Berhubungan seks sehari sebelum haid, bolehkah anda hamil?

Kehamilan pada dasarnya adalah mengenai ketepatan masa. Para penyelidik percaya bahawa anda lebih cenderung hamil ketika melakukan hubungan seks pada masa-masa tertentu semasa kitaran bulanan anda. Jadi, apa yang berlaku jika anda melakukan hubungan seks sebelum haid anda bermula? Masih boleh hamil?

Bolehkah anda hamil jika melakukan hubungan seks sebelum haid bermula?

Sebelum kehamilan boleh berlaku, ovari akan melepaskan sebiji telur yang matang. Ini disebut sebagai ovulasi. Setelah dilepaskan, sperma dapat menyuburkan telur untuk meneruskan kehamilan. Sebaliknya, telur akan mati dalam 12 hingga 24 jam jika tidak disenyawakan oleh sperma, dan kemudian ditumpahkan. Ketika itulah anda mengetahui bahawa tetamu bulanan anda telah tiba.

Ovulasi biasanya berlaku pada pertengahan kitaran haid anda. Contohnya, jika kitaran haid anda berlangsung selama 28 hari (yang bermaksud bahawa hari pertama haid anda bermula pada hari ke-1 dan 29), maka anda lebih cenderung melakukan ovulasi pada pertengahan kitaran anda, iaitu hari ke-14. Ini biasanya merupakan penanda aras umum bagi anda yang mempunyai kitaran haid yang normal. Walaupun begitu, ada kemungkinan besar jadual haid anda bergerak berulang-alik, yang menyebabkan masa ovulasi anda beralih dari hari ke-8 ke hari ke-20 kitaran anda.

Hari kitaran juga tidak selalu bertepatan dengan jumlah hari dalam sebulan. Beberapa bulan dalam setahun mempunyai 28, 29, 30, atau 31 hari. Oleh itu, tetingkap kesuburan anda akan datang cepat atau lambat satu atau dua hari setiap bulan. Tambahan, anda mungkin mengalami ovulasi sebelum tarikh terakhir anda pada bulan sebelumnya. Ovulasi adalah kejadian sehari. Ini bermaksud, tidak ada cara yang pasti untuk mengetahui dengan tepat kapan anda ovulasi.

Oleh itu, melakukan hubungan seks sebelum haid tanpa kondom atau kaedah kontraseptif lain masih boleh menyebabkan kehamilan. Sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum haid tepat sebelum jadual biasa, dan anda tidak mendapat haid, kemungkinan kehamilan perlu dipertimbangkan.

Ini kerana tidak kira 7 hari, 5 hari atau bahkan satu hari sebelum haid anda, anda tidak akan dapat memastikan sama ada ovulasi telah berlalu, sehingga anda mengalami pendarahan haid yang menunjukkan bahawa persenyawaan telur telah gagal. Di samping itu, sperma dapat hidup di dalam tubuh wanita sehingga lima hari selepas hubungan seksual untuk menyuburkan telur.

Bagaimana saya tahu jika saya ovulasi?

Sebilangan wanita dapat mengetahui ketika mereka sedang ovulasi. Tetapi kebanyakan wanita sama sekali tidak mengalami perubahan.

Secara amnya, anda akan mengalami simptom-simptom tertentu ketika anda ovulasi, yang sangat berguna sekiranya kitaran haid anda tidak teratur. Sebagai contoh:

  • Lendir serviks sangat cair, licin, dan berwarna telus terang seperti putih telur. Sekiranya anda menyentuhnya, cecair terasa melekit dan boleh meregang.
  • Sakit di bahagian bawah perut, tetapi biasanya tidak lebih daripada sengatan. Sebilangan wanita juga mengalami sakit belakang.

Ovulasi adalah masa keemasan, ketika kesuburan anda berada pada tahap yang paling optimum. Oleh itu, jika anda sudah mempunyai idea umum tentang kapan anda boleh ovulasi, anda boleh merancang hubungan seksual untuk mula berusaha hamil.

Dan jika kehamilan bukan sebahagian daripada rancangan anda, lebih baik menggunakan alat kontraseptif seperti kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks dengan pasangan anda untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini. Terdapat peluang untuk hamil tanpa mengira bila anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau menggunakan kaedah kawalan kelahiran lain - terutamanya jika anda melakukan hubungan seks sebelum haid anda bermula.

Recent Posts