Khasiat Kunyit untuk Asid Perut, Benarkah Berkesan?

Kunyit adalah salah satu rempah memasak dengan pelbagai khasiat. Selain menambah rasa makanan, rempah kuning ini juga sering diproses menjadi ubat semula jadi untuk mengatasi gangguan pencernaan ringan. Sebenarnya, tidak sedikit yang menggunakan kunyit untuk melegakan simptom refluks asid gastrik (GERD).

Bagaimana kunyit berfungsi untuk merawat simptom asid perut?

Sebilangan besar faedah kunyit berasal dari sebatian anti-radang dan antioksidan. Sebagai contoh, dalam perubatan tradisional Cina, pelbagai bahan ini membantu menghilangkan rasa sakit, melancarkan haid, dan mengekalkan fungsi hati.

Kunyit juga kaya dengan bahan aktif serta antioksidan yang disebut curcumin. Selain berfungsi sebagai antioksidan, zat ini juga dapat bertindak sebagai antivirus, antibakteria, dan bahkan agen antikanker yang kuat.

Jadi, bagaimana kunyit berfungsi untuk merawat asid perut? Perlu diingat bahawa GERD boleh dicetuskan oleh tekanan dan keradangan oksidatif. Kedua-duanya berlaku ketika sel-sel tubuh membentuk radikal bebas dan tidak ada antioksidan untuk mengimbangi.

Radikal bebas boleh merosakkan sel-sel tubuh dan memperburuk masalah kesihatan yang anda alami, termasuk GERD. Seperti antioksidan lain, kurkumin mampu menangkal radikal bebas dan mengurangkan keradangan yang berlaku di dalam badan.

Menurut kajian di Jurnal Antarabangsa Sains Molekul Sifat anti-radang dan antioksidan curcumin dapat melegakan keradangan esofagus akibat refluks asid.

Dengan cara itu, gejala seperti sakit perut dan pedih ulu hati dapat dikurangkan. Gejala ini paling sering diadukan oleh orang yang mengalami refluks asid gastrik.

Sebenarnya, kurkumin juga melindungi saluran pencernaan dari kerengsaan yang disebabkan oleh penghilang rasa sakit dan bahan serupa. Antioksidan ini juga membantu menyembuhkan luka gastrik. mengimbangkan populasi bakteria gastrik, dan mencegah pembentukan barah.

Risiko memakan kunyit untuk asid perut

Kunyit dapat menurunkan gula darah, menurunkan tekanan darah, dan mengencerkan darah. Oleh itu, elakkan memakan kunyit jika anda kerap mengambil ubat penipisan darah atau akan menjalani pembedahan dalam masa terdekat.

Jangan gunakan kunyit dalam jumlah yang berlebihan. Pengambilan kunyit dalam jangka panjang atau dalam dos yang tinggi sebenarnya dapat meningkatkan risiko gangguan pencernaan, mual, dan cirit-birit. Beberapa orang bahkan mengalami gejala GERD yang lebih teruk.

Wanita yang sedang hamil atau menyusui juga tidak digalakkan menggunakan kunyit dalam kuantiti yang banyak. Anda tidak boleh mengambil lebih banyak kunyit daripada yang biasa anda gunakan untuk memasak, dalam bentuk apa pun.

Pengambilan kunyit juga boleh mencetuskan reaksi alergi. Sekiranya anda mengalami gatal, berdebar-debar, atau sukar bernafas setelah mengambil kunyit, anda harus berhenti menggunakannya. Sekiranya gejala anda teruk, segera berjumpa doktor.

Kaedah pengambilan kunyit yang selamat dan sihat

Memang, tidak banyak kajian yang membuktikan kebaikan kunyit untuk mengatasi gejala penyakit asid perut. Walaupun begitu, tidak ada salahnya menambahkan rempah ini ke menu harian anda untuk mendapatkan faedahnya.

Sebilangan besar orang boleh mengambil kunyit dalam bentuk segar dan tambahan tanpa masalah. Ini kerana tubuh manusia tidak menyerap kurkumin dengan betul. Hati dan usus akan memecah kurkumin dengan cepat sebelum bahan ini beredar ke seluruh badan.

Namun, anda tetap dinasihatkan untuk mengambil kunyit dalam jumlah yang berpatutan. Cukup tambahkan rempah ini ke dalam masakan anda atau ambil makanan tambahan seperti yang diarahkan. Jangan meningkatkan atau menggandakan dos.

Di samping itu, berikut adalah perkara lain yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan kunyit untuk merawat penyakit asid perut.

  • Untuk hasil terbaik, gunakan kunyit dengan lada hitam atau pilih makanan tambahan yang mengandungi piperine. Piperine dapat meningkatkan penyerapan curcumin.
  • Kunyit boleh bertindak sebagai pengencer darah. Anda tidak boleh mengambil kunyit dengan ubat antikoagulan atau pengencer darah.
  • Kesan sampingan boleh berlaku jika anda mengambil kunyit sebanyak 1,500 miligram atau lebih setiap hari.
  • Anda mungkin perlu menunggu beberapa minggu untuk melihat apakah kunyit dapat meredakan gejala anda. Sekiranya gejala tidak membaik, hentikan penggunaan segera dan berjumpa doktor.

Kunyit berpotensi melegakan gejala penyakit refluks asid. Namun, perlu diingat bahawa kejayaan rawatan GERD tidak hanya bergantung pada ubat yang anda ambil, tetapi juga gaya hidup anda.

Semasa mengambil kunyit, anda juga perlu menyesuaikan diet anda. Elakkan tabiat yang mencetuskan GERD, seperti makan berlebihan, merokok, atau tidur setelah makan. Ambil ubat jika doktor mengesyorkannya.

Recent Posts