Teknik Menggoreng Vakum, Benarkah Lebih Sihat?

Selain proses yang sudah biasa dilakukan, ada teknik menggoreng lain yang disebut menggoreng vakum yang didakwa lebih sihat. Apa itu menggoreng vakum dan adakah betul cara menggoreng ini lebih sihat?

Beza menggoreng vakum dengan teknik menggoreng biasa

Teknik menggoreng secara umum menghasilkan kalori yang tinggi. Apabila menggoreng dilakukan, makanan melepaskan air di dalamnya dan menyerap lemak dari minyak, sehingga jumlah kalori dalam makanan meningkat.

Sebagai contoh, satu kentang (bersamaan dengan 100 gram) mengandungi 93 kalori dan 0 gram lemak. Namun, setelah digoreng, kalori menambah 319 kalori dan 17 lemak.

Terlalu banyak minyak yang diserap oleh makanan semasa menggoreng tidak baik untuk tubuh manusia. Ini dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, dan kegemukan. Terutama jika proses menggoreng dilakukan dengan minyak masak terpakai.

Berbeza dengan teknik menggoreng biasa, teknik menggoreng vakum atau vakum (menggoreng vakum) adalah proses menggoreng yang dilakukan menggunakan tekanan rendah, hampir sama dengan keadaan vakum.

Teknik ini dijalankan dalam bekas tertutup dan menggunakan suhu yang lebih rendah berbanding dengan teknik menggoreng biasa.

Dengan suhu dan tekanan rendah dalam bidang kejuruteraan penyedut vakum, Lemak yang diserap dari minyak semasa proses menggoreng dikurangkan sehingga nutrien dalam makanan akan dijaga.

Teknik ini boleh digunakan pada makanan apa pun. Tetapi, pada masa ini, menggoreng vakum lebih kerap digunakan oleh industri makanan untuk membuat kerepek buah atau sayur.

Adakah benar teknik menggoreng menggoreng vakum lebih sihat?

Melihat dari fakta di atas, menggoreng dengan menggoreng vakum Pasti lebih sihat daripada menggoreng biasa. Teknik menggoreng ini menghasilkan kualiti pemakanan yang lebih tinggi dalam makanan dan mengurangkan penyerapan minyak ke dalam makanan.

Kajian yang dilakukan oleh International Journal of Food Science menunjukkan bahawa ciri-ciri makanan yang menggoreng vakum mempunyai warna, tekstur, dan rasa yang lebih optimum.

Selain itu, kandungan minyak yang dihasilkan agak rendah, walaupun menggoreng pada suhu rendah. Malah, jurnal ini bahkan menyebut teknik menggoreng vakum boleh dijadikan alternatif menggoreng untuk masa depan.

Selain itu, cara memasak yang lebih sihat menggoreng vakum

Teknik memasak yang anda gunakan akan mempengaruhi jumlah nutrien dalam makanan. Namun, tidak semua teknik memasak akan memberi kesan yang sama pada semua makanan.

Oleh itu, memilih kaedah memasak yang betul dapat menghasilkan makanan dengan rasa dan tekstur yang enak dan sihat.

Walaupun menggoreng vakum Dikatakan sihat, teknik menggoreng yang dilakukan masih menyerap minyak yang menjadikan makanan mengandungi lemak dan kalori yang lebih tinggi berbanding proses memasak yang lain.

Berikut adalah beberapa alternatif memasak yang lebih sihat untuk badan anda.

  • Memasak dengan air, seperti mendidih dan mengukus.
  • Memasak menggunakan api kering atau tanpa air, seperti membakar, memanggang, menumis, atau menggunakan ketuhar gelombang mikro.

Recent Posts