Cara Memandikan Bayi Yang Baru Lahir Dengan Betul dan Selamat

Baru Semasa bayi baru dilahirkan, mandi menjadi saat yang dinanti-nantikan dan juga gementar untuk ibu bapa baru. Tidak sedikit ibu bapa yang risau ketika memandikan bayi kerana takut jatuh. Berikut adalah beberapa penjelasan mengenai cara memandikan bayi yang baru lahir dengan betul sebagai cara merawat kulit bayi.

Sekiranya, berapa kerap memandikan bayi yang baru lahir?

Memetik dari Mayo Clinic, bayi yang baru lahir tidak perlu mandi terlalu kerap. Yang paling penting ialah semasa menukar lampin bayi, anda juga membersihkan badannya.

Mengapa tidak boleh mandi bayi yang baru lahir terlalu kerap? Sebabnya, memandikan bayi terlalu kerap boleh menjadikan kulit bayi kering dan tidak selesa.

Mandi bayi 3 kali seminggu untuk tahun pertama sudah mencukupi. Walau bagaimanapun, walaupun bayi dimandikan hanya 3 kali seminggu, anda tetap harus mencuci muka, leher, tangan, kemaluan dan punggungnya setiap hari.

Walau bagaimanapun, anda boleh menyesuaikannya sendiri mengikut keadaan bayi. Oleh kerana Indonesia adalah negara tropika di mana suhunya cukup tinggi dan lembab, anda mungkin ingin memandikan bayi anda setiap hari.

Oleh itu, ada juga ibu bapa yang memandikan bayi baru lahir mereka dua kali sehari. Tetapi yang pasti, anda boleh berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.

Bilakah masa terbaik untuk memandikan bayi yang baru lahir?

Mandi bayi yang baru lahir tidak boleh diabaikan, termasuk masalah masa. Elakkan memandikan bayi setelah minum susu ibu. Mandi selepas perut kenyang boleh menyebabkan bayi anda tidak selesa.

Selain itu, jika dia merasakan tekanan pada perutnya, bayi anda mungkin akan muntah. Sebaiknya pilih masa lapang untuk diri sendiri. Dengan cara itu, anda boleh fokus pada bayi dan tidak terburu-buru.

Anda boleh memandikan bayi pada waktu pagi ketika bayi anda dalam keadaan baik dan dia tidak mengantuk. Mandi bayi pada waktu petang juga tidak menjadi masalah.

Yang paling penting, pastikan suhu air betul agar bayi tidak sejuk.

Peralatan yang diperlukan semasa memandikan bayi

Terdapat beberapa persediaan yang perlu disediakan semasa memandikan bayi yang baru lahir, memetik dari Stanford Childrens:

  • Kain lap lembut
  • Baldi atau tab mandi kecil
  • Sabun bayi dan syampu
  • Tuala (disyorkan dengan tudung atau hoodies)
  • lampin kering
  • Pertukaran pakaian

Pastikan peralatan disimpan di dekat anda, supaya mudah dijangkau semasa anda memerlukannya.

Cara memandikan bayi yang baru lahir yang tali pusatnya tidak terlepas

Sebilangan besar bayi di bawah dua atau tiga minggu tidak melepaskan tali pusatnya. Hati-hati kerana biasanya tali pusat bayi masih sedikit basah dan tidak boleh terkena air.

Untuk itu, anda boleh memandikannya dengan mengelap badannya dengan kain lap atau kain lembut. Perhatikan cara memandikan bayi yang baru lahir yang tali pusatnya belum dilepaskan, termasuk yang berikut:

Gunakan pangkalan dengan permukaan rata

Tutup meja atau permukaan rata seperti lantai dengan tikar lembut, kalis air atau tuala lembut. Anda juga boleh melakukannya di meja untuk menukar lampin bayi.

