole (Nizoral®, Xolegel®, atau Extina®)
  • oxiconazole (Oxistat®)
  • terbinafine (Lamisil® atau Terbinex®)
  • krim hidrokortison

Sebaliknya, elakkan menggunakan ubat topikal dalam bentuk salap. Kerana salap mengandungi minyak yang dapat meningkatkan kelembapan di kawasan selangkangan. Daripada menghilangkan rasa gatal, ini sebenarnya boleh memburukkan lagi gejala.

Sekiranya anda keliru mengenai krim atau losyen mana yang hendak dipilih, anda boleh membandingkan keduanya dalam artikel ini.

2. Ambil ubat oral

Sekiranya krim topikal tidak menghilangkan rasa gatal di pangkal paha, ini mungkin merupakan tanda bahawa jangkitan pada pangkal paha anda telah merebak. Doktor biasanya akan menetapkan sejumlah ubat oral untuk mengurangkan gatal-gatal, seperti itraconazole (Sporanox®) atau fluconazole (Diflucan®).

Sama seperti jenis ubat lain, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan yang perlu anda perhatikan. Kesan sampingan ini boleh merangkumi sakit perut atau sakit kepala.

Sekiranya anda mengalaminya, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan ubat lain yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

3. Pastikan kawasan selangkangan sentiasa kering

Ubat-ubatan yang disebutkan di atas memang boleh merawat gatal di pangkal paha. Walau bagaimanapun, semua usaha yang anda lakukan ini akan sia-sia jika kulit anda sentiasa lembap.

Oleh itu, sentiasa menjaga kawasan selangkangan kering untuk mengelakkan pertumbuhan kulat. Elakkan memakai seluar dalam yang ketat agar tidak menimbulkan kerengsaan di kawasan pangkal paha anda. Di samping itu, pastikan anda menukar pakaian dalam secara berkala sekurang-kurangnya dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam.

Recent Posts