Puberty Acne Membuat anda berasa rendah diri? Singkirkannya Dengan 6 Langkah Ini

Jerawat boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa pandang bulu. Tetapi biasanya, jerawat ini mula muncul ketika remaja memasuki usia baligh. Pada masa ini, remaja akan mula merasakan timbulnya jerawat yang kadang-kadang dapat mengurangkan keyakinan diri. Sebagai ibu bapa, mari beri penjelasan lebih lanjut mengenai jerawat pubertas serta cara yang tepat untuk menanganinya.

Punca jerawat baligh

Walaupun ia adalah masalah kulit yang dapat dialami oleh semua orang, ada usia tertentu yang mempengaruhi timbulnya jerawat. Dipetik dari Hopkins All Children, jerawat biasanya bermula pada awal akil baligh pada usia 12 tahun atau kurang.

Pada peringkat perkembangan remaja, penyebab jerawat pubertas adalah kerana perubahan hormon. Memasuki akil baligh, penghasilan hormon dalam badan naik dan turun.

Hormon yang tidak stabil ini kemudian merangsang kelenjar sebum atau kelenjar minyak berlebihan pada liang-liang kulit.

Apabila sebum dan sel-sel kulit mati berkumpul, liang-liang menjadi tersumbat sehingga membiak di dalamnya. Akibatnya, bengkak dan kemerahan akibat jerawat tidak dapat dielakkan.

Jerawat pubertas pada remaja biasanya muncul di wajah, leher, bahu, punggung atas, hingga ke bahagian dada.

Penampilan jerawat juga merupakan salah satu ciri akil baligh pada kanak-kanak perempuan dan lelaki. Tetapi jangan risau, lama-kelamaan jerawat akan perlahan-lahan hilang.

Walaupun begitu, jerawat juga kadang-kadang kekal di wajah walaupun akil baligh sudah berakhir.

Perhatikan perkara ini ketika mengalami jerawat pubertas

Sebelum melakukan pelbagai cara untuk mengatasi jerawat pubertas pada remaja, ada perkara lain yang perlu dipertimbangkan.

Kadang-kadang, perkara di bawah ini dilakukan secara tidak sengaja atau bahkan menjadi kebiasaan sehingga jerawat bertambah teruk. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, seperti:

1. Elakkan menggunakan solekan

Permulaan jerawat pubertas pada remaja sering mempengaruhi keyakinan diri remaja perempuan. Ada kalanya anda mahu menutup jerawat dengan bantuan solekan.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan penggunaan asas, penyembunyikan, atau serbuk kerana ia akan menutup pori-pori dan menjadikan jerawat lebih teruk.

2. Jangan memegang dan memerah

Memegang wajah nampaknya sudah menjadi kebiasaan atau refleks yang sering tidak disedari. Namun, apabila wajah ditumbuhi jerawat puber, jauhkan tangan anda. Jangan memegang atau memerah jerawat pubescent. .

Ini kerana bakteria di tangan akan bergerak ke wajah sehingga dapat meningkatkan penampilan jerawat atau sebenarnya menjadikannya lebih teruk. Elakkan juga memerah jerawat sehingga tidak ada bekas luka atau menjadikan kulit berlubang.

4. Mengekalkan badan yang sihat

Walaupun penyebab utama jerawat pubescent adalah perubahan hormon, baik untuk menjaga kesihatan tubuh anda. Selain makan makanan sihat, bersenam adalah perkara wajib yang perlu dilakukan.

Bukan hanya dapat menurunkan berat badan, senaman dapat mengurangkan keradangan dan melepaskan hormon kortisol yang menjadi penyebab jerawat.

Kemudian, pastikan kulit anda terhidrat dengan meminum air secukupnya. Kulit kering juga boleh mencetuskan jerawat dan menjadikan kulit kelihatan kusam.

Jangan lupa makan makanan yang juga baik untuk tubuh seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Elakkan mengambil terlalu banyak makanan ringan, makanan dan minuman bergula, dan lemak buruk.

Pelbagai cara mudah untuk mengatasi jerawat puber

Jerawat akil baligh diketahui sukar untuk dibasmi walaupun setelah menggunakan ubat, sehingga dapat membuat keyakinan diri menurun.

Namun, melakukan rawatan wajah setiap hari dapat mengatasi jerawat yang degil. Jangan lupa untuk mengikuti rutin penjagaan kulit.

Perkara lain yang boleh dilakukan adalah memastikan jerawat dijaga dengan baik dan lembut.

Beberapa cara lain untuk mencegah jerawat pubertas pada remaja dan masalah kulit yang lain, adalah:

1. Cuci muka dengan kerap

Jerawat akil baligh boleh berlaku kerana anda malas atau jarang mencuci muka. Oleh itu, luangkan masa untuk mencuci muka dengan betul dua kali sehari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur.

Elakkan mencuci muka lebih dari dua kali sehari kerana ini boleh mengeringkan kulit anda.

Pilih sabun pembersih berasaskan air yang ringan. Elakkan sabun bar yang menjadikan kulit kering. Kandungan sabun bar boleh menyumbat liang.

Bukan hanya untuk remaja perempuan, ini juga harus dilakukan untuk remaja lelaki. Kelebihannya adalah menjaga kebersihan kulit sambil mengelakkan jerawat.

Jangan juga memilih jenis sabun pembersih gosok kerana partikel kasar boleh menjadikan masalah kulit menjadi lebih teruk. Jerawat pada dasarnya tidak dapat dihilangkan dengan menggunakan gosok.

2. Gunakan produk jerawat yang betul

Salah satu faktor utama penyebab jerawat pubertas pada remaja adalah penumpukan sel-sel kulit mati yang menyumbat liang dan mengakibatkan penebalan liang.

Minyak yang terperangkap di liang pori akan memulakan proses pembentukan jerawat.

Oleh itu, anda memerlukan produk jerawat yang dapat mengelupas penumpukan sel kulit mati.

Nah, caranya adalah dengan menggunakan produk yang mengandungi asid salisilat (SA). SA tidak hanya berkesan dan lembut untuk memulakan proses pengelupasan di permukaan kulit.

Namun, ramuan ini juga terkelupas di dalam liang, membunuh bakteria, dan mempunyai bahan yang mencegah kemerahan pada kulit.

Lain daripada itu, Benzoyl peroksida adalah zat kuat yang membunuh bakteria penyebab jerawat puber. Tidak sukar untuk mencari krim jerawat yang mengandungi Benzoyl peroksida ini.

Cara penggunaan, hanya dengan menggosok sedikit produk pada jerawat. Selepas itu kulit akan menyerap ubat dan akhirnya menyingkirkan bakteria jerawat.

3. Jangan lupa pelembap

Ramai orang enggan menggunakan pelembap, kerana takut menjadikan kulit mereka berminyak. Kulit lembap dan berminyak adalah dua keadaan yang berbeza.

Apabila anda mempunyai jerawat puber, ini tidak bermakna anda mempunyai terlalu banyak minyak di wajah anda dan akhirnya anda menghindari penggunaan pelembap. Kulit wajah mesti tetap lembap.

Oleh itu, jika anda mempunyai jerawat di wajah anda, anda boleh memilih produk penjagaan kulit termasuk pelembap bebas minyak.

4. Melindungi kulit wajah dari pendedahan cahaya matahari

Kulit tidak dapat melawan jerawat pubertas secara automatik apabila terkena cahaya matahari yang boleh menyebabkan kerosakan langsung.

Anda harus menggunakan krim pelindung matahari khas untuk wajah yang mengandungi SPF 30. Di samping itu, perhatikan ramuannya pelindung matahari yang ringan, bebas minyak, atau bebas bintik hitam untuk menjadikan masalah kulit menjadi lebih teruk.

5. Mengawal pengeluaran minyak pada wajah

Malangnya, tidak ada cara untuk mengawal pengeluaran minyak berlebihan yang disebabkan oleh hormon. Namun, anda dapat mengawal pengeluaran minyak berlebihan ke permukaan kulit.

Cara yang boleh dilakukan adalah dengan tidak menggunakan produk dengan kandungan emolien yang berlebihan. Emolien berfungsi untuk melembutkan dan melembapkan, tetapi lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai kulit kering atau kering.

Ini kerana terdapat kandungan minyak yang cukup tinggi sehingga tidak sesuai untuk jenis kulit berminyak. Kesannya, ia dapat menyumbat liang dan menjadikan kulit lebih berminyak.

Oleh itu, pilih produk yang mampu menyerap minyak atau bebas minyak. Suka menggunakan topeng tanah liat (topeng tanah liat) secara berkala dan gunakan kertas penyerap minyak setiap hari.

Perhatikan juga kandungan dalam rangkaian produk penjagaan kulit yang digunakan.

Pastikan produk kegemaran anda tidak mengandungi perengsa seperti mentol, kapur barus, atau alkohol, yang sangat banyak terdapat dalam produk anti jerawat.

6. Rujuk doktor kulit

Sekiranya anda bimbang tentang keadaan jerawat puber, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi. Ini dilakukan untuk mendapatkan penjagaan kulit yang betul.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

Recent Posts