Letakkan bayi di punggungnya, kemudian pegang belakang kepala dan lehernya dengan satu tangan

Lap dengan lembut

Setelah berbaring, gosokkan badan bayi dengan lembut. Bermula dari kepala terlebih dahulu, kemudian muka, telinga, dada, belakang, hingga kaki.

Lap dengan lembut menggunakan kain lap yang telah dibasahi dengan air suam. Ini adalah satu langkah bagaimana memandikan bayi yang baru lahir.

Setelah badan basah, lap lagi dengan kain lap dengan sabun yang sangat ringan dan selamat untuk bayi baru lahir

Bersihkan kedua-dua kelopak mata

Untuk membersihkan kelopak mata, sediakan dua kepingan kapas lembut yang tidak terlalu bebas serat.

Mulakan dengan mata yang dekat dengan hidung dan sapu ke luar. Ulangi pada kelopak mata yang lain dengan kapas yang baru. Berhati-hatilah ketika mengelap muka, elakkan air masuk ke mulut yang boleh membuat bayi tersedak.

Bersihkan setiap bahagian badan

Pastikan anda juga mengelap lekuk badannya seperti ketiak, leher, belakang telinga, dan belakang lutut. Ini termasuk mandi bayi yang baru lahir dengan betul.

Bersihkan alat kelamin

Selesaikan dengan membersihkan organ dan bahagian bawah bayi, bermula dari depan ke belakang. Angkat bayi dengan kedua tangan anda dan bungkus dengan tuala kering. Pastikan semua bahagian bersih sehingga tidak ada kotoran bayi yang tertinggal.

Berpusing sebelum berpakaian

Sebelum memakai lampin atau pakaian, peluk dan peluk bayi. Ini dapat memberikan rangsangan untuk rasa sentuhan serta membina ikatan yang kuat antara anda dan bayi anda.

Tetapi jangan terlalu lama kerana si kecil anda boleh kedinginan.

Cara memandikan bayi yang baru lahir yang tali pusatnya terlepas

Setelah tali pusat bayi anda longgar dan parut kering, anda boleh mula memandikan bayi di tempat mandi bayi.

Langkahnya juga cukup mudah, berikut cara memandikan bayi yang baru lahir yang tali pusatnya baru lepas.

Sediakan air suam

Siapkan mandi bayi dengan air suam (dengan suhu kira-kira 37 darjah Celsius) setinggi 5 sentimeter. Kemudian pindahkan bayi ke dalam tab mandi dengan kedudukan tegak sedikit.

Pegang bahagian belakang kepala dan leher bayi dengan tangan yang tidak dominan. Maksudnya, gunakan tangan kiri untuk tangan kanan dan tangan kanan untuk tangan kiri.

Gosokkan badan dengan lembut

Setelah memegang bahagian belakang kepala dan leher, anda boleh menggosok wajah si kecil dengan kain lap dengan lembut. Ikut dengan kepala dan badan. Kemudian, dapatkan sabun mandi selamat untuk bayi baru lahir di kain cuci.

Lap lagi wajah dan badan bayi, jangan lupa membersihkan setiap lekuk dan lipatan badannya (tidak perlu masuk ke telinga atau hidung).

Bersihkan kawasan lipatan

Bersihkan kelopak mata bayi dengan kain lembut atau kapas yang tidak terlalu bebas serat. Selesaikan dengan membersihkan bahagian bawah dan kemaluan bayi, dari depan ke belakang

Biarkan bayi menikmati masa mandi

Untuk merangsang rasa sentuhan bayi, biarkan bayi menikmati waktu mandi dan perlahan-lahan menuangkan air suam ke perut atau bahunya.

Angkat bayi dengan kedua tangan anda dan bungkus dengan tuala kering. Peluk dan peluk bayi setelah mandi untuk menjalin ikatan dan kasih sayang antara ibu dan anak.

