7 Jenis Halusinasi Yang Selalunya Mencegah Fikiran •

Halusinasi adalah persepsi palsu yang berlaku sekiranya tiada rangsangan luaran. Persepsi salah ini dapat terjadi dalam salah satu daripada lima deria. Oleh itu, halusinasi pada dasarnya melihat, mendengar, menyentuh, merasai, atau mencium sesuatu yang sebenarnya tidak ada. Sebilangan orang yang mengalami halusinasi menyedari bahawa mereka hanyalah persepsi yang salah, tetapi yang lain sebenarnya percaya bahawa apa yang mereka alami adalah nyata. Untuk mengetahui jenis halusinasi, mari kita perhatikan secara lengkap di bawah.

Jenis halusinasi

Jenis halusinasi ini selalunya merupakan gejala penyakit tertentu, seperti skizofrenia, tetapi kadang-kadang disebabkan oleh penyalahgunaan dadah atau pengambilan alkohol yang berlebihan, demam, kesedihan akibat kehilangan orang yang disayangi, kemurungan, atau demensia. Jenis halusinasi berikut dapat menambat fikiran anda:

1. halusinasi pendengaran (audio)

Ini adalah jenis halusinasi yang menunjukkan persepsi yang salah terhadap bunyi, muzik, bunyi, atau suara. Mendengar suara tanpa adanya rangsangan pendengaran adalah jenis halusinasi audio yang paling biasa pada orang yang mengalami gangguan mental. Bunyi boleh didengar di dalam atau di luar kepala seseorang, dan secara amnya dianggap lebih parah ketika datang dari luar kepala. Suara boleh menjadi wanita atau lelaki, biasa atau tidak dikenali, dan kritikan atau pujian. Dalam gangguan mental seperti skizofrenia, suaranya biasanya negatif dan tidak menyenangkan.

Pada orang dengan skizofrenia, gejala yang biasa berlaku ialah mendengar orang bercakap dan memberi komen. Apabila dia mendengar suara bercakap, biasanya suara dua atau lebih orang bercakap antara satu sama lain. Dia mendengar kritikan atau komen mengenai dirinya, tingkah lakunya, atau pemikirannya, dan dia biasanya berada dalam orang ketiga (seperti, "tidak, dia bodoh"). Pada masa lain, suara boleh menyuruhnya melakukan sesuatu (ini sering disebut sebagai perintah halusinasi).

2. Rasa halusinasi (gustatory)

Ini adalah persepsi rasa yang salah. Biasanya, pengalaman ini tidak menyenangkan. Sebagai contoh, seseorang mungkin mengadu mempunyai rasa logam yang berterusan. Halusinasi jenis ini sering dilihat pada beberapa gangguan perubatan (seperti epilepsi), berbanding dengan orang yang mengalami gangguan mental.

3. Halusinasi penciuman (penciuman)

Halusinasi ini melibatkan pelbagai bau yang tidak ada. Bau ini biasanya tidak menyenangkan, seperti bau muntah, air kencing, najis, asap, atau daging busuk. Keadaan ini juga sering disebut sebagai phantosmia dan boleh disebabkan oleh kerosakan saraf dalam deria bau. Kerosakan tersebut mungkin disebabkan oleh virus, trauma, tumor otak, atau terdedah kepada bahan atau ubat beracun. Phantosmia ia juga boleh disebabkan oleh epilepsi.

4. Halusinasi atau sentuhan (taktil)

Ini adalah persepsi atau sensasi sentuhan yang salah atau sesuatu yang berlaku di dalam atau di badan. Halusinasi taktil ini biasanya terasa seperti ada yang merangkak di bawah atau di kulit (ini juga dikenali sebagai formasi). Contoh lain termasuk perasaan tersengat di badan, atau perasaan disentuh oleh orang lain tetapi sebenarnya tidak ada orang di sekitar. Sensasi fizikal yang berasal dari gangguan perubatan dan keasyikan hipokondria dengan sensasi fizikal yang normal tidak dianggap sebagai halusinasi somatik.

5. halusinasi visual (visual)

Ini adalah salah pandangan. Kandungan halusinasi boleh jadi apa saja (seperti bentuk, warna, dan kilatan cahaya), tetapi biasanya orang atau watak seperti manusia. Sebagai contoh, seseorang merasakan bahawa seseorang berdiri di belakangnya walaupun tidak ada orang di sana. Kadang-kadang seseorang mungkin mengalami persepsi yang salah terhadap salah satu tokoh yang berkaitan dengan agama (seperti syaitan).

6. halusinasi somatik

Ini merujuk pada ketika seseorang mengalami perasaan badan mereka mengalami kesakitan yang teruk, misalnya dari pemutihan sendi atau perpindahan. Pesakit juga melaporkan bahawa dia mengalami serangan oleh binatang di badan mereka, seperti ular yang merayap ke perutnya.

BACA JUGA:

  • Pelbagai Penyakit Yang Membuat Anda Berfungsi
  • Shopaholic: Gangguan Mental atau Hanya Hobi?
  • Langkah Mengatasi Serangan Panik

Recent Posts