Perkara yang perlu dipertimbangkan agar kulit bayi tidak cepat kering

Kulit bayi lebih tipis dan rapuh daripada kulit orang dewasa dan memerlukan perawatan yang sangat lembut. Kulit bayi biasanya menyerap dan kehilangan kelembapan dengan lebih cepat, menjadikannya mudah kering.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dilakukan sebagai cara memandikan bayi yang baru lahir tanpa membuat kulit kering:

Perhatikan masa mandi

Pastikan anda memandikan bayi anda tidak lebih dari 10 minit. Selain bayi boleh menjadi sejuk, mandi terlalu lama boleh membuat bayi berkerut. Kemudian elakkan meninggalkan bayi terlalu lama untuk direndam dalam air sabun.

Sapukan pelembap selepas mandi

Selepas mandi, anda boleh menggunakan pelembap semasa kulit bayi anda masih lembap dan kering dengan tuala.

Sekiranya kulit masih kering, ia perlu disapu 2-4 kali sehari. Gunakan krim pelembap yang mengandungi lanolin yang dapat melindungi kulit bayi dari kerengsaan, seperti ruam lampin dan ruam pipi.

Dengan cara itu, kulit bayi terasa lebih selesa.

Elakkan sabun yang mengandungi detergen dan berbuih

Gunakan pembersih kulit yang lembut pada bayi dan tidak mengandungi banyak sabun. Elakkan mandi buih kerana ini dapat menghilangkan kulit minyak semula jadi.

Elakkan juga sabun antibakteria yang kaya dengan wangian kerana boleh merengsakan kulit. Pilih sabun yang mempunyai pH neutral.

Gunakan minyak bayi

Anda juga boleh memberi minyak bayi setelah badan kering disapu dengan tuala. Pilih minyak bayi yang mudah diserap dan ringan.

Sekiranya minyak tidak diserap dengan cepat, dan tubuh bayi tetap berminyak setelah disapu, ia akan membuat kerengsaan menjadi lebih mudah. Terutama jika anda tinggal di tempat yang panas dan bayi cenderung berpeluh.

Kebaikan mandi untuk bayi baru lahir

Mandi mempunyai faedah yang baik, bukan hanya untuk bayi yang baru lahir tetapi juga ibu bapa kerana dapat membina ikatan antara ibu bapa dan bayi.

Berikut adalah beberapa kebaikan mandi untuk bayi baru lahir yang mungkin tidak diketahui:

Meningkatkan ikatan dalaman

Seperti disebutkan sebelumnya, memandikan bayi yang baru lahir adalah cara untuk meningkatkan ikatan antara ibu bapa dan bayi.

Masa dihabiskan sendirian dengan bayi anda dan anda dapat membuat si kecil merasakan bahawa dia dijaga.

Menjaga bayi anda juga merupakan cara untuk memberitahu anak anda bahawa anda mengambil berat tentangnya. Semasa memandikan anak kecil anda, perhatikan mata, senyum, dan bermain dengan jari kelingkingnya.

Buat bayi belajar

Ternyata mandi juga merupakan salah satu aktiviti pembelajaran, anda tahu, untuk bayi. Tetapi tentunya bukan perkara yang sukar dan sukar untuk dipelajari.

Salah satunya ialah si kecil belajar melatih rasa sentuhannya. Merasakan percikan air dan menggosok kain lap membolehkan rasa sentuhan membezakan antara tekstur halus dan kasar.

Pastikan bayi berasa gembira semasa mandi. Ini dilakukan agar mood si kecil dijaga dengan baik dan mandi tidak menjadi momok yang menakutkan baginya.

Menenangkan bayi yang cerewet

Apabila bayi baru lahir cerewet dan menangis tanpa henti, ibu bapa mesti merasa cemas. Perkara yang ada di fikiran ibu bapa adalah sama ada dia merasa sakit atau mungkin tidak selesa.

Oleh itu, memandikan bayi boleh menjadi cara untuk membuatnya merasa selesa kembali.

Anda boleh menjadikan anak kecil anda lebih selesa dengan mengurut bayi setelah mandi dengan menggunakan losyen atau minyak telon yang sering digunakan